29.11.2013 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

Türkler, 2011 yılında bir Avrupa Birliği ülkesinin vatandaşlığına geçen en büyük ikinci grup oldu.

Güney Kıbrıs lideri Nikos Anastasiadis ile bir araya gelen Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Kıbrıs sorununun çözümü için ‘gerçek bir fırsat’ bulunduğuna inandığını söyledi.

İngiltere Başbakanı David Cameron, diğer Avrupa Birliği ülkelerinden gelen işçilerin haklarına kısıtlamalar getirme planını açıklamasına Avrupa Komisyonu’nun istihdamdan sorumlu üyesi Laszlo Andor’un ‘İngiltere Avrupa’nın yaramaz ülkesi gibi görülebilir’ diyerek yanıt vermesine tepki gösterdi. Cameron, ‘seçilmemiş yetkililerin’, dile getirilen rahatsızlıklardan şikayet etmesinin ‘kesinlikle kabul edilemez’ olduğunu söyledi.

Önümüzdeki yıl düzenlenecek Avrupa seçimlerinde popülist ve aşırı uçlardaki partilerin yükselişinden endişe eden sol eğilimli FEPS vakfının Başkanı Massimo D’alema’ya göre Avrupa karşıtlığıyla mücadele, Avrupa Sosyalistler Partisi’nin kampanyasının ana konularından biri olacak.

Almanya’da hükümeti kurmak için hazırlanan koalisyon anlaşması, Avrupa’nın anlaşmadan beklentilerinin son derece farkında olunduğunu gösteriyor. Ancak anlaşmanın AB bölümü, iç politikanın altına gömülmüş zorunlu bir uygulama gibi duruyor.

İngiltere Başbakanı David Cameron, diğer Avrupa Birliği ülkelerinden gelen göçmenlerin işsizlik yardımlarına erişimlerini kısıtlama planlarını açıkladı. Avrupa Komisyonu ise İngiltere’nin bu şekilde davranarak ‘AB’nin yaramaz ülkesi’ gibi göründüğünü söyledi.

İtalya Başbakanı Enrico Letta, 2014 bütçesi için düzenlenen güven oylamasından galip ayrıldı. Koalisyon hükümetinden resmen ayrılan merkez sağın lideri Silvio Berlusconi’nin ise, hakkındaki mahkumiyet kararının kesinleşmesi sebebiyle senatörlüğü düşürüldü.

Almanya’da Başbakan Angela Merkel liderliğindeki muhfazakarlar ve Sosyal Demokratlar (SPD) zorlu müzakerelerin ardından Çarşamba günü erken saatlerde koalisyon anlaşmasını tamamladı. SPD delegelerinin anlaşmaya onay vermesinin arından Berlin’de yeni hükümetin kurulmasının önü açılacak.

Euro Bölgesi’nde Kasım ayında enflasyon 0.2 puan yükselerek yüzde 0.9’a çıktı ve ‘deflasyon’ endişelerini hafifletti. Ortak para birimini kullanan 17 ülkede işsizlik oranı da üç yıl aradan sonra ilk kez düştü.

Uluslararası kredi derecelendirme Standard & Poor’s, Hollanda’nın AAA olan kredi notunu bir basamak düşürdü. Böylece Euro Bölgesi’nde üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu nezdinde de notu AAA olan ülke sayısı üçe düştü.

Euro Bölgesi’nde ekonomiye güven Kasım ayında artış gösterdi. Ancak ortak para birimi bölgesindeki en büyük ikinci büyük ekonomi olan Fransa’da karamsarlık hakim.

Vilnius’taki Doğu Ortaklığı zirvesinde beklenen mucize gerçekleşmedi ve Ukrayna, Avrupa Birliği ile hazırlıklarını askıya aldığı Ortaklık Anlaşması’na imza atmadı. Moskova’nın baskısı altında bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç anlaşmayı ileri bir tarihte imzalamayı hedeflediklerini belirtirken ,Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ‘Avrupa’da kısıtlı egemenlik dönemi kapanmıştır. Dış baskıya boyun eğmeyeceğiz, hele ki Rusya’dan gelsin’ dedi.

Perşembe günü Vilnius’ta başlayan Doğu Ortaklığı zirvesinde Avrupa Birliği, Ukrayna ile tarihi bir Ortaklık Anlaşması imzalamak için son bir kez çaba gösterdi. Ancak Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, anlaşmanın öngörülebilir bir gelecekte imzalanamayacağı konusunda ısrarını korudu. Öte yandan AB tarafı, Rusya ile üçlü görüşmeleri kabul etmedi.

Avrupa Birliği liderleri, altı eski Sovyet ülkenin temsilcileri ile Vilnius’ta düzenlenen Doğu Ortaklığı zirvesinde bir araya geliyor. Zirve, Ukrayna’nın Rusya baskısı altında AB ile Ortaklık Anlaşması imzalamaktan son anda vazgeçmesinin gölgesinde gerçekleşecek.

* Gıda ve Sağlık

Her yıl açıklanan Avrupa Sağlık Tüketici Endeksi’ne (EHCI) göre Hollanda, kıtadaki en iyi sağlık sistemine sahip olmayı sürdürüyor.

* KOBİ ve AB

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Avrupa Yatırım Fonu (AYF), Türkiye’de ‘Anadolu Kaplanları’ olarak adlandırılan, gelişmekte olan bölgelerdeki şirketleri hedef alan G43 Anadolu Girişim Sermayesi Fonu’nu The Abraaj Group’un yöneteceğini açıkladı.

* Telekomünikasyon

Avrupa Birliği, ABD ile ilişkileri sarsan ‘telekulak’ skandalının ardından AB vatandaşlarının kişisel bilgilerinin hangi şartlarda kullanabileceğinin netleştirilmesi için Washington’dan taleplerini sıraladı.

* Yaratıcılık ve Yenilik

İşgal altındaki topraklarda inşa etmeyi planladığı yerleşim birimleri sebebiyle Avrupa Birliği ile anlaşmazlık yaşayan İsrail’in, AB’nin bilimsel araştırma programına katılmasının önünü açacak bir anlaşmaya varıldı.