06.12.2013 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ‘Türkiye yeni bir süreci Avrupa Birliği’nde başlatıyor. Ayın 16’sında yeni bir müjde duyacaksınız’ dedi. Türkiye ve Avrupa Birliği’nin 16 Aralık’ta Geri Kabul Anlaşması’nı imzalaması, eşzamanlı olarak da Türk vatandaşlarının AB’ye vizesiz seyahat edebilmeleri için müzakerelere başlaması bekleniyor.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım müzakerelerinde karşılaştığı siyasi engellere Avrupa Komisyonu’nun da 2013 İlerleme Raporu’nda ‘diplomatik bir dille isyan ettiğini’ söyledi.

Avrupa Parlamentosu’nun 2013 Türkiye rapor taslağında, siyasette kutuplaşma uyarısında bulunuldu ve hem iktidar, hem de muhalefet önemli reformlarda birlikte çalışmaya davet edildi. Raporda, karar alma süreçlerine sivil toplumun dahil edilmesinin önemine de işaret edildi.

Türkiye ve Avrupa Birliği, vizelerin serbestleştirilmesi için müzakerelerin başlaması ve Geri Kabul Anlaşması’nın imzalanması üzerinde mutabakata vardı. Anlaşmaya göre vize muafiyeti müzakereleri, anlaşmanın imzalanmasıyla eş zamanlı olarak başlayacak. Müzakerelerin ‘makul bir sürede’ tamamlanmaması halinde Türkiye Geri Kabul Anlaşması’nı tek taraflı olarak askıya alabilecek. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, sürecin ‘en fazla 3.5 yıl’ süreceğini belirtti.

İngiltere’nin iş dünyasından sorumlu Bakanı Vince Cable, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkma ihtimalinin ‘çok uzak’ olduğunu söyledi ve bunu açıklığa kavuşturmanın ülkedeki yatırımları artıracağını belirtti.

Anketler, önümüzdeki yılki Avrupa Birliği seçimlerinde aşırı sağın yükseleceğine işaret ediyor. Ancak Avrupa Parlamentosu’nda ikinci bir Avrupa-şüphecisi grubun kurulması, EFD grubunun sonu olabil

İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May, diğer Avrupa Birliği ülkelerinden mevkidaşlarıyla toplantısına elinde ‘AB içinde serbest dolaşım hakkının kısıtlanması’ dosyasıyla gidiyor.

* Enerji

Avrupa Komisyonu, Gazprom destekli Güney Akım boru hattı için Rusya’nın Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan, Yunanistan, Slovenya, Hırvatistan ve Avusturya ile imzaladığı hükümetler arası anlaşmaların hiçbirinin AB hukukuna uyumlu olmadığını ve yeniden müzakere edilmesi gerektiğini söyledi.

Almanya, önümüzdeki hafta gerçekleşecek bankacılık birliği görüşmelerinde önemli ilerlemeler kaydedileceğini söyledi.

Enflasyonun önümüzdeki iki yıl boyunca yaklaşık yüzde 2 olan hedeflerinin oldukça altında seyretmesini bekleyen Avrupa Merkez Bankası (ECB), gerektiği zaman harekete geçmeye hazır olduğunu açıkladı.

Avrupa Birliği ile Ortaklık Anlaşması’nı rafa kaldıran Ukrayna’nın Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile sürpriz bir görüşme gerçekleştirdi. İkili, bir ‘stratejik ortaklık anlaşması’ üzerinde görüştü.

Son haftalarda Avrupa Birliği ile anlaşmanın imzalanmasından vazgeçilmesi sebebiyle patlak veren hükümet karşıtı protestolarla çalkalanan Ukrayna’nın başkenti Kiev, AGİT Bakanlar Konseyi toplantısına ev sahipliği yapıyor. Bazı üye ülkelerin bakanlarının katılmaktan vazgeçtiği toplantıya, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Alman mevkidaşı Guido Westerwelle katılanlar arasında yer alıyor.

* Gıda ve Sağlık

Avrupa Körler Birliği, elektrikli ve hibrit araçların sayısının artmasının görme engelli kişilerin emniyetini tehdit ettiği uyarısında bulundu ve AB kurumlarını harekete geçmeye çağırdı.

Birleşmiş Milletler’den destek gelmesinin ardından Fransa, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde tırmanan dini çatışmaların kitlesel katliama dönüşmemesi için derhal harekete geçme kararı aldı.

Avrupa Birliği ve dünya liderlerinden, Perşembe akşamı hayatını kaybeden, Güney Afrika’daki apartheid rejimle mücadele ederek ülkenin ilk siyahi devlet başkanı olan Nelson Mandela için taziye mesajları yağdı.

İstanbul Arel Üniversitesi İngilizce Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Uğur Özgöker, İran’ın P5+1 grubuyla nükleer programına ilişkin vardığı anlaşmayı ve bu anlaşmanın Türkiye’ye muhtemel etkilerini yazdı.

Brookings Enstitüsü Başkan Yardımcısı ve Sabancı Üniversitesi Danışma Kurulu Üyesi Kemal Derviş, Avrupa Birliği ve ABD arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı anlaşmasının beş yıldan uzun süreceğini düşündüğünü söyledi.