23.10.2013 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa’nın vetosunu kaldırmasıyla birlikte AB’ye katılım sürecinde 22. fasıl üzerinde müzakerelere başlanacak olmasını ‘gecikmeli de olsa olumlu bir adım’ olarak değerlendirdi, ancak ‘Bizim için yeterli değildir’ diye de ekledi. Fransa’da Cumhurbaşkanı François Hollande’ın göreve gelmesiyle olumsuz yaklaşımların son bulduğunu belirten Erdoğan, benzer bir yaklaşımı Almanya Başbakanı Angela Merkel’den de beklediklerini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye ve Mısır’da yaşanan olayların ardından Avrupa Birliği’nin aday ülkelerin yanı sıra üye ülkelerle de ilgili rapor hazırlaması gerektiğini ve Avrupa’nın bu iki ülkede yaşananlar karşısında sessizliğini koruduğunu öne sürerek, ‘AB’nin tek derdi Türkiye hakkında mı ilerleme raporu hazırlamaktır? AB’nin başka işi yok mudur?’ dedi.

Avrupa Birliği Konseyi, Türkiye’nin katılım müzakerelerinde ‘Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu’ başlıklı 22. faslın resmen açılacağı hükümetlerarası konferansın 5 Kasım’da Brüksel’de düzenlenmesi üzerinde anlaştı. Türkiye, müzakerelerde 3 yıl aradan sonra ilk kez yeni bir fasıl açacak.

Görevini devretmeye hazırlanan Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Jean-Maurice Ripert, Türkiye’de insanların, gerçekleştirilen reformlarla kazandıkları hakları kullanmak istediklerini, ülkede bir sivil toplumun bulunduğunu ve bu toplumun saygıyı ve kulak verilmeyi hak ettiğini söyledi.

CHP Bursa milletvekili Aykan Erdemir, Avrupa Birliği’nin 22. faslı müzakerelere açması öncesinde TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanlığı’nın ana muhalefete devredilmesi, Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı’na üye olunması ve nefret suçlarına ilişkin yeni bir düzenlemenin bu alandaki sivil girişimlerin esas alınması çağrılarında bulundu.

Lüksemburg’da toplanan AB Genel İşler Konseyi’nde ‘Bölgesel Politika’ faslının Türkiye ile müzakerelere açılmasına yeşil ışık yakılması bekleniyor. AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ‘İnşallah 22. faslı 5 Kasım’da Brüksel’de açacağız’ dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Komisyonu’nun Çarşamba günü açıkladığı 2013 Türkiye İlerleme Raporu ile ilgili değerlendirmelerini bayramın bitişiyle birlikte kamuoyuyla paylaştı. Bağış, rapor öncesinde bulundukları ‘bilgilendirme ve uyarıların bazı hataları düzelttiğini gördüklerini’ belirtti ve raporda 22. faslın müzakerelere açılmasını engelleyecek herhangi bir husus bulunmadığını söyledi. AB Bakanı, üyelik müzakerelerinde Komisyon’u ‘en yakın müttefikleri’ olarak gördüklerini ve müzakerelerdeki yapıcı tutumunu devam ettireceğine inandıklarını kaydetti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı ve EUROCHAMBRES Başkan Yardımcısı Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘Türkiye ile AB arasındaki üyelik görüşmelerinin başarıyla sonuçlanması, tüm Avrupa kıtasının yararınadır. Geçmiş tecrübeler göstermiştir ki, genişleme herkes için ‘kazan-kazan’ sonucu doğuruyor’ dedi.​

Avrupa Komisyonu’nun 2013 Türkiye İlerleme Raporu’nda hükümetin demokratikleşme ve siyasi reformlara yönelik bağlılığını genel itibariyle sürdürdüğü ve insan haklarına ilişkin mekanizma ve kurumlar oluşturma yolunda iyi bir aşama kaydedildiği belirtilirken, buna karşın Gezi Parkı olaylarının gösterdiği üzere bu önlemlerin yürürlüğe konmasının büyük önem taşıdığına işaret edildi. Raporda, önemli konular üzerinde karar almadan önce diğer paydaşlarla istişarede bulunmanın öneminin altı çizildi.

Avrupa Komisyonu’ndan kamu kurumlarında başörtüsü yasağının kaldırılmasıyla ilgili yapılan açıklamada, ‘Bu uzlaşının Türk kadınlarının, inanç ve düşünceleri ne olursa olsun, mahalle baskısı da dahil her türlü baskıdan uzak biçimde özgür seçim yapabilmelerini sağlaması önemlidir’ denildi.

Yunanistan Parlamentosu, daha önce lideri ve bazı milletvekilleri tutuklanan aşırı sağcı Altın Şafak partisine verilen devlet yardımını kesti.

Avrupa Birliği’nden gelen uyarılara rağmen Bulgaristan Parlamentosu, yabancı yatırımcıların ülkede tarım arazisi satın almasını engelleyen düzenlemeyi 2020’ye kadar uzatma kararı aldı.

