02.10.2013 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Avrupa Birliği’nde bir yeniden yapılanma süreci bulunduğunu belirtti ve ‘Beş yıl öncesinin değil, beş yıl sonrasının Avrupa Birliği’ni düşünerek stratejilerimizi belirlemeliyiz. Yeniden yapılanan AB’de Türkiye’nin yerini pekiştirecek biçimde kendi politikalarımıza bugünden yön vermeliyiz’ dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ‘demokratikleşme paketini’ değerlendiren TÜSİAD, ‘Türkiye’nin yeniden demokratikleşme, reform ve Avrupa Birliği gündemine dönme iradesini önemli ve umut verici bulduklarını’ açıkladı.

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan açıkladığı demokratikleşme paketini olumlu karşılarken, pakette yer alan tekliflerin özellikle basın ve ifade özgürlüğü sorununa yanıt vermediğini ve reformların önümüzdeki dönemde de devam etmesi gerektiğini söyledi.

Avrupa Sosyalistler Partisi (PES), önümüzdeki yıl düzenlenecek Avrupa Komisyonu başkanlığı için aday belirleme sürecini 1 Ekim itibariyle başlattı. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ise, EurActiv’in daha önce açıkladığı üzere favori olarak öne çıkıyor.

Koalisyon ortağı Silvio Berlusconi’nin beş bakanını kabineden çekmesinin ardından İtalya Başbakanı Enrico Letta’nın hükümeti, Çarşamba günü parlamentoda güven oyu arayacak. Parlamentodaki oylama öncesinde ise eski Başbakan Berlusconi’ye partisi Özgürlük Halkı’nın (PDL) desteği zayıfladı.

Belaruslu muhalifler Ales Bialatski, Eduard Lobau, Mikola Statkeviç; ABD’nin istihbarat skandalını ortaya çıkaran Edward Snowden ve kız çocuklarının eğitim hakkını savunan Pakistanlı Malala Yusufyaz, Sakharov insan hakları ödülleri için finale kaldı. ‘Duran Adam’ eylemcileri ise finale kalamadı.

İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May, 2015’teki seçimleri kazanmaları halinde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden ayrılacaklarını söyledi.

Portekiz’de düzenlenen yerel seçimde halk, Avrupa Birliği ve IMF’ten alınan kurtarma paketi karşılığında uygulanan kemer sıkma politikalarının cezasını iktidardaki Sosyal Demokratlara (PSD) kesti.

Yunanistan’da faşizm karşıtı bir rap müzik sanatçısının cinayete kurban gitmesinin ardından aşırı sağcı Altın Şafak partisinin tutuklanan lideri ve dört milletvekili Salı günü mahkemeye çıkacak.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, sınır güvenliğine dair endişelere işaret ederek Romanya ve Bulgaristan’ın Schengen Bölgesi’ne katılmasına karşı olduklarını söyledi.

Avusturya’da düzenlenen genel seçimde iktidardaki Avrupa yanlısı merkez partiler küçük bir farkla çoğunluğu kazandı. Aşırı sağ ve yeni bir liberal parti ise sandıktan güç kazanarak ayrıldı.

İtalya’daki siyasi kriz, koalisyon ortağı Silvio Berlusconi’nin beş bakanını kabineden çekmesinin ardından derinleşti. Başbakan Enrico Letta, hükümetini güven oylamasına sunacak.

Yunanistan’da büyük yankı uyandıran bir cinayetin ardından aşırı sağcı Altın Şafak partisi üzerindeki baskılar arttı. Altın Şafak, parlamentodan çekilme ve ülkedeki siyasi istikrarı bozma tehdidinde bulundu.

* Çevre ve İklim

Birleşmiş Milletler’in iklim değişikliği paneli, küresel iklim değişikliğinin ‘yüzde 95’ ihtimalle insan faaliyetlerinden kaynaklandığını söyledi.

Kongre’nin iki kanadının bütçe üzerinde anlaşmaya varamamasının ardından ABD, 17 yıl aradan sonra ilk kez ‘kepenk kapattı’. Yaklaşık bir milyon kişinin ücretsiz izne çıkarılması ve bazı devlet birimlerinin hizmetlerini durdurması bekleniyor. Konsolosluklar da bu durumdan etkilenebilir.

Euro Bölgesi’nde enflasyon Eylül ayında beklenenden daha büyük bir düşüş kaydetti ve Şubat 2010’dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Veriler, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) esnek para politikasını sürdürmesini kolaylaştıracak.

Bosnalı liderlerin, azınlıkların yüksek makamlara aday olmasına yönelik yasağı kaldırmayı kabul etmesiyle birlikte ülkenin Avrupa Birliği adaylığına başvurması için en büyük engel ortadan kalktı.

Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, askeri müdahaleyle göreve gelen geçici yönetim ve Müslüman Kardeşler arasında bir uzlaşma sağlamak amacıyla tekrar Mısır’ı ziyaret ediyor.

Arel Üniversitesi İngilizce Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı ve Harp Akademileri Komutanlığı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Özgöker, Suriye’de devam iç savaşta gelinen son noktayı değerlendirdi.

Avrupa Birliği, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ve seçim barajıyla ilgili üç öneri de içeren ‘demokratikleşme paketini’ memnuniyetle karşıladı, pakette yer alan unsurların yasalara ve pratiğe dökülmesini beklediklerini açıkladı.

Avrupa Birliği’ne yaşanan ekonomik toparlanma ile birlikte Ağustos ve Eylül aylarında Türkiye’den Birliğe yapılan ihracatta ve AB’nin Türkiye ihracatındaki payında keskin artış yaşandı.

Avrupa Birliği ve ABD yetkilileri, AB-ABD serbest ticaret anlaşması müzakereleri çerçevesinde Ocak ayına kadar düzenlemeler ve standartlara ilişkin bir mutabakat çerçevesine varmayı hedeflediklerini söyledi.

Müzakerelerinin 7-11 Ekim’de düzenlenecek ikinci turu öncesinde Avrupa Parlamentosu’nun konuyla ilgili kilit üyelerinden biri olan Vital Moreira, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’nın (TTYO) yanlış bir şekilde Çin’e karşı Batı’nın bir komplosu şeklinde sunulduğunu, aslında anlaşmanın dünya ticaretine olumlu bir etkide bulunacağını söyledi.