30.10.2013 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten ile bir araya gelen AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Komisyonu’nun bu yıl Türkiye için geçmiş yıllara nazaran ‘daha gerçekçi’ bir İlerleme Raporu yayımladığını, gelecek AP raporunun da ‘yapıcı bir rapor’ olacağını tahmin ettiğini belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Komisyonu’nun Türkiye için bu yılki İlerleme Raporu’nun ‘daha iyi niyetli’ olduğunu belirtti ve Fransa’daki seçimlerin ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in hükümeti kurmasının ardından AB ile yeni dönemin daha ‘isabetli’ ve ‘çok daha iyi’ olacağını düşündüğünü söyledi.

Uluslararası Basın Enstitüsü Derneği ve Deutsche Welle Akademie ortaklığıyla yürütülen Türk-Alman gazeteci değişim programı kapsamında Alman gazeteci grubuyla bir araya gelen Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye’nin AB sürecinde gelinen son aşamayla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

İstanbul’un Avrupa ve Asya yakasını birbirine demiryoluyla bağlayan ‘Marmaray Projesi’, Cumhuriyet’in kuruluşunun 90. yıldönümünde düzenlenen törenle açıldı. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, Avrupa Yatırım Bankası’nın AB dışında finansman desteği sağladığı en büyük proje olan Marmaray’ın, Türkiye ile AB arasındaki bağları pekiştirdiğini söyledi.

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) raporuna göre kadın-erkek arasındaki fırsat eşitliği geçtiğimiz yıl boyunca dünya çapında bir miktar iyileşti. Eşitliğin en yüksek olduğu ülkeler listesinin başını yine Kuzey Avrupa ülkeleri çekerken iyileşmenin en düşük olduğu bölge Ortadoğu ve Kuzey Afrika oldu. Türkiye, bu yıl 4 basamak yükselerek 136 ülke arasında 120. oldu.

Avrupa Birliği’nde mevsimlik işçilere ilişkin düzenlemelerin uyuma sokulması üzerinde anlaşmaya varıldı. Uyuma sokulan kurallar çerçevesinde AB dışından gelen mevsimlik işçiler, AB ülkelerinde çalışma şartları, saatleri ve izin gibi konularda AB vatandaşlarıyla aynı haklara sahip olacak.

Annette Hauser, şu ana kadar trans-Atlantik ilişkilerin dip yaptığı noktayı Irak Savaşı’nın belirlediğini, ancak askeri bir müdahaleye ilişkin bu anlaşmazlığın aksine bu sefer ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) skandalının karşılıklı güven gibi temel bir meseleyi ilgilendirdiğini ve bu sebeple aradaki çatlakların doğuracağı sonuçların çok daha ciddi olacağını yazdı.

Çek Cumhuriyeti’nde Cumartesi günü gerçekleşen genel seçimden kılpayı bir galibiyetle ayrılan Çek Sosyal Demokrat Parti (CSSD), siyasilere duyulan güvensizlik ve bütçe kesintilerine karşı öfke sebebiyle düzen karşıtı partilerin de girdiği parlamentodan bir hükümet çıkarmaya çalışacak.

ABD’den, Başkan Barack Obama’nın Almanya Başbakanı Angela Merkel’in telefonunun dinlendiğinden haberdar olduğu iddialarına yalanlama gelirken bu kez de İspanya’da bir ay içinde 60 milyon telefon görüşmesinin takip edildiği iddia edildi. Avrupa Parlamentosu’ndan bir heyet, ABD-AB ilişkilerinde deprem yaşanmasına sebep olan konuyla ilgili olarak Washington’ı ziyaret edecek.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Avrupa Birliği’ne bürokrasiyi azaltma ve kaya gazı çıkarma konusunda düzenlemeye gitmeme çağrısında bulundu.

Brüksel’de bir araya gelen AB liderleri, geçtiğimiz haftalarda İtalya’nın Lampedusa adası yakınlarında bir göçmen teknesinin batması sebebiyle 400 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından, benzer faciaların yaşanmasının önüne geçmek için adımlar atma sözü verdi. Öte yandan İtalya, Perşembe gecesi 700 göçmenin denizden kurtarıldığını açıkladı.

Lüksemburg’da düzenlenen seçimlerin ardından hükümeti kurma görevi, 19 yıla yakın bir süredir görevde bulunan Başbakan Jean-Claude Juncker’in sandıktan birinci sırada çıkan partisinin yerine, diğer iki parti ile koalisyonu kabul eden muhafazakar liberal partiye verildi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB liderler zirvesinin ilk gününde ABD’nin Avrupalı müttefiklerine yönelik casusluk faaliyetlerinin son bulması gerektiğini söyledi ve Washington’ın yıl sonuna kadar Berlin ve Paris ile casusluğun önüne geçme anlaşması imzalamasını istedi.

Bulgaristan Başbakanı Plamen Oreşarski, parlamentoda yabancılara arazi satış yasağını uzatmaya ilişkin alınan kararı gözden geçirme sözü verdi.

Son anketler, Fransız seçmenin beşte dördünün Cumhurbaşkanı François Hollande’ın 2017’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanamayacağını düşündüğünü gösteriyor.

