25.12.2013 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

Avrupa Birliği, Türkiye’de Adli Kolluk Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklerin soruşturma sürecinin bağımsızlığı ve tarafsızlıkla ilgili endişelere yol açtığını açıkladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise Türkiye’nin AB ile müzakere sürecinde yargıda pek çok reform gerçekleştirdiğini, bu reformların uygulanması gerektiğini belirtti.

Avrupa Komisyonu, gündemdeki ‘rüşvet ve yolsuzluk’ soruşturmasıyla ilgili yaptığı açıklamada Türkiye hükümetine yargı sürecinde etik ilkelerin korunmasını teminat altına alma çağrısında bulundu.

AB liderler zirvesinde hükümet ve devlet başkanlarının onayladığı genişleme belgesinde, ‘katılım müzakerelerinde yeniden yakalanan ivmenin, iki tarafın da çıkarı için sürdürülmesi’ çağrısında bulunuldu.

Avrupa Parlamentosu’nun Kıbrıslı Rum milletvekilleri, banka hesaplarında yapılan kesintilerin ve AB’nin Türkiye’ye karşı takındığı muğlak tutumun Kıbrıs’ta Avrupa-şüpheciliğini artırdığını söyledi.

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında geri kabul anlaşması imzalandı. Anlaşmayla eş zamanlı olarak vize muafiyet görüşmeleri de başlıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, vizelerin serbestleştirilmesi için öngörülen 3.5 yıllık sürenin çok uzun olduğunu söyledi ve sürecin hızlandırılması çağrısında bulundu. Avrupa Komisyonu’nun içişlerden sorumlu üyesi Cecilia Malmström ise sürecin ne kadar süreceğini kestirmenin mümkün olmadığını belirtti.

İtalya Başbakanı Enrico Letta, Ocak ayında hazırlanacak yeni koalisyon anlaşmasında ülkesinin sık sık eleştirilere maruz kalan seçim yasasında, bürokraside ve vergilerde reforma yer verecekleri sözünü verdi.

İspanya Kralı Juan Carlos’un Noel arifesinde yaptığı geleneksel konuşma ilk kez, ayrılıkçı rüzgarların estiği Katalonya’nın kamu televizyonunda yayımlanmayacak.

Fransa hükümeti, 500 firmaya cinsiyet eşitliği kanununa uyum sağlamamaları halinde ağır cezalarla karşılaşabilecekleri uyarısında bulundu.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Ukrayna’nın AB ile Ortaklık Anlaşması sürecini geçtiğimiz ay Rusya ile daha yakın ilişkiler kurma gerekçesiyle askıya almasının ardından AB’nin kapısının ülkeye açık olmaya devam ettiğini belirtti.

Brüksel’de bir araya gelen Avrupa Birliği liderleri, ülkelerin savunma bütçelerinin giderek azalıyor olması sebebiyle bu alanda daha fazla işbirliği yapma kararı aldı. Liderler, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın, Afrika’daki askeri operasyonlar için AB’nin mali destek sağlaması planına ise soğuk bakıyor.

Bulgaristan, İngiltere’nin diğer AB ülkelerinden gelen göçmenlerin sosyal yardım almasının önüne geçme çabalarının ‘histeriden’ kaynaklandığını ve Bulgarların ‘dilenci olmadığını’ söyledi.

Lampedusa adasına gelen Afrikalı göçmenlerin kötü muameleye uğradığı görüntülerin ortaya çıkmasıın ardından Avrupa Komisyonu, İtalya hakkında yasal süreç başlatabileceği uyarısında bulundu.

Almanya’da muhafazakarlar ve Sosyal Demokratların (SPD) ‘büyük koalisyon’ hükümeti üzerinde anlaşmaya varmasının ardından parlamentoda düzenlenen oylamayla Angela Merkel üçüncü kez Başbakan seçildi.

Avrupalı bakanlar, Avrupa Birliği’nin 2014-2020 dönemi için tarım stratejisini ortaya koyan Ortak Tarım Politikası’na nihai onayı verdi.