Lüksemburg’da düzenlenen genel seçimlerde sandıktan ikinci sırada çıkan merkez-sağ Demokratik Parti (DP), Sosyalistler ve Yeşillerle koalisyon görüşmelerine başlayacağını açıkladı. Girişim, Başbakan Jean-Claude Juncker’in 19 yıldır oturduğu koltuğunu beş yıl daha koruma planlarına gölge düşürecek.

Almanya İstatistik Ofisi, ülkede yaşayan yabancıların sayısında geçtiğimiz yıl yüzde 4.1 artış yaşandığını açıkladı. Artış, Polonya ve Macaristan gibi diğer AB ülkelerden kaynaklanırken ülkede yaşayan Türk vatandaşlarının sayısı azaldı.

Le Monde gazetesinin, ABD’nin Fransız vatandaşlarını çok yaygın bir şekilde dinlediği iddialarını aktarmasının ardından Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, bu haftaki AB liderler zirvesinde yeni veri koruma standartları için çağrıda bulunacaklarını söyledi.

Malta ve Yunanistan, bu haftaki AB liderler zirvesinde Avrupa’nın düzensiz göçle ilgili kararlı adımlar atmasını isteyeceklerini söyledi. İtalya da sorunla mücadele edebilmek için ek kaynak talep edeceğini açıkladı.

Lüksemburg’da düzengelenen genel seçimde Başbakan Jean-Claude Juncker’in partisi 1999 yılından bu yana en kötü sonucu aldı ve sandalye kaybı yaşadı; ancak yine de sandıktan birinci sırada çıkmayı başardı.

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) Fransa’da milyonlarca telefon görüşmesini gizlice dinlediği iddialarının basında yer alması üzerine Fransa Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Paris büyükelçisini görüşmeler için çağırdı.

Almanya’da asgari ücret ve altyapı yatırımları konusunda bazı tavizler alan Sosyal Demokratlar (SPD), Başbakan Angela Merkel ile koalisyon görüşmelerine resmen başlamak için yeşil ışık yaktı.

Almanya’da düzenlenen genel seçimden galip ayrılan Başbakan Angela Merkel liderliğindeki muhafazakarlar, Yeşiller ile koalisyon müzakereleri için ön görüşmeleri sürdürme kararı aldı.

Son yayımlanan anket sonuçları, önümüzdeki yıl Mayıs ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Fransız aşırı sağ parti Ulusal Cephe’nin ilk kez iki büyük merkez partiyi geçebileceğine işaret ediyor.

Avrupa Parlamentosu’nun her yıl verdiği Sakharov insan hakları ödülünü, kız çocuklarının eğitim hakkının sembolü haline gelen, Taliban’ın süikast girişiminde bulunduğu 16 yaşındaki Pakistanlı Malala Yusufzay kazandı.

Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso’nun, İtalya’nın göçmen faciasının yaşandığı Lampedusa adasına ziyareti yuhalamalar, ‘yazıklar olsun’ ve ‘katiller’ bağırışlarıyla başladı. Avrupalı parlamenterler ise AB’nin sınır denetim sistemini yeniden ele almaya hazırlanıyor.

Belçika’nın eski başbakanlarından Wilfried Martens, 77 yaşında hayatını kaybetti. Martens, Salı gününe kadar Avrupa Parlamentosu’ndaki en büyük grup olan Avrupa Halk Partisi’nin (EPP) başkan unvanını taşıyordu.

* Çevre ve İklim

Avrupa Çevre Ajansı (EEA), Avrupa Birliği’nin temiz enerji kaynaklarına geçmek ve emisyon hedeflerini yakalamak için 2020 hedeflerini yakalama yolunda olduğunu açıkladı.

* Enerji

İngiltere, Fransız EDF ile 16 milyar pound maliyetinde bir nükleer santral için anlaşma imzaladı. Avrupa’da ilk kez devlet finansman garantisiyle kurulması planlanan tesis, aynı zamanda 2011 yılında Japonya’da yaşanan Fukuşima faciasından bu yana kıtada kurulan ilk nükleer santral olacak.

Fransa Anayasa Konseyi, kaya gazı üretiminde kullanılan hidrolik kırma yöntemine getirilen yasağın iptali için yapılan başvuruyu reddetti.

Fransa Sanayi ve Kalkınma Bakanı Arnaud Montebourg, Ankara’da ağırlıklı olarak enerji konularının görüşüldüğü bir dizi temasta bulundu. Montebourg, beraberinde ‘Fransa’nın nükleer enerji alanındaki milli takımını’ da getirdiğini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), Euro Bölgesi’ndeki bankaları denetleme rolünü üstlenmeden önce önümüzdeki yıl büyük bankaları katı stres testlerine tabi tutacağını açıkladı.

