04.12.2013 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

Türkiye ve Avrupa Birliği, vizelerin serbestleştirilmesi için müzakerelerin başlaması ve Geri Kabul Anlaşması’nın imzalanması üzerinde mutabakata vardı. Anlaşmaya göre vize muafiyeti müzakereleri, anlaşmanın imzalanmasıyla eş zamanlı olarak başlayacak. Müzakerelerin ‘makul bir sürede’ tamamlanmaması halinde Türkiye Geri Kabul Anlaşması’nı tek taraflı olarak askıya alabilecek.

Türkiye, Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün 2013 Yolsuzluk Algılama Endeksi’nde bir puan ilerleme kaydetti ve 177 ülke arasında yolsuzluk algısının en düşük olduğu 53. ülke oldu. 28 Avrupa Birliği ülkesinin yedisinde ise kamuda yolsuzluk algısı Türkiye’den daha yüksek oldu.

Avrupa Komisyonu’nun içişlerden sorumlu üyesi Cecilia Malmström, Mayıs ayında düzenlenecek Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağın güçlenmesinden kaygı duyduğunu söyledi.

Almanya’da federal hükümetin çekinceli davranmasının ardından ülkedeki 16 eyalet, aşırı sağcı Ulusal Demokratik Parti’yi (NPD) yasaklamak için tek başlarına harekete geçti.

* AB Fonları

Avrupa Birliği bakanları, eğitim programı Erasmus+ ve araştırma programı Ufuk 2020’nin finansmanı üzerinde resmen anlaşmaya vardı. İki proje, 2014-2020 döneminde bütçenin en büyük iki kazananı oldu.

* Enerji

Avrupa Komisyonu’nun rekabetten sorumlu üyesi Joaquin Almunia, Fransız EDF firmasının kuracağı bir nükleer santrale İngiltere devletinin 35 yıl süreyle fiyat garantisi vermesinin Avrupa Birliği rekabet kurallarına uyup uymadığına ilişkin bir soruşturma açılmasının olası olduğunu söyledi.

Fransa Çevre Bakanı Philippe Martin, parlamentonun hazırladığı ve geleneksel olmayan doğalgaz kaynaklarına daha fazla esnekliğe destek verilen rapora rağmen hükümetin kaya gazı üretimine karşı takındığı katı tavrı tekrar dile getirdi.

Avrupa Birliği’nin rekabet otoriteleri, bankalar arası faiz göstergelerinde manipülasyon yaptığı gerekçesiyle altı finans kuruluşuna toplam 1.71 milyar Euro ceza kesti. Bu miktar, AB’nin rekabet ihlali gerekçesiyle şu ana kadar kestiği en yüksek miktardaki ceza oldu.

Avrupa Komisyonu’nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn, son açıklanan verilerin, Avrupa’da ekonominin olumsuz gidişatının tersine dönmeye başladığına işaret ettiğini söyledi ve ‘Kıyamet tellalları haksız çıktı’ dedi. Rehn buna rağmen ekonomide iyileşmenin halen zayıf olduğunu ve rehavete kapılınmaması gerektiğini belirtti.

Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (ESMA), üç büyük uluslararası kredi delendirme kuruluşunun geçmişten bu yana yaptığı hataları düzeltemediği, bu sebeple bu kuruluşlara ceza kesilebileceği uyarısında bulundu.

Yunanistan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Evangelos Venizelos, Avrupa Birliği ve IMF’in reformlardaki aksaklıkları gerekçe göstererek Atina’ya denetçi göndermeyi ertelemesinin ardından uluslararası kreditörleri ‘ayak sürümekle’ suçladı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, NATO dışişleri bakanları toplantısına katılmak için Brüksel’e gitti. Bakanların toplantısından Ukrayna’da emniyet birimlerinin barışçıl göstericilere orantısız güç kullanılmasına kınama çıktı.

Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, genişleme sürecinde ‘kestirme yolların’ ne Avrupa Birliği’ne, ne de aday ülkelere yardımcı olmadığını belirterek sürecin hızının, aday ülkelerin reform alanında attığı adımlara bağlı olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği ile ticaret anlaşmasını rafa kaldırıp Moskova öncülüğündeki Gümrük Birliği’ne katılacağını açıklayan Ermenistan’ı ziyaret eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yüzlerce kişinin protestosuyla karşılaştı.

Ukrayna’da Avrupa Birliği yanlısı protestolara şiddetin gölge düşürmesinin ardından daha önce göstericileri ‘darbe girişiminde bulunmakla’ suçlayan Başbakan Mikola Azarov, polisin göstericileri dağıtırken şiddete başvurması sebebiyle özür diledi ve kabinede revizyon sözü verdi. Muhalefetin hükümet hakkındaki gensoru önergesi ise reddedildi.

Romanya Cumhurbaşkanı’nın, AB’ye katılımın ardından Romanya’nın bir sonraki büyük projesinin Moldova ile birleşmek olması gerektiğini söylemesi AB çevrelerinde şüphelere yol açtı ve Romanya Başbakanı ve Basescu’nun siyasi rakibi Victor Ponta’nın kendisini Kişinev’deki Rus yanlısı komünistlerden yana tavır alarak küçük Doğu Avrupa ülkesinde istikrarsızlığa yol açmayla suçlamasına neden oldu.

Ukrayna’da ülkeyi Avrupa Birliği’ne yaklaştıracak olan, ancak imza süreci askıya alınan bir anlaşmanın imzalanmasını isteyen yüz binlerce gösterici başkent Kiev’de gösteri yaptı ve Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’i istifaya çağırdı. Göstericilerle polis arasında çatışmalar da yaşandı.

* Kültür ve Sanat

Bayburt’ta bulunan Baksı Müzesi, Avrupa Konseyi’nin 2014 Müze Ödülü’ne layık görüldü.

İngiltere Başbakanı David Cameron’ın Çin ziyareti sırasında Pekin ile Avrupa Birliği arasında bir serbest ticaret anlaşmasını destekleyeceğini söylemesi Brüksel’in tepkisini çekti. Avrupa Komisyonu, bu aşamada böyle bir konuyu tartışmak için çok erken olduğunu söyledi.

Türkiye’nin Kasım ayındaki ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8.8 artışla, 13 milyar 797 milyon dolar oldu. Bu rakam aynı zamanda cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık ihracat tutarını ifade ediyor. Kasım ayında AB’ye ihracat da yüzde 9 oranında arttı.

Çin’i ziyaret eden İngiltere Başbakanı David Cameron, kendi Avrupa Birliği üyeliklerini tartışmaya açmasına rağmen, Brüksel ile Pekin arasında bir serbest ticaret anlaşması için zemin hazırlamak istediğini söyledi.