Avrupalı liderler, ABD ile yaşanan bir dizi ‘casusluk’ krizinin gölgesinde bir araya geliyor. ABD istihbaratının Fransa’da 70 milyon telefon görüşmesini dinlediği iddiasının Paris-Washington hattında gerginliğe sebep olmasının ardından bu kez de Almanya Başbakanı Angela Merkel’in telefonunun dinlenmiş olabileceği gündeme geldi.

* Çevre ve İklim

13 Avrupa ülkesinin çevre bakanı, Avrupa Birliği’ne yaptıkları çağrıda 2023 için iddialı hedefler belirlemezlerse diğer ülkelerin gerisinde kalacakları uyarısında bulundu.

İspanya ekonomisi, dokuz çeyrek üst üste küçülmenin ardından ilk kez Temmuz-Eylül döneminde büyümeye geçti. Ülkedeki enflasyon baskısı da hafifledi.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, daha fazla kemer sıkmaları için uluslararası kreditörlerin yaptığı baskıya boyun eğmeyeceklerini söyledi.

Fransa’da aynı zamanda eski cumhurbaşkanı adaylarından olan, küçük bir Euro karşıtı muhafazakar partinin lideri Nicolas Dupont-Aignan, EurActiv Fransa’ya yaptığı açıklamalarda Paris’in AB düzeyindeki mali politikalara asgari şartlar getirmesi gerektiğini, Lüksemburg ve İrlanda’nın ‘finansal damping’ uyguladığını söyledi.

Avrupa Birliği, Ukrayna’nın hapisteki eski başbakanı ve muhalefet lideri Yulia Timoşenko’nun serbest bırakılması için baskıyı artırıyor. Avrupalı siyasetçiler, AB ile Ukrayna arasındaki ilişkilerde dönüm noktası olacak ticaret anlaşmasının imzalanması hedeflenen, Kasım ayı sonunda düzenlenecek zirveye az bir zaman kaldığı uyarısında bulunuyor.

Avrupa Birliği ve Kosova arasındaki İstikrar ve Ortaklık Anlaşması müzakereleri Priştine’de başladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Kosova Türkiye’dir, Türkiye Kosova’dır’ sözleri Ankara-Belgrad hattında gerginliğe yol açtı. Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç, Bosna-Hersek ve Türkiye ile birlikte gerçekleştirdikleri üçlü toplantılara katılımlarını askıya alma kararı aldı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise Başbakan’ın sözlerinin çarpıtıldığını öne sürdü.

Gürcistan’da Pazar günü düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Başbakan Bidzina İvanişvili’nin pek tanınmayan bir müttefiki Georgi Margvelaşvili gelip geldi ve Mihail Saakaşvili’nin on yıllık iktidarının ardından hükümetin yönetimdeki gücü pekişmiş oldu.

AB liderleri, Kiev’in kendisine sunulan tüm koşulları karşılaması halinde Ukrayna’yı Avrupa’ya yaklaştıracak Ortaklık Anlaşması’nı imzalamaya hazır olduklarını söyledi. Bu koşullar arasında hapisteki eski Başbakan Yulia Timoşenko’nun serbest bırakılması da yer alıyor.

Avrupa Komisyonu, Suriye’deki iç savaştan etkilenen kişilere 86 milyon Euro ek insani yardım sağlanacağını açıkladı.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Türkiye’nin hava savunma sistemleri için ABD’nin yaptırım uyguladığı Çinli bir firmayı seçmesinden ötürü ‘son derece kaygılı olduklarını’ belirtti, bunun nihai olarak Türkiye’nin kararı olduğunu ancak konuyu Türk uzmanlarla görüşeceklerini söyledi.

* Telekomünikasyon

Avrupa Parlamentosu, ABD’nin terörle mücadele bahanesiyle Avrupa Birliği’nde casusluk faaliyetleri yürüttüğünü gerekçe göstererek, Belçika merkezli küresel finans veritabanı SWIFT’e ABD’nin erişiminin engellenmesini istedi.

ABD istihbaratından sızan bilgilerin sebep olduğu telekulak skandalının ardından Avrupa Komisyonu, müzakereleri süren serbest ticaret anlaşmasıyla ilgili uyarılarda bulundu. Fransa, skandalın görüşmeleri askıya almak için sebep olmadığını söyledi. ABD istihbaratı ise gizli dinleme faaliyetlerini savundu.

Geçtiğimiz aylarda ticari savaşın eşiğinden dönen Çin ve Avrupa Birliği, ilişkileri yeniden rayına oturtmaya çalışıyor. Bununla birlikte Avrupa Komisyonu’nun ticaretten sorumlu üyesi Karel De Gucht, Pekin’in, AB’nin yasadışı olduğunu savunduğu sübvansiyonlara son vermesini istedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ABD’nin Pasifik bölgesi ve AB ile yürüttüğü serbest ticaret müzakerelerine işaret ederek ‘yeni bir dünya düzeni’ kurulduğunu belirtti ve ‘Biz bunun dışında kalamayız. AB ile ABD önde giderken arka paralelinde beraber bu müzakere sürecini götürüyor olmamız lazım. Bu bizim için müthiş bir fırsat, bunu ıskalamamız lazım’ dedi.