20.09.2013 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Schengen Bölgesi’ne katılma sürecindeki aksama sebebiyle rahatsız olan Romanya’nın Başbakanı Victor Ponta’nın görüşmesinin önemli gündem maddelerinden biri de vize konusu oldu. AB’nin Türkiye’ye karşı vize rejimini eleştiren Erdoğan, ‘Gerçi şu anda ciddi, olumlu gelişmeler var’ diye de ekledi. Öte yandan Türkiye’den iş adamlarının Romanya’ya seyahatini kolaylaştıracak bir uygulama üzerinde anlaşıldı.

Kader Sevinç, bazı AB ülkelerinin Türkiye’nin katılım müzakerelerini engelleyerek ortak Avrupa değer ve çıkarları ile çelişkili ve stratejik vizyondan yoksun hareket ettiklerine dikkat çekiyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Ekim ayında tekrar başlayacak Kıbrıs’ta birleşme görüşmeleri öncesinde yaptığı açıklamada, ‘Kıbrıs konusunun artık tamamen çözülmesi için gerçek bir fırsata sahip olduğumuza kuvvetle inanıyorum’ dedi.

Finlandiyalı mevkidaşı Erkki Tuomioja ile bir araya gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, kritik dönemlerde hakikati söylemekten çekinmeyen ve Türkiye’nin AB üyeliğini destekleyen ülkelerin başında Finlandiya’nın geldiğini söyledi. Tuomioja ise Türkiye’nin AB’ye katılması için kapının açık tutulması gerektiğini belirtti.

ABD’li Alman Marshall Fonu, 2013 ‘Transatlantik Eğilimler’ raporunu yayımladı. 11 AB ülkesi, ABD ve Türkiye’yi kapsayan raporda Suriye’ye askeri müdahaleye tüm ülkelerde kamuoyunun ağırlıklı olarak karşı çıktığı ve bu karşıtlığın geçtiğimiz yıl içinde arttığı görülüyor. Öte yandan Türkiye’de AB üyeliğine destek gerilemekle birlikte halen ağır basıyor.

Avrupa Parlamentosu, her yıl verdiği Sakharov insan hakları ödülü için yedi resmi adayı açıkladı. Adaylar arasında Haziran ayında Erdem Gündüz’ün Taksim Meydanı’nda başlattığı eylemle gündeme gelen ‘Duran Adam’ protestocuları da yer alıyor.

Avrupa Birliği Daimi Temsilcisi Selim Yenel, Türkiye’nin katılım sürecindeki yaklaşımı sebebiyle AB’ye sert eleştiriler getirdi. AB’ye ‘Artık yorulduk, katılmamızı istemiyorsanız söyleyin ki başka türlü bir ilişki kuralım’ diye seslenen Yenel, bununla birlikte Türkiye’nin yönünün her zaman Avrupa olacağını ancak yönelim biçiminin şimdikinden farklı olacağını belirtti.

Avrupa Birliği ülkelerinin Pazar günü Almanya’da gerçekleşecek genel seçimlerden beklentileri birbirinden farklılık gösteriyor. Ancak kesin olan, Berlin’de bir koalisyon hükümeti kurulduktan sonra AB’nin tekrar önemli konuları görüşmeye başlayacağı.

Yunanistan’da infiale yol açan bir aşırı sağcı cinayetin ardından Başbakan Antonis Samaras, ‘Nazi torunlarının toplumsal yaşamı zehirlemesinin önüne geçmek için kararlı olduklarını’ söyledi.

Almanya’da genel seçimlere günler kalmışken yeni bir Euro karşıtı parti ilk kez anketlerde yüzde 5 barajını geçti. Partinin parlamentoya girmesi halinde Başbakan Angela Merkel’in şimdiki merkez sağ koalisyon hükümetini tekrar kurmasını zora sokabilir ve Sosyal Demokratlar (SPD) ile koalisyon arayışına gitmesine sebep olabilir.

İngiltere’de koalisyon hükümetinin küçük ortağı Liberal Demokratların lideri ve Başbakan Yardımcısı Nick Clegg, ülkesinin Avrupa Birliği ve Suriye krizindeki rolünü savunacağını söyledi. Clegg, koalisyon ortaklarının ise ‘Avrupa’ya sırtlarını döndüklerinde yine de dünyada liderlik yapabilecekleri gibi tuhaf bir fikre kapıldıklarını’ belirtti.

Avrupa Birliği, suçluların iadesini düzenleyen yasalarında istediği değişiklikleri yapmadığı gerekçesiyle en yeni üyesi Hırvatistan’a yaptırımlar uygulamaya doğru ilerliyor.

