27.09.2013 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

Avrupa Komisyonu’nun önümüzdeki ay açıklayacağı 2013 Türkiye İlerleme Raporu’nda, hükümete Gezi Parkı olayları karşısında gösterdiği tutum sebebiyle eleştiriler getirilirken, barış sürecine verilen desteğin dile getirildiği bildirildi.

İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, eski Başbakan Silvio Berlusconi’nin vergide yolsuzluktan aldığı cezayı affetmeyeceğini söyledi ve Berlusconi’nin partisinin bu ceza sebebiyle hükümetten çekilme tehdidinde bulunmasına sert eleştiriler getirdi.

Almanya’da düzenlenen genel seçimlerde Hür Demokrat Parti (FDP), 1949 yılından bu yana ilk kez parlamento dışında kaldı. Almanya iş bulma kurumu, seçim sonuçları sebebiyle parlamentodaki görevleri sona eren liberal parti çalışanlarına danışmanlık yapmaları için parlamentoda büro açtı.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Viviane Reding, Romanya ve Bulgaristan’dan gelen Romanların geldikleri yere geri dönmesini isteyen Fransa İçişleri Bakanı Manuel Valls’in seçimlere yönelik söylemine sert eleştiriler getirdi.

Yunanistan’da geçtiğimiz hafta ırkçılık karşıtı bir müzisyenin, aşırı sağ Altın Şafak partisinin bir sempatizanı tarafından öldürülmesinin ardından başlayan protestolarda şiddet olayları yaşandı. Faşizm karşıtı protestocular partinin Atina’daki merkezine taş ve molotof kokteylleriyle saldırdı.

Fransa’nın 2014 bütçesinin ‘sorumlu ve sağduyu sahibi’ olduğunu söyleyen Avrupa Komisyonu’nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn, Paris’e reform çabalarını sürdürme çağrısında bulundu.

İngiltere, Avrupa Birliği’nin bankacıların aldıkları primlere getirdiği üst limit hakkında finans sektörünü olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle yasal işlem başlattı.

Kasım ayında Avrupa Birliği ile tarihi bir siyasi ve ticari anlaşma imzalamak isteyen Ukrayna’dan, hapisteki eski Başbakan Yulia Timoşenko’nun durumuyla ilgili bir çözüme varılacağından ’emin oldukları’ açıklaması geldi. AB, Ukrayna ile ilişkilerin geliştirilmesi için Timoşenko’nun serbest bırakılmasını şart koşuyor.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Suriye’deki iç savaşta ilk önceliğin tüm tarafların müzakere masasına getirilmesi olduğunu söyledi.

Müzakerelerinin 7-11 Ekim’de düzenlenecek ikinci turu öncesinde Avrupa Parlamentosu’nun konuyla ilgili kilit üyelerinden biri olan Vital Moreira, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’nın (TTYO) yanlış bir şekilde Çin’e karşı Batı’nın bir komplosu şeklinde sunulduğunu, aslında anlaşmanın dünya ticaretine olumlu bir etkide bulunacağını söyledi.