13.12.2013 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

Avrupa Birliği Noterler Konseyi (CNUE), Genel Kurul Toplantısı’nı Türkiye’de yaptı. Genel Kurul’a Avrupa Birliği üyesi 22 ülkedeki noterlik kurumlarının temsilcileri katıldı. CNUE Genel Kurulu’nu ilk defa bir gözlemci üye ülkede yapmış oldu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecinde son aylarda yaşanan olumlu gelişmelere işaret etti ve 1 Ocak’ta başlayacak Yunanistan AB dönem başkanlığını bir fırsat olarak gördüklerini söyledi.

Uluslararası Af Örgütü, Avrupa Birliği liderlerinin, ülkelerindeki iç savaştan kaçan Suriyelilere sığınma sağlayamamaları sebebiyle ‘utanç duyması gerektiğini’ söyledi.

İspanya’nın özerk Katalonya bölgesindeki ayrılıkçı partiler, 9 Kasım 2014’te düzenlemeyi planladıkları bağımsızlık referandumunda sorulacak sorular üzerinde anlaşmaya vardı. Ancak İspanya hükümeti referandumun yasadışı olduğunu ve gerçekleşmeyeceğini söyledi.

Avusturya’daki Avrupa yanlısı iki ana akım parti, koalisyon hükümeti üzerinde anlaşmaya vardı. Eylül ayında düzenlenen genel seçimde iki parti de kan kaybetmiş, aşırı sağ ise yükseliş yakalamıştı.

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, Ocak ayında başlayacak Avrupa Birliği dönem başkanlıklarının önceliklerinin ekonomide büyümeyi canlandırma, göçün düzenlenmesi, denizciliğin teşviki ve deniz altındaki enerji kaynaklarının keşfi olacağını açıkladı.

* Enerji

Moskova ile ikili anlaşmaların AB hukukuna uygun olması gerektiğini belirten Avrupa Komisyonu’nun enerjiden sorumlu üyesi Günther Oettinger, Rusya ile Güney Akım doğalgaz boru hattı sebebiyle hukuki anlaşmazlık yaşayan yedi ülkeyi temsil etmeyi kabul etti.

Hazar Denizi’nden gelen doğalgazı Türkiye sınırından Avrupa’ya taşıyacak olan Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) için ihaleye önümüzdeki yıl çıkılacağı, inşaatın da bir yıl sonra başlayacağı açıklandı.

Üç yıl önce AB ve IMF’ten 85 milyar Euro’luk kurtarma paketi alan İrlanda’nın mali destek programı resmen sona erdi.

Avrupa Birliği bankacılık denetleme kurumu, Bitcoin kullananların uğrayacakları zararlardan yine kendilerinin sorumlu olacağını söyledi ve düzenlemeye tabi tutulmayan online para birimlerinin kullanımıyla ilgili uyarılarda bulundu.

Avrupa Komisyonu, Slovenya’daki bankaların 4.8 milyar Euro sermaye desteğine ihtiyaç duyduğunu, ancak ülkenin sorunu kendi başına çözebileceğini ve dış yardıma ihtiyacı olmadığını söyledi.

Avrupa Birliği ülkeleri, iflasla karşı karşıya bankaların kapatılması için oluşturulacak Ortak Çözüm Mekanizması üzerinde anlaşmaya vardı. Mekanizma, AB’de oluşturulacak ‘bankacılık birliği’nin üç temel ayağından biriydi.

Yakın zamanda başbakanı istifa eden ve geçici bir hükümet tarafından yönetilen Letonya’nın önümüzdeki aydan itibaren Euro Bölgesi’nin 18. ülkesi olması bekleniyor. Siyasi partilerle gerçekleştirdiği hükümet kurma görüşmeleri başarısız geçen Cumhurbaşkanı, bu durumun Euro’ya geçişi etkilememesi gerektiğini söyledi.

Hollanda parlamentosu, hükümetin Arnavutluk’a AB adaylığı statüsü verilmesi teklifini reddetti. Genişlemeye ilişkin tüm kararların oybirliğiyle alınması gerektiği için önümüzdeki hafta Brüksel’de bir araya gelecek olan AB ülkeleri, Avrupa Komisyonu’nun önerisini onaylayamayacak.

Bir taraftan Ukrayna’nın başkenti Kiev’de binlerce hükümet karşıtı gösterici polisin yıktığı barikatları tekrar kurarken Avrupa Birliği, Ukrayna’ya Ortaklık Anlaşması’nı imzalamaları halinde mali desteği artıracakları sözü verdi.

Hükümetin AB ile Ortaklık Anlaşması’nı imzalama sürecini askıya almasından bu yana protestolarla çalkalanan Ukrayna’daki temaslarını tamamlayan AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Ukrayna liderinin ‘anlaşmayı imzalamaya niyetli olduğunu’ söyledi. Öte yandan Rusya’nın Kiev yönetimini, eski Sovyet ülkelerinden oluşturmaya çalıştığı bloğa çekme çabaları da devam ediyor. ABD ise Ukraynalı yetkililere bazı yaptırımlar getirebilecekleri uyarısında bulundu.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de AB ile Ortaklık Anlaşması’nın imza sürecinin askıya alınmasına tepkili göstericiler protestolara devam ederken AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, ‘Ukrayna halkının daha iyisine layık olduğunu’ifade etti. ABD’den ise ilk kez, Yanukoviç rejimine yaptırım uygulanabileceği açıklaması geldi.

* Gıda ve Sağlık

AB Genel Mahkemesi, Avrupa Komisyonu’nun GDO’lu bir patatesin üretimi ve satışına verdiği izni iptal etti. Prosedür ihlali sebebiyle gelen iptal kararı, AB’de GDO’lu ürünlerin onay süreçlerini tekrar tartışmaya açtı.

* Kültür ve Sanat

Sanatçıların, üzerinde çalışmaların devam ettiği ‘Türkiye Sanat Kurumu (TÜSAK)’ yasa tasarısına ilişkin endişeleri sürüyor.

* KOBİ ve AB

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Özer, ABİGEM’lerin artık iş dünyasıyla artık iç içe yaşayacağını söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü’nün (KEİ) 29. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı’na katılmak üzere Ermenistan’ın başkenti Erivan’ı ziyaret etti. Ermeni mevkidaşı Eduard Nalbandyan ile de görüşen Davutoğlu, fikir ayrılıklarına rağmen tarafların daha sık bir araya gelmesinden yana olduklarını belirterek ”Biz isteriz ki tüm komşularımızla olduğu gibi Ermenistan’la ilişkilerimiz en üst düzeye çıksın’ dedi.

Avrupa Denetçiler Mahkemesi, Avrupa Birliği’nin Gazze’deki kamu görevlilerinin maaşları için sağladığı mali desteğin aslında çalışmayan kişilere gittiğini, bu desteğin kesilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye oda ve borsaları, Macaristan Büyükelçiliği ile Vize Kolaylaştırma Anlaşması imzaladı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, anlaşma ile, önümüzdeki hafta başlayacak AB’ye vizesiz seyahat müzakereleri tamamlanana kadar iş adamlarına kolaylık sağlanacağını söyledi.

Arjantin, Avrupa Birliği’nin, Güney Amerika’daki Mercosur ülkeleriyle serbest ticaret müzakereleri çerçevesinde karşılıklı olarak tekliflerin sunulması için bir ay erteleme talep ettiğini açıkladı.