11.09.2013 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

Hatay’daki gösteriler sırasında bir kişinin hayatını kaybetmesiyle ilgili olarak hızlı ve kapsamlı bir soruşturma beklediklerini açıklayan Avrupa Komisyonu, AB’ye aday ülkelerin protesto ve toplantı haklarını kullanabilmesini sağlamak ve bu hakkı korumakla sorumlu olduğunu, ‘son gün, hafta ve aylarda yaşananların’ ilerleme raporunda da yer alacağını kaydetti.

Avrupa Parlamentosu, herhangi bir AB ülkesinde gözaltına alınan bir zanlının sürecin ilk aşamalarından sonuna kadar bir avukatla görüşme ve aileleriyle iletişim kurma hakkının tanınmasını zorunlu kılan yasa tasarısını onayladı.

İngiltere’de 2015’te yapılacak genel seçimler öncesinde, muhalefetteki İşçi Partisi fikrini değiştirdi ve Muhafazakarların ‘AB’de kalma ya da AB’den çıkma’ referandumuna denk düşecek bir plan gündeme aldı. Açıklama bu ay İşçi Partisi’nin Brighton’daki yıllık konferansında yapılabilir.

Norveç’te düzenlenen genel seçimleri popülist sağcılar ve iki merkez parti ile ittifak kuran Erna Solberg liderliğindeki Muhafazakar Parti kazandı.

İtalya’da hükümeti çöküşün eşiğine getiren ‘Silvio Berlusconi’nin senatörlüğünün düşürülmesi’ konusu, parlamentoda görüşülmeye başlandı. Ancak Senato komitesinden görüşmelerin ilk gününde krizin çözüleceğine yönelik bir sinyal çıkmadı.

İtalya Senatosu’nun özel bir komitesi, Silvio Berlusconi’nin vergide yolsuzluktan aldığı hapis cezası sebebiyle eski Başbakan ve koalisyonun küçük ortağının senatörlüğünü iptal etmeyi oylayacak. Çıkacak karara göre hükümetin düşmesi ve Euro Bölgesi’nin üçüncü büyük ekonomisine sahip ülkenin tekrar siyasi krize girmesi gündeme gelebilir.

Avrupa Birliği geçtiğimiz ay Suriye’de düzenlenen kimyasal saldırıdan rejimi sorumlu tuttu, ancak askeri müdahale için Birleşmiş Milletler heyetinin raporunun beklenmesi gerektiğini savunması sebebiyle ABD’nin müdahalesine destek veren Fransa Avrupa’da yalnız kalmış oldu.

* Çevre ve İklim

Avrupa Komisyonu, kıtanın istilacı hayvan ve bitki türlerinden korunabilmesi için tekliflerini sundu.

Avrupa Birliği’nin Ortak Araştırma Merkezi’nin (JRC) hazırladığı yeni bir rapor, biyoyakıtlar AB desteği almıyor olsaydı Avrupa’da 2020 yılında bitkisel yağlar gibi bazı gıda ürünlerinin şimdikine oranla yüzde 50 daha ucuz olacağını ortaya koydu.

* Enerji

Yunanistan’ın doğalgaz dağıtım şirketi DEPA, Rus doğalgaz devi Gazprom’dan fiyatları beşte bir oranında indirmesini ve Batı Avrupalı müşterilerin ödediği fiyatlarla eşitlemesini istedi.

Daha önce Kosova’dan gelen mallara ithalat yasağı koyan Makedonya, sınırı geçmek isteyen Kosova vatandaşlarına özel bir ücret uygulamaya başladı.

Ukrayna Meclis Başkanı, Avrupa Birliği ile Ortaklık Anlaşması’nın planlandığı üzere Kasım ayındaki Vilnius Zirvesi’ne imzalanabilmesi için parlamentonun, Brüksel’in şart koştuğu yasaları onaylayacağını söyledi.

Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne katılması halinde eski Sovyet ülkeleriyle oluşturdukları gümrük birliğine katılamayacağını söyledi.

Üsküp ile Priştine arasındaki ticari gerginlik tırmandı. Kosova, komşusu Makedonya’dan tüm ürünlerin ithalatına yasak getirdi.

Beklenen ulusa sesleniş konuşmasını gerçekleştiren ABD Başkanı Barack Obama, Suriye’nin kimyasal silahlarını teslim etmesi için Rusya’dan gelen diplomasi planını araştıracaklarını belirtti, ancak planla ilgili şüphelerini de dile getirerek Amerikan halkından gerektiği halde bulunulacak askeri müdahaleye destek istedi.

Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Rusya’dan gelen ve ABD’nin de sıcak yaklaştığı ‘Suriye’nin kimyasal stoklarını uluslararası denetçilere teslim etme’ teklifini memnuniyetle karşıladıklarını ve bir an önce hayata geçmesi gerektiğini söyledi.

Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen belediye seçimlerinde sandıktan Devlet Başkanı Vladimir Putin’in adayı birinci sırada çıktı. Ancak muhalefetin lideri Aleksey Navalny’nin aldığı yüksek oy oranı Kremlin’i endişeye sürükleyebilir ve ülkedeki protesto hareketlerine ivme kazandırabilir.

* Telekomünikasyon

Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği’nin telekomünikasyon sektörünü yeniden düzenleyecek tekliflerini Çarşamba günü sunacak. Tekliflerde roaming ücretlerinin kaldırılması da yer alıyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile bağlı oda ve borsaların katılımıyla 93 ortaklı kurulan Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar A.Ş. (BALO) tarafından düzenlenen Anadolu’dan Avrupa’ya ilk özel teşebbüs blok tren seferleri başladı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın da katıldığı ilk trenin yola çıkış töreninde konuşan TOBB BaşkanıRifat Hisarcıklıoğlu, projenin Türk özel sektörünün rekabet gücünü artıracağını vurgulayarak, ‘Ulaşım ağı vücuttaki damarlar gibidir. Damarlar iyi çalışmazsa sistem tıkanır. Ülkede ulaşım ağı bozuk olursa ekonomi büyüyemez’ dedi.