İtalya’da eski Başbakan Silvio Berlusconi’nin hükümeti düşürme niyetinden vazgeçtiği haberleri üzerine Roma’nın borçlanma maliyetleri tekrar geriledi.

Bulgaristan, Suriye’deki iç savaştan kaçanların ülkenin mülteci sistemini çöküşün eşiğine getirmesinin ardından Avrupa Birliği’nden yardım istedi.

Avrupa Birliği’nden gelen baskıların üzerine Macaristan Parlamentosu, medyada siyasi kampanyalara getirilen sınırlamalarla ilgili olanlar da dahil olmak üzere anayasadaki bazı maddeleri değiştirdi.

Avrupa Komisyonu’nun İspanyol üyesi ve Başkan Yardımcısı Joaquin Almunia, Katalonya’nın İspanya’dan bağımsızlığını ilan etmesi halinde Avrupa Birliği’nden de ayrılması gerekeceğini söyledi.

Son yayımlanan anket sonuçları, kıtada beş yıldır devam eden borç krizinin ardından çoğu kişinin halen Avrupa Birliği üyesi olmanın iyi bir şey olduğunu düşündüğüne işaret etmekle birlikte Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya’da AB karşıtlığının artmakta olduğunu gösteriyor.

Yunanistan’da kamu çalışanları, işten çıkarmaları protesto etmek için hafta boyunca bir dizi grev planlıyor. Reform Bakanlığı’na zorla girmeye çalışan okul güvenlik görevlileri göz yaşartıcı gaz kullanılarak dağıtıldı.

Avrupa Birliği, İtalya’da hassas dengeler üzerine kurulan koalisyon hükümetinin kader günü yaklaşırken siyasetçilere sorumlu davranma ve hükümetin düşmesinin önüne geçme çağrısında bulundu.

Son anket sonuçları, İngiltere’de Avrupa Birliği karşıtı partinin merkez sağın oylarının bölünmesine yol açtığını ve bu durumun İşçi Partisi’nin lideri Ed Miliband’in elini güçlendirdiğini gösteriyor.

Almanya’da 22 Eylül’deki genel seçimler öncesinde Şansölye Angela Merkel’in partisi Hıristiyan Demokratların (CDU) kardeş partisi Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU), Bavyera eyaletinde düzenlenen seçimleri kazandı.

Letonya, Ocak ayında Euro Bölgesi’nin 18. ülkesi olmaya hazırlanıyor. Ancak anketler, Letonyalıların büyük kısmının Euro Bölgesi’ne katılmaya karşı olduğunu gösteriyor.

Avrupa Komisyonu, 2012’deki Londra Bankalararası Faiz Oranı (LIBOR) ve Euro Bankalararası Faiz Oranı (EURIBOR) skandallarının tekrarlanmaması için geniş kapsamlı yasa tekliflerinde bulundu.

Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve IMF, Mart ayında kurtarma programı kapsamına giren Güney Kıbrıs için ilk değerlendirme raporunu hazırladı. Raporda Rumların bankacılık sektöründe yapısal reformlar konusunda aşama kaydettiği, ancak ülke için risklerin devam ettiği belirtildi.

Finlandiya, kamu borçlarının GSYİH’ya oranının yüzde 60’ı geçmemesini öngören Maastrich kriterlerini önümüzdeki yıl karşılayamayacağını açıkladı.

Avrupa Birliği ile önemli bir anlaşma imzalamaya hazırlanan Ukrayna’nın Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, Brüksel’in talep ettiği üzere eski Başbakan Yulia Timoşenko’nun hapisten çıkarılması konusunu değerlendirdiklerini, ancak henüz bir karara varılmadığını söyledi.

Kosova’da Sırp nüfusun yoğunlaştığı kuzeyde, Avrupa Birliği’nin EULEX’i kurmasından bu yana emniyet birimine yönelik olarak ilk kez ölümle sonuçlanan bir silahlı saldırı gerçekleştirildi. Saldırı, Sırbistan’ın Avrupa Birliği ile katılım müzakerelerine başlayabilmek için eski vilayeti ile geçtiğimiz Nisan ayında imzaladığı anlaşmaya gölge düşürdü.

Ukrayna, Avrupa Birliği’ne giden yoldaki ilk adım olan Ortaklık Anlaşması’nın taslağını onayladı. Anlaşmanın Kasım ayında Vilnius’ta yapılacak Doğu Ortaklığı zirvesinde onaylanması bekleniyor.

