CHP Genel Başkanı Sn Kemal Kılıçdaroğlu’ndan Washington yolunda Avrupa Birliği yorumları:

"İktidar tarafından CHP, bu temaslarında ülkeyi şikayet ediyor, eleştirileri yapılıyor?

İki şeyi ayırmak lazım, Başbakan’ın anlayamadığı o. AB’ye gidip, Türkiye’nin sorunlarını eleştirdiğimiz zaman onu Türkiye’yi eleştirmek olarak algılıyor. Oysa biz AB’ye üye olmak istiyoruz. AB’nin ilerleme raporları var,Türkiye’ye sert eleştiriler getiriliyor. AB’yi bunu dışında tutmamız gerekiyor. Mısır’a gittik, Irak’a, Suriye’ye, Çin’e gittik, hiçbir zaman iktidarı eleştirmedik oralarda. Çünkü oralar Brüksel değil. Ama Brüksel’in işlevi farklı. Başbakan’ın bunu ayırdığını düşünmüyorum. O dış dünya deyince Çin’i de, Brüksel’i de dış dünya kabul ediyor. Oysa AB, bizim için dış dünya değil. Çünkü biz o alanın içine girmeye çalışıyoruz.

AB yerine yeni arayışları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Doğru değil. Türkiye, yüzyıllardır yönünü batıya çevirmiş bir toplumdur. Hep çağdaş dünyanın içinde yer almak istedik. AB, NATO,AGİT pekçok uluslararası kuruluşun içerisindeyiz. Çağdaş dünyadan kopup, daha otoriter bir yönetimin veya oluşumun içinde olmasını kabul etmiyoruz. Doğru da bulmuyoruz."

ODATV