İngiltere’de koalisyon hükümetinin küçük ortağı, Başbakan David Cameron’ın Avrupa Birliği ile ilişkileri yeniden düzenlemek için hayata geçirmeye çalıştığı planların ‘hukuka aykırı’ olduğunu ve ‘ekonomiyi felakete sürükleyeceğini’ söyledi.

Almanya’da Sosyal Demokratlar (SPD), Almanya Başbakanı Angela Merkel liderliğindeki muhafazakarlarla kurulacak ‘büyük koalisyon’ hükümetini onayladı. Salı günü göreve başlayacak federal hükümette Türk kökenli bir bakan da yer alıyor.

* Çevre ve İklim

Avrupa’da tatil trafiğinin en yoğun olduğu dönemde İngiltere ve Fransa’da etkili olan fırtına ve yoğun yağış, ulaşımı felç etti ve yaygın elektrik kesintilerine neden oldu. En az altı kişi hayatını kaybetti.

* Enerji

Şahdeniz II konsorsiyumu, Azerbaycan’dan Avrupa’ya 2019 yılından itibaren Türkiye üzerinden doğalgaz taşınmasını sağlayacak proje için nihai yatırım kararını imzaladı. Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, kararı AB’nin enerji güvenliğinin güçlendirilmesi açısından ‘stratejik’ olarak değerlendirdi.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Avrupa Komisyonu’na, tartışma yaratan ‘hidrolik kırma’ konusuna ilişkin düzenlemeler getirmeme uyarısında bulundu.

Enerji fiyatlarını düşürmeye çalışan Avrupa Birliği, ABD’den serbest ticaret müzakerelerine enerji konusunun da dahil edilmesini isteyecek.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s, Avrupa Birliği’nin AAA olan kredi notunu bir kademe düşürdü. Kuruluş, kararında İngiltere’nin AB bütçesi üzerindeki kısıtlama çabalarının ve üyelik referandumu tartışmalarının da etkili olduğunu söyledi.

Perşembe gecesi geç saatlerde Brüksel’de bir araya gelen AB liderleri, önceki gün maliye bakanlarının son rötuşlarını yaptığı, Avrupa çapında bir bankacılık birliği oluşturulması planı için varılan anlaşmayı memnuniyetle karşıladı. Ancak liderler, Avrupa Parlamentosu ile görüşmelerin zorlu geçmesini bekliyor. Öte yandan AB ülkelerinin ekonomilerinde reforma gitmesini şart koşacak ‘sözleşmeler’ üzerinde anlaşmaya varılamadı.

Avrupa Birliği maliye bakanları, AB liderlerinin 19-20 Aralık’taki zirveleri öncesinde ‘bankacılık birliği’ üzerinde anlaşmaya vardı. Uzun görüşmelerin ardından üzerinde varılan anlaşma, mali sıkıntı yaşayan bankaların ülkelerin ekonomisini de aşağı çekmesinin önüne geçmeyi amaçlayan bir sistem öngörüyor. Anlaşmaya son şeklini AB liderleri verecek.

Avrupa Birliği maliye bakanları, aylar süren görüşmelerin ardından Yunanistan’a kurtarma programı çerçevesinde verilecek 1 milyar Euro’yu onayladı.

Ukrayna’da muhalif aktivist ve üst düzey devlet yetkililerinin karıştığı yolsuzlukları soruşturan bir gazetecinin kimliği belirlenemeyen kişilerin saldırısına uğradığı bildirildi.

Ortaklık Anlaşması’nı imzalama sürecini askıya alan Ukrayna’da yaşadıkları bocalamanın sonuçlarından ders çıkaran Avrupa Birliği liderleri, Gürcistan ve Molodva’nın süreçlerini hızlandırma kararı aldı. İki ülke ile ortaklık anlaşmalarının Ağustos 2014’te imzalanması planlanıyor.