Kosova ve Makedonya arasındaki ticaretin durmasına yol açan anlaşmazlık, Üsküp yönetiminin getirdiği sınırlamaların süresinin dolması üzerine Pazar günü kendiliğinden çözüldü.

Üçüncü ülkelere uygulanan vize muafiyetini askıya almayı mümkün kılan bir sistem geçtiğimiz hafta Avrupa Parlamentosu’nda onaylandı. Ancak çoğu Roman kökenlilerden ve Batı Balkan ülkelerinden gelen ‘sahte’ sığınmacı sorununun nasıl üstesinden gelineceğine dair hukuki tartışma devam ediyor.

* Gıda ve Sağlık

Avrupa Komisyonu, yasadışı kabul edilen uyuşturuculara alternatif olarak kullanılan, yasaların uyuşturucu kapsamına almadığı yeni psikoaktif maddelerin kullanımıyla mücadele için tekliflerini sundu.

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD) Genel Başkanı Prof. Dr. Nazan Moroğlu, gündemdeki kadın çalışanların istihdam şartlarını kolaylaştırmak amacıyla hazırlıkları süren kadına çocuk teşviki paketine ilişkin görüşlerini paylaştı. Prof. Dr. Moroğlu kadın istihdamında doğum iznini uzatmak yerine iş ve aile yaşamını dengeleyen alt yapı hazırlanması gerektiğini vurguladı.

Avrupa Komisyonu, Mogadişu’nun tekrar barış ve devlet inşa sürecine geri dönebilmesi için önümüzdeki üç yılda Somali’ye 650 milyon Euro ek yardım sözü verdi.

ABD, Fransa ve İngiltere, Suriye rejiminin elindeki kimyasal silahları teslim etmemesi halinde askeri müdahale öngören bir kararın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden geçmesi için baskıyı artırıyor. Moskova’da bir araya gelen Rusya ve Fransa dışişleri bakanları ise, saldırıdan kimin sorumlu konusundaki fikir ayrılıklarının üstesinden gelemedi.

Rusya ve ABD’nin Suriye’deki kimyasal silahların imhası için vardığı anlaşmanın ardından Fransa, İngiltere ve ABD dışişleri bakanları, Birleşmiş Milletler’e sunulacak karar tasarısını görüşmek için Paris’te bir araya geldi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da ABD’li mevkidaşı John Kerry’nin davetiyle Paris’i ziyaret etti. ABD, İngiltere ve Fransa temsilcileri, ‘kuvvetli’ ve ‘Suriye’nin oyun oynamasının önüne geçecek’ bir karar hazırlanması çağrısında bulundu.

Avrupa Birliği ve Singapur, serbest ticaret anlaşmasına ilişkin detayları tamamladı. AB, anlaşmanın diğer Güney Doğu Asya ekonomileriyle yapılacak anlaşmalara öncü olmasını hedefliyor.

Avrupa Birliği ülkelerinin önümüzdeki ay, Avrupa Komisyonu’nu Çin ile bir yatırım ortaklığı için müzakerelerin yürütülmesiyle yetkilendireceği bildirildi. Komisyon’un ticaretten sorumlu üyesi Karel De Gucht, ‘Zaman içinde Çin ve Avrupa arasında bir serbest ticaret anlaşması gerçekleşecektir. Bundan eminim’ dedi.

ABD’ye bir ziyaret gerçekleştiren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ile ABD arasında olası bir serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin ön çalışmalarını yürütecek yüksek düzeyli komitenin ilk toplantısını gerçekleştirdiklerini belirtti ve ‘Bugün Türkiye ile ABD arasındaki ticarette tarihi bir gündür’ dedi.

Bir yandan Moskova ile eski Sovyet ülkeleri arasında ‘AB ile yakınlaşma’ gerginliği devam ederken AB dönem başkanı Litvanya, Rusya’nın ithal mallara uyguladığı ağır gümrük kontrollerini kınadı.

Avrupa Komisyonu Ticaret Genel Müdürlüğü ABD ve Kanada Birim Yöneticisi Damien Levie, AB ile ABD arasında süren serbest ticaret müzakerelerinin sonuna yaklaşıldığında diğer ülkelerin de buna nasıl dahil edilebileceğinin yollarını araştıracaklarını söyledi.

* Turizm

Avrupa’da konaklama ve yeme-içme sektörüne ilişkin yeni bir rapor, ekonomik krizin ilk yıllarında da sektörün istihdam yaratmayı sürdürdüğünü ortaya koydu.