06.11.2013 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

İngiltere istihbaratının, Kıbrıs’ta bulunan İngiliz üssü aracılığıyla adadan geçen fiber optik hatları izlemeye aldığı ve Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Avrupa’da, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu çok sayıda ülkedeki iletişim verilerine erişim sağladığı iddia edildi.

Türkiye gibi Avrupa Birliği üyesi olmayıp Avrupa Konseyi’nde yer alan Norveç’in Kralı 5. Harald, kendi ülkesi ve Türkiye’nin en basit payda olarak Avrupa’da yer alan ülkeler olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla Brüksel’de düzenlenen hükümetlerarası konferansta AB’ye katılım müzakerelerindeki 22. başlık olan ‘Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu’ faslı resmen açıldı. Böylece, Türkiye’nin müzakerelerinde üç yıldan uzun bir süredir ilk kez yeni bir fasıl açılmış oldu.

İki günlük bir Orta Avrupa ziyareti gerçekleştiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Çek Cumhuriyet, Macaristan, Polonya ve Slovakya’dan oluşan Visegrad Grubu toplantısına katıldı. Aynı formatta bir toplantının Türkiye’de de düzenlenmesini öneren Davutoğlu, Visegrad Grubu ile Türkiye arasında Balkanlar’a ilişkin bir danışma mekanizması kurulması önerisinde de bulundu.

Fransa’da Cumhurbaşkanı François Hollande’ın sergilediği performansın sebep olduğu yaygın hayalkırıklığı karşısında ortaya çıkan merkez bir hareket, önümüzdeki yıl gerçekleşecek Avrupa Parlamentosu seçimlerinde güçlü bir çıkış yapmayı hedefliyor.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, önümüzdeki yıl Avrupa Komisyonu Başkanlığı’nda yarışmak için Avrupa Sosyalistler Partisi’nin (PES) desteğini aldı.

ABD’nin ‘telekulak’ skandalının ardından İngiltere’nin Almanya’da gizli dinleme faaliyetleri yürüttüğü iddiası, Berlin-Londra hattında gerginliğe yol açtı.

İtalya Ekonomi Bakanı Fabrizio Saccomanni, ekonomi alanında reformların daha etkin bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için Avrupa kurumlarındaki oylamalarda oybirliği usulünden oy çokluğuna geçilmesi çağrısında bulundu. AB’de kararların oybirliğiyle alınıyor olması, müzakere başlıklarındaki vetolar sebebiyle Türkiye’nin de sıkıntı çektiği bir konu.

İngiltere iş dünyası temsilcileri, Başbakan David Cameron’a ülkenin Avrupa Birliği’nde kalması gerektiği çağrısında bulundu. İş dünyası temsilcileri bununla birlikte Brüksel’in yetkilerinin genişlemesinin önüne geçme çağrısında bulundu.

Almanya’da Sosyal Demokratlar (SPD), çalışma hayatında reform yapılmaması ve çifte vatandaşlık hakkının genişletilmemesi halinde Başbakan Angela Merkel liderliğindeki muhafazakar blok ile ‘büyük koalisyon’ hükümeti kurmayacaklarını söyledi.

Avrupa’da yaz turizmi sezonunun kapanmasının ardından işsiz sayısı tekrar 20 milyona yaklaştı.

Bulgaristan’da koalisyon hükümetinin ortakları, parlamentodan çıkan, yabancılara toprak satış yasağının uzatılmasına yönelik kararı yüksek mahkemeye taşıdı. Avrupa Birliği, yasağın uzatılması halinde antlaşmaların ihlal edildiği gerekçesiyle hukuki girişimde bulunacağını söylemişti.

Transatlantik ilişkilerde depreme yol açan ‘telekulak’ skandalının ardından ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, istihbarat faaliyetlerinin bazı durumlarda çizgiyi aşmış olabileceğini söyledi.

ABD’nin transatlantik ilişkilerde depreme yol açan ‘telekulak’ skandalının ardından ABD ve Avrupalı yetkililer, gizli dinleme faaliyetleriyle ilgili olarak birbirine suçlamalar yöneltti.

* Çevre ve İklim

Avrupa Komisyonu, plastik poşetlerin kullanımını ve çevreye olumsuz etkilerini azaltmak için bir dizi önlem açıkladı.

* Enerji

Kuzey Ren-Vesfyalya eyaletinin Sosyal Demokrat (SPD) Başbakanı Hannelore Kraft, Avrupa Birliği’nin Almanya’da yenilenebilir enerjiye sağlanan sübvansiyonlar hakkında başlatmaya hazırlandığı soruşturmanın ülkedeki pek çok şirkete darbe indirebileceği uyarısında bulundu.

Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, Avrupa’ya doğalgaz akışının durmasını gündeme getirebilecek ‘doğalgaz savaşı’ tartışmalarıyla ilgili ılımlı bir mesaj verdi. Medvedev, Ukrayna’ya doğalgaz akışını kesmek için bir sebep göremediklerini söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Almanya’nın hizmet sektörünü daha fazla açık hale getirerek ve ücret artışlarının önünü açarak, Euro Bölgesi’ndeki dengesizliklerin üstesinden gelinmesine yardımcı olması gerektiğini söyledi.