İngiltere, eskiden AB genişlemesine en çok destek veren ülkeydi. Ancak İngiltere Başbakanı David Cameron artık, AB’nin müstakbel üyelerine karşı yeni kontrol mekanizmaları getirmek istiyor.

Avrupa Birliği liderleri, Ukrayna’ya kapılarının açık olduğunu; ancak bunun, ülkenin Rusya’dan mali destek alan ve Avrupa Birliği ile Ortaklık Anlaşması’nı imzalamaktan vazgeçen şimdiki Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç için geçerli olmak zorunda olmadığını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’ya verdikleri mali desteğin Kiev’i Avrupa Birliği’nden uzaklaştırmaya yönelik olmadığını savundu ve Ukrayna tahvillerini ‘kardeş bir ülkeye yardımcı olmak için’ aldıklarını söyledi. Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ise ‘Batılı siyasetçilerin ülkenin iç işlerine karşımasına’ tepki gösterdi.

Almanya’nın yeni Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Ukrayna üzerinden yürüttükleri çekişme sebebiyle hem Rusya, hem de Avrupa Birliği’ni eleştirdi. Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç Rusya’dan ekonomik destek almayı başarırken, muhalefet, ülke ekonomisinin bazı sektörlerini tamamen Moskova’ya rehin bırakmakla suçladı.

Avrupa Birliği ile Ortaklık Anlaşması’na imza atmaktan vazgeçmesi sebebiyle ülkesinde patlak veren hükümet karşıtı gösteriler devam eden Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, Moskova’da Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Ukrayna’ya sattığı doğalgazın fiyatında indirime giden Rusya, 15 milyar dolar değerinde Ukrayna tahvili almayı da kabul etti.

Avrupa Birliği, Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in imza sürecini rafa kaldırdığı Ortaklık Anlaşması üzerindeki görüşmelerin görüşmelerin askıya alındığını açıkladı. Ukrayna yönetiminin anlaşmadan vazgeçmesi üzerine ülkede patlak veren protestolar ise devam ediyor.

* Gıda ve Sağlık

Avrupa Komisyonu’nun coğrafi işaret koruması altına aldığı Türkiye’den ilk gıda ürünü Antep Baklavası oldu. AB koruması altındaki coğrafi işaretler, ancak söz konusu bölgeden gelen ürünlerin bu isim altında satışa sürülmesini şart koşuyor.

Avrupa Birliği ülkeleri ve Avrupa Parlamentosu üyeleri, yeni Tütün Ürünleri Yönetmeliği’nde anlaşmaya vardı. Ancak e-sigaralar tartışma yaratmayı sürdürüyor.

Avrupa Birliği, biri halihazırda arı nüfusundaki gerilemeyle ilişkilendirilmesi sebebiyle kullanımına kısıtlama getirilen iki böcek ilacının insan sağlığı açısından risk taşıyabileceği uyarısında bulundu.

Rusya’da Kuzey Buz Denizi’ndeki sondaj faaliyetlerini protesto eden Greenpeace aktivistleri hakkındaki dava düştü. Davanın düşmesiyle birlikte aralarında Gizem Akhan’ın da bulunduğu aktivistler ülkeden ayrılabilecek.

Rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasında isimleri geçen kabine üyeleri Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve İçişleri Bakanı Muammer Güler istifa etti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, bakanlık görevinin yanı sıra milletvekilliğinden de istifa ettiğini açıkladı. Üç bakanın görevlerini kabine revizyonuyla devretmesi bekleniyor.

Somali Kıyıları Açıklarında Korsanlıkla Mücadele Temas Grubu’nun (CGPCS) bir yıllık dönem başkanlığını 2014’te Avrupa Birliği üstlenecek.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus ve Kazakistan ile oluşturacakları ‘Avrasya Ekonomik Birliği’nin 2015’te faaliyete geçmesi için son çalışmaların da tamamlandığını belirtti. Rusya, eski Sovyet ülkelerini bir araya toplamaya çalıştığı bu oluşuma Ukrayna’nın da katılmasını istiyor.