Euro Bölgesi ülkelerinin maliye bakanlarından oluşan Eurogroup’un Başkanı Jeroen Dijsselbloem, Slovenya’nın zor durumdaki bankaları için mali destek programı talep etmemesi gerektiğini söyledi.

Ukrayna, kendisini Avrupa Birliği’ne yaklaştıracak önemli bir anlaşmaya imza atmaya hazırlanıyor. Ancak iki Avrupa Birliği ülkesinin bakanı, Kiev’in ‘blöf yapmayı bırakması’ ve hapisteki eski Başbakan Yulia Timoşenko’nun serbest bırakılması için bir anlaşmaya varması gerektiğini söyledi.

AB Dışişleri Konseyi ‘Ukrayna’ gündemiyle toplandı. AB dışişleri bakanları, Ukrayna’yı AB’ye yakınlaştırma doğrultusunda büyük bir adım teşkil edecek olan Ortaklık Anlaşması imzalanmadan önce reformlara hız verilmesi ve hapisteki eski Başbakan Yulia Timoşenko’nun durumu için uygun bir çözüm bulunması gerektiğini söyledi.

Bir yandan Ukrayna’nın hapisteki eski Başbakanı Yulia Timoşenko’nun serbest bırakılmasına yönelik tartışmalar hararetlenirken Avrupa Birliği ülkelerinin 28 dışişleri bakanı, Ukrayna’nın AB ile daha yakın ortaklık doğrultusunda kaydettiği aşamayı görüşmek için bir araya geliyor. Arap Baharı ve AB’nin güney komşuları da bakanların gündeminde olacak.

Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve Avrupa Komisyonu’nun genişleme ve komşuluk politikalarından sorumlu üyesi Stefan Füle, uluslararası gözlemcilerin Azerbaycan’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili işaret ettiği sorunların üstesinden gelinmesi gerektiğini söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ile bir araya gelen Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Ukrayna’nın hapisteki eski Başbakanı ve muhalefet lideri Yulia Timoşenko’nun serbest bırakılması için kaydedilen aşamanın kısıtlı olduğunu, ortada bazı siyasi ve hukuki engeller bulunduğunu söyledi. AB, Ukrayna’yı kendisine yaklaştıracak önemli anlaşmalar imzalamak için Timoşenko’nun serbest bırakılmasını şart koşuyor.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) uluslararası gözlemcileri, Azerbaycan’da Devlet Başkanı İlham Aliyev’in yüzde 85 oy oranıyla üçüncü kez göreve seçildiği oylamanın ‘kısıtlayıcı bir medya ortamında’ ve aday ve seçmen üzerinde baskı iddialarının gölgesinde geçtiğini söyledi. Muhalefet, seçim sonucunu yargıya taşıyacağını açıkladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kasım ayında AB’ye entegrasyon doğrultusunda önemli anlaşmalar imzalama öncesinde Moskova’dan gelen ticari yaptırım tehditlerine ve Brüksel’den gelen, hapisteki rakibini serbest bırakma baskısına maruz kalan Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in Avrupa yolunda attığı adımları desteklediğini söyledi.

* Gıda ve Sağlık

Avrupa Parlamentosu üyeleri, Avrupa Komisyonu’nun sağlıktan sorumlu üyesi Tonio Borg’a bir mektup göndererek etiketlerde etlerin menşeine yer verme uygulamasının iyileştirilmesini istedi. Komisyon’un tutumu ise belirsizliğini koruyor.

‘Suriye’nin Dostları’ toplantısına ev sahipliği yapan İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Suriyeli muhaliflerin önümüzdeki aylarda düzenlenmesi planlanan ‘Cenevre 2’ görüşmelerine katılması gerektiğini söyledi.

Avrupa Birliği dışişleri bakanları, Suriye muhalefetine Cenevre’de düzenlenmesi planlanan barış görüşmelerine katılma çağrısında bulundu.

Suriye’nin kimyasal silah stoklarının imhasını denetleyen Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü.

* Telekomünikasyon

Perşembe günü Avrupa düzeyinde dijital gündem ile ilgili düzenlenen ilk zirvede bir araya gelecek olan AB liderleri, tartışmayı ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) yol açtığı dinleme skandalı ve veri korumadan uzaklaştırıp, ortak pazar konularına yoğunlaşmaya çalışacak.

Avrupa Birliği ve Kanada, serbest ticaret anlaşması üzerinde anlaşmaya vardı ve Avrupa’nın ABD ile daha da büyük bir anlaşma imzalayabilmesi için kapıyı araladı.

İKV, Bulgaristan’ın Türk kamyonlarını engellemesine karşı Avrupa Komisyonu’nu göreve çağırdı.

Avrupa Komisyonu’nun ticaretten sorumlu üyesi Karel De Gucht, AB ile ABD arasında müzakereleri süren Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTYO) sonucunda ürünler için oluşturulabilecek ortak standartların, uluslararası ticaretteki standartlar haline gelebileceğini söyledi.