Avrupa Komisyonu, daha zayıf talep ve yatırım sebebiyle önümüzdeki yıl Euro Bölgesi’nde ekonomik büyümenin daha önce tahmin edilenden biraz daha düşük kalacağını ve enflasyonun önümüzdeki iki yıl boyunca merkez bankası hedeflerinin oldukça altında seyretmeye devam edeceğini söyledi.

Avrupa Birliği, bankaları ödeme dengesi sıkıntıları yaşayan Euro Bölgesi dışındaki AB ülkeleri için de bir AB fonunu devreye sokmayı gündeme aldı.

Euro Bölgesi’nde enflasyonun hızla düşmesi sebebiyle piyasalarda Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para politikalarını önümüzdeki aylarda daha da esneteceği beklentisi hakim oldu.

İngiltere finans sektörünün üst düzey yöneticilerinin büyük çoğunluğu, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nde kalması gerektiği yönünde görüş bildirdi. Ancak yöneticiler, sektörel düzenlemelerin azaltılması için reform yapılması gerektiği görüşünde.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, ABD’deki borç problemlerinin ülkenin dünyadaki güvenilirliğini riske soktuğunu söyledi.

Kosova, haftasonu düzenlenen ve Sırp nüfusun yoğunlaştığı bölgelerde şiddet olaylarına sahne olan yerel seçimlerin ardından, oy kullanmada aksama yaşanan bölgelerde seçimin tekrarlanacağını açıkladı.

Kosova’da düzenlenen ve Sırp azınlığın yoğunlaştığı bölgelerde şiddet olaylarının yaşandığı yerel seçimlerin ardından Kosova Başbakanı Haşim Taçi ve Sırp mevkidaşı Ivica Daciç, AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile bir araya gelecek.

Kosova’da uzun süredir beklenen ve hem ülkenin, hem de komşusu Sırbistan’ın Avrupa Birliği süreci açısından büyük önem taşıyan yerel seçimlere boykot ve şiddet olayları damga vurdu.

Kosova’da Pazar günü yerel seçimler düzenlenecek. Seçimde ülkedeki Sırp azınlığın alacağı karar, hem Kosova’nın, hem de Sırbistan’ın Avrupa Birliği süreçlerinde önemli bir dönüm noktası olacak.

Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, Visegrad Grubu’nun genişleme sürecinde kendilerine verdiği destekten memnuniyetini dile getirdi ve ‘ne Visegrad Grubu’nda, ne de diğer AB üyesi ülkelerde genişleme yorgunluğu göremediğini’ belirtti.

Avrupa Birliği’nin, Rusya’nın Ukrayna’ya ekonomik baskısını artırması halinde ülkeye mali destek sağlamak için IMF ile görüştüğü bildirildi.

Birleşmiş Milletler Dünya Nüfus Takip Raporu’na göre ergenlik döneminde hamilelik, bir dizi insan hakkı ihlalinden kaynaklanıyor ve küresel kalkınma politikalarında bu soruna daha fazla dikkat edilmesi gerekiyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dört günlük Kuzey ve Doğu Avrupa turuna Finlandiya ziyareti ile başladı. Erdğoan’ın İsveç ve Polonya’yı da kapsayan ziyaretine TOBB/DEİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu öncülüğündeki bir Türk özel sektör heyeti de eşlik ediyor.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD istihbaratının gizli dinleme faaliyetlerinde bulunduğuna yönelik Avrupa’daki endişelerin, müzakerelerinin ikinci turunun önümüzdeki hafta gerçekleşmesi planlanan serbest ticaret anlaşmasını gölgelememesi gerektiğini söyledi.

Avrupa Birliği ve ABD, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTYO) görüşmelerinin geçtiğimiz ay yapılması planlanan, ancak ABD’deki ‘kepenk kapatma’ sebebiyle gerçekleşemeyen ikinci turunun 11-15 Kasım’da düzenleneceğini açıkladı.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Avrupa Birliği ekonomisinin toparlandığına yönelik işaretler geldiğini ve bu süreçten en fazla ihracatın olumlu etki göreceğini söyledi.

* Turizm

İtalya hükümeti, Venedik’ten büyük yolcu gemisi geçişlerine sınırlama getireceklerini açıkladı.

Toplantıda yaptığı konuşmada Türkiye’yi ziyaret eden turist sayısının her geçen yıl daha da arttığını belirten Çelik, bu artışın son yıllarda yapılan vize muafiyeti uygulamasıyla ilgili olduğunu vurguladı ve ‘Türkiye’nin sadece turizm istatistiklerinin incelenmesi dahi vize politikamızın ne kadar doğru olduğunu ve ne büyük bir başarı elde edildiğini ortaya koymaktadır’ dedi.

* Yaratıcılık ve Yenilik

Avrupa Komisyonu’nun hazırladığı bir sıralamaya göre yeni fikirleri pazarla buluşturma konusunda en iyi performans gösteren Avrupa Birliği ülkesi İsveç oldu. Komisyon’un çalışmasına göre Türkiye ise Bulgaristan’ın ardından sondan ikinci sırada.

* Yerel Yönetimler ve AB

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB sürecinin yerelden başlamasının çok önemli olduğunun altını çizdi ve halkın AB sürecinde paydaş hale getirilebilmesi için yerelde atılan adımların çok doğru bir şekilde anlatılabilmesi gerektiğini söyledi.