Avrupa Birliği, Fransa’nın dini çatışmaların önüne geçmek için asker gönderdiği Orta Afrika Cumhuriyeti’ne silah satışına yasak getirdi.

Avrupa Birliği, Mısır’a, 2011 yılındaki isyanın üç liderine verilen hapis cezalarını gözden geçirme çağrısında bulundu ve bu cezaların ifade özgürlüğünü kısıtlayan yasalardan kaynaklandığını söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ve AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın, Tahran’ın nükleer programı üzerinde varılan anlaşmanın uygulanmasına ilişkin görüşmeleri Noel sonrasına ertelediği bildirildi.

Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği, Suriye’de insani yardım çalışanlarının ulaşamadıkları bölgelere ulaşabilmelerinin önünün açılması için ‘insani ateşkes’ çağrısında bulundu.

Avrupa Birliği, İran’ın nükleer programına ilişkin varılan anlaşmanın uygulandığını denetlemek için ülkeye giden uzman heyetinin işi bittiğinde Tahran’a yönelik yaptırımlarının bazılarını kaldırabileceklerini açıkladı.

* Telekomünikasyon

Türkiye’den Google’a iletilen içerik kaldırma taleplerinin bu yılın ilk yarısında, önceki altı aya göre 10 kat arttığı ve bin 673’e ulaştığı bildirildi. Türkiye bu sayıyla dünya birincisi oldu.

Yargıdaki iş yükünü hafifletmek ve uyuşmazlıkların çözümünü kolaylaştırmak için başlatılan ‘arabuluculuk sistemi’ Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) masaya yatırıldı. TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete, ‘Arabuluculuk sistemi ile iş hayatında zaman, para ve itibarı korumak mümkün olacak. Yargılama sürecinde kaybettiğiniz zamanı, maddi kaynakları kazanmış olacaksınız’ dedi.

Rusya Ekonomi Bakanlığı, Rus firmaların ucuz enerjiye erişim sayesinde ettiği avantajların önüne geçmeye çalışmakla suçladığı Avrupa Birliği ile yaşadığı anlaşmazlığı Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) taşıyabileceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD ile AB arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) görüşmelerinin Türkiye açısından önemine dikkat çekerek, AB ile Gümrük Birliği içinde yer alan Türkiye’nin TTIP’nin dışında bırakılmasının mümkün olamayacağını belirtti.

Avrupa Birliği ve ABD, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) müzakerelerinin üçüncü turunu tamamladı ve müzakerelerin ilk aşaması sona ermiş oldu. Taraflar, önümüzdeki yılın başında siyasi bir değerlendirme yapmayı planlıyor.

Avrupa Birliği, Brezilya’nın otomobilden bilgisayarlara kadar pek çok üründe uyguladığı ithalat vergileri sebebiyle Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) başvurdu, ancak bunun aralarındaki serbest ticaret görüşmelerine zarar vermemesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’yi ziyaret eden Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecine destek verdiklerini belirterek ‘Geçtiğimiz 10 yılda Türkiye ekonomisi bunu hak etmiştir’ dedi.

Türkiye, Avrupa Birliği ile arasındaki serbest ticaret anlaşması 2000 yılından bu yana yürürlükte olan Meksika ile serbest ticaret anlaşması müzakerelerine başlama konusunda mutabakata vardı.

İKV Başkanı Prof. Dr. Halûk Kabaalioğlu, Latin Amerika’da oluşan bazı bölgesel ekonomik ve ticari entegrasyon örneklerinin, Türkiye’nin dış ticaret politikası ve Türkiye’nin AB ile olan ilişkileri açısından da takip edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bu yılın ilk 9 ayında Avrupa Birliği’ne ihracatını en çok artıran ülke, yüzde 3 ile Türkiye oldu. Türkiye aynı zamanda AB’den ithalatını en çok artıran ikinci ülke oldu.