LOĞOĞLU: Mısır’a kardeşliği, dostluğu ve iyi niyetleri götürüyoruz

CHP Genel Başkan Yardımcısı Loğoğlu:

– "Barışa savaş yoluyla gitmek herhalde AKP zihniyetine mahsus bir iş. Olası bir müdahalenin ardından herkes kendi kabuğuna çekilecek. Uçaklar, gemiler gidecek. Geriye ne kalacak? Türkiye ile Suriye karşı karşıya kalacak"

TBMM (AA) – CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Suriye’ye olası askeri müdahaye değinerek, "Barışa savaş yoluyla gitmek herhalde AKP zihniyetine mahsus bir iş. Olası bir müdahalenin ardından herkes kendi kabuğuna çekilecek. Uçaklar, gemiler gidecek. Geriye ne kalacak? Türkiye ile Suriye karşı karşıya kalacak"

Loğoğlu, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, CHP’nin 90. kuruluş yıl dönümünü kutlayarak, "Kurulduğu tarihten bu yana yaratıcı, diri, ilerici, güçlü olan CHP’nin, bugün de yenilikçi, ilerici, demokratik ve özgürlükçü olduğunu ve Türkiye’nin geleceğinin CHP tarafından çizileceğini" söyledi.

Suriye’ye olası askeri müdahale konusuna değinen Loğoğlu, bu konuda olumsuz gidişatın belki önünün alınabileceğine dair bazı işaretler gördüğünü ifade ederek, ABD kamuoyunun da Türk kamuoyu gibi Suriye’de bir savaşa karşı olduğunu kaydetti.

ABD Başkanı Obama’nın Nobel Barış Ödülü’nü almış bir siyasi lider olduğunu anımsatan Loğoğlu, "Fakat her ne hikmetse Suriye’ye müdahale konusunda ısrarını sürdürmekte. Ancak buna Amerikan halkı karşı çıkıyor. Temsilciler Meclis’inde de yeterince destek bulamayacağı konusunda bir dinamik ortaya çıktığını görüyoruz" dedi.

Başbakan Erdoğan’ın Suriye’ye olası müdahaleye ilişkin söylemlerini de eleştiren Loğoğlu, "Barışa savaş yoluyla gitmek herhalde AKP zihniyetine mahsus bir iş. Olası bir müdahalenin ardından herkes kendi kabuğuna çekilecek. Uçaklar, gemiler gidecek. Geriye ne kalacak? Türkiye ile Suriye karşı karşıya kalacak" diye konuştu.

Loğoğlu, BM denetçilerinin raporu ve o rapor ışığında Güvenlik Konseyi’nin alacağı tavrın mutlaka beklenmesi gerektiğini vurguladı.

-Mısır ziyareti

Loğoğlu, CHP’nin Mısır ziyaretine ilişkin bilgi vererek, Mısır Dışişleri Bakanı, bu bakanlıktaki ilgili yetkililer, Kongre Partisi ve sosyal demokrat parti başkanları ile görüşeceklerini, ayrıca Mısır televizyonunda kendileri için bir program ayarlandığını söyledi.

Mısır’a Türk halkının dostluğunu, kardeşliğini, sevgisini ve dayanışma istemini götürdüklerini ifade eden Loğoğlu, Mısır’da iş yapan ve yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırımı bulunan 300 civarında Türk işadamının sorunlarını da gündeme getireceklerini bildirdi.

Loğoğlu, "Bu konuda CHP’ye çok aşırı yüklenmeler oluyor. ‘Darbecilerle darbe konuşacakmışız.’ Ben bunları ciddiye almıyorum. Bunlar hafif, anlamsız eleştirilerdir. CHP ne zaman darbe yanlısı olmuştur ki bu eleştiriler bu şekilde hafif ve biraz da komik söylemlerle gündeme getiriliyor. Biz Türkiye’de de demokrasi ve özgürlüğü savunan bir partiyiz. Aynısını Irak’ta da yaptık, Mısır’da yapacağız . Aynısını Washington’da da yapacağız. Aynısı her yerde yapmaya devam edeciğiz" dedi.

Loğoğlu, Kılıçdaroğlu’nun Mursi ile de görüşme talebinin olduğu yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine, "Özellikle Mursi ile görüşme talebimiz şu aşamaya kadar olmadı. Kendisiyle görüşebildiğimiz takdirde bunun Türkiye-Mısır ilişkileri bakımından önemli bir unsur olacağını, Mısır’daki durumu tam olarak anlayabilmemiz bakımından yararlı olacağını düşünüyoruz. Bu ev sahiplerimizin takdirine bağlı. Ancak Müslüman Kardeşler görüşlerini temsil eden diğer yetkililerle görüşmemiz olacağını umuyorum. Bunu gerekli de buluyoruz" şeklinde konuştu.

Mısır’daki tutuklu olan TRT muhabirinin gündeme gelip gelmeyeceği yönündeki bir soruya Loğoğlu, "Mısır’da tutuklu gazeteci arkadaşımız var. Bize intikal eden bir başka vatandaş var. Bunları zikredeceğiz" yanıtını verdi.

Türk büyükelçisinin Mısır’a geri gönderilmesini olumlu karşıladığını belirten Loğoğlu, "Belki de bu çok eleştiren Mısır ziyaretimizin ilk olumlu ürünü, hükümetin kafasına dank etmiş olmalı kı büyükelçilerimizi gönderdi" dedi.

Bir başka soru üzerine Loğoğlu, Türkiye’de bugün AK Parti hükümetinin izlediği politika nedeniyle bir dış politika boşluğu bulunduğunu öne sürerek, şöyle devam etti:

"Bu hükümet dış politikayı yürütemiyor. Çok ilginç bir şekilde iktidarın yapamadığını sanki muhalefet iktidardaymış gibi, muhalefet yapıyor. Bugün hükümetin yapması gereken girişimlerin çoğunu biz yapmak zorunda kalıyoruz. CHP yurtdışında tutuklu bulunan, rehin alınmış olan hiçbir Türk vatandaşının durumunu unutmuyor. Dolayısıyla iki pilotumuzun durumunun, diğer ülkelerdeki vatandaşlarımızın durumlarının bize veya kamuoyuna intikal ettiği ölçüde takipçisiyiz. Bunların gereğini yapmaya çalışıyoruz. İlk defa CHP dış politikada ön almıştır. Artık AKP CHP’yi takip etmektedir. Bu Türkiye için iyi bir durumdur. Çünkü biz barıştan, diyalogdan, diplomasiden yana, Türkiye’nin ulusal çıkarlarından yana bir politika izliyoruz. Bu bağlamda biraz CHP’nin öne çıkmış olmasını yararlı ve doğru buluyoruz."

-Gazze’ye gitmek istiyoruz"

Kılıçdaroğlu’nun Gazze’ye gideceğine yönelik haberlerin hatırlatılması üzerine ise Loğoğlu, şunları söyledi:

"Böyle bir niyet var. Gitmek istiyoruz. Bunu Genel Başkan da söyledi. Ama planlanmış, takvimlenmiş bir Gazze gezisi yok. Bunu Mısır’da gündeme getirecek misiniz? Muhtemelen getireceğiz. Çünkü Gazze’ye gidiş kapılarından bir tanesi Mısır’dan geçiyor. Bu konudaki görüşlerini alacağız. Ama biz Gazze’ye sırf gösteriş olsun diye de gitmek istemiyoruz. Biz Filistin davasına sahip çıkmak istediğimiz için Gazze’ye gitmek istiyoruz. Maalesef AKP hükümeti sadece Hamas’ı tutarak Filistin yönetimirni, Abbas’ı dışlayarak Filistin davasına yarar değil, zarar verdi. Bu arabuluculuğu Mısır yaptı. Tam sonlandıramadı. Bu konuda Mısır yetkilileriyle görüşmelerimiz olacaktır. Filistin davasının daha olumlu bir noktaya gelebilmesi için böyle ziyaret yararlı olur mu mümkün olabilir mi bu konuda Mısır makamlarının görüşlerini alacağız."

Çözüm sürecine ilişkin bir soru üzerine Loğoğlu, çözüm sürecinin sıkışmakta olduğundan ciddi kaygı duyduklarını belirtti.

Muhabir: Esin Işık
Yayınlayan: Ali Eyvaz

-CHP’Lİ LOĞOĞLU: ÇÖZÜM SÜRECİNİN GİDEREK SIKIŞMAKTA OLDUĞUNDAN CİDDİ KAYGI DUYUYORUZ
9 Eylül 2013 Pazartesi TSİ:14:55

-CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, KCK’nın “çekilmeyi durdurduk” açıklamasına ilişkin, “Biz çözüm sürecinin giderek sıkışmakta olduğundan ciddi kaygı duyuyoruz. Sayın Başbakan bu konuda daha ciddi açıklamalar yapmalıdır. Çünkü bu çözüm süreci karşı tarafın iddia ettiği gibi bitmek üzereyse bunun faturası sizlere, bizlere, Türk Halkına çıkacak” dedi.

ANKARA (ANKA)- CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, KCK’nın “çekilmeyi durdurduk” açıklamasına ilişkin, “Biz çözüm sürecinin giderek sıkışmakta olduğundan ciddi kaygı duyuyoruz. Sayın Başbakan bu konuda daha ciddi açıklamalar yapmalıdır. Çünkü bu çözüm süreci karşı tarafın iddia ettiği gibi bitmek üzereyse bunun faturası sizlere, bizlere, Türk Halkına çıkacak” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Suriye’de yaşananlar ve Mısır’a yapacakları ziyaret konusunda TBMM’de basın toplantısı düzenledi.
Suriye konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın söylemlerini eleştiren Loğoğlu, “Sayın Başbakan’ın söylemleri hem hayret verici hem de dehşet verici olmaya devam ediyor” diyerek şu uyarıyı yaptı:
“Suriye herhangi bir tepki verecek olur ise sınırlı müdahaleye bunun adresi herhalde Irak olmayacaktır, Ürdün olmayacaktır, Lübnan olmayacaktır neresi olacaktır Türkiye olacaktır. AKP Hükümetinin izlediği politikaya karşı maalesef Suriye inşallah öyle olmaz Türkiye’ye bir tepki vermek isteyecektir.”
Suriye konusunda BM denetçilerinin kimyasal raporunun beklenmesi gerektiğine dikkat çeken Loğoğlu, “O rapor ışığında Güvenlik Konseyi’nin alacağı tavır mutlaka beklenmeli diyoruz” diye konuştu.

-CHP’NİN MISIR ZİYARETİ-

CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk ile birlikte bugün Mısır’a bir ziyaret yapacaklarına dikkat çeken Loğoğlu, “Salı ve Çarşamba günleri bizim için hazırlanan program çerçevesinde temaslarımız olacak. Bu bağlamda Mısır Dışişleri Bakanı’yla görüşmemiz var. Mısır Dışişleri Bakanlığında ilgili ve yetkililerle görüşmelerimiz var. Eski Dışişleri Bakanı ve Kongre Partisi’nin Başkanı görüşmemiz var. Sosyal Demokrat Parti Başkanı’yla görüşmemiz var. Ahrar Partisinin Başkanı’yla görüşmemiz var. Bunlar belirlenmiş olan görüşmeler. Başka görüşmeler de olacaktır. Talepler geliyor özellikle siyasi partilerden. Ayrıca Mısır Televizyonunda da bizim için program ayarlandığını biliyorum” dedi.
Mısır’da yapacakları temaslara ve vereceklere mesajlara dikkat çeken Loğoğlu şöyle dedi:
“Biz Mısır’a ne götürüyoruz Türkiye’den. Mısır’a Türk Halkı’nın dostluğunu, kardeşliğini, sevgisini ve dayanışma hislerini götürüyoruz. Biz Mısır’da hangi mesajları muhataplarımıza vereceğiz. Bir, Mısır halkına saygımız olduğunu, Mısır halkının asırlar boyu uygarlığa çok büyük hizmetler vermiş çok önemli bir ülke olduğunu ve gelecekte de Arap dünyasının öncü bir ülkesi olarak bu dünyaya ve genel olarak bölgemize ve küresel uygarlığa yine katkılarının devam edeceği, Mısır halkının geleceğini parlak gördüğümüzü, iyi gördüğümüzü, demokrasi, özgürlük yolunda adımlar atmaya ilerleme kaydedeceklerinden hiç kuşkumuz bulunmadığını ve bunun başkalarının dayatması olmadan, başkalarının taraf tutması olmadan başka ülkelerin Mısır’ın içişlerine müdahalesi olmadan bunun Mısır halkı tarafından başarılacağına inandığımızı söyleyeceğiz.”
Loğoğlu, Mısır’dan döndüklerinde yaptıkları temaslar, edindikleri izlenimler ve olabilecek önerileri Dışişleri Bakanlