İtalya Başbakanı’ndan 2014’te reform sözü

25.12.2013

İtalya Başbakanı Enrico Letta, Ocak ayında hazırlanacak yeni koalisyon anlaşmasında ülkesinin sık sık eleştirilere maruz kalan seçim yasasında, bürokraside ve vergilerde reforma yer verecekleri sözünü verdi.

Letta, 2014 yılının, yeni nesil liderlerin İtalya’yı yirmi yıllık durgunluktan çıkarmak için reformlara başlayacağı bir yıl olacağını söyledi.

Göreve bu yıl gelen 47 yaşındaki Letta, ‘Ben de bu değişimin bir parçası oldum ve sorumluluğun yükünü sırtımda hissediyorum. Bu kuşak, İtalya’yı değiştirme fırsatına sahip olacak ve bunun başarılacağından deminim’ dedi.

Partisi Demokratik Parti’nin (PD) liderliğini yakın zamanda Matteo Renzi’nin üstlenmesinin kendi otoritesine zarar vereceği yorumlarını kabul etmeyen Letta, 38 yaşındaki parti liderinin göreve gelmesinin, İtalya siyasetinde ‘eşi benzeri görülmemiş bir kuşak değişiminin’ bir parçası olduğunu söyledi.

İtalya Başbakanı, önümüzdeki ay üzerinde çalışılacak yeni koalisyon anlaşmasında şirketleri yeni çalışanları işe almaktan caydıran vergileri azaltmaktan, göçmen çocuklarının vatandaşlık almasını kolaylaştırmaya kadar bir dizi konunun yer alacağını söyledi.

Letta aynı zamanda ülkede istikrarlı bir hükümet kurulmasını zorlaşan seçim yasasını da, Mayıs ayındaki Avrupa Parlamentosu seçimlerine kadar değiştireceklerini söyledi.

PD’nin, eski İçişleri Bakanı Angelino Alfano’nun liderliğindeki, geçtiğimiz dönemde eski Başbakan Silvio Berlusconi’nin hareketinden ayrılan merkez sağ ortakları, koalisyon hükümetinde artık daha büyük bir uyum olduğunu söylüyor.

Euractiv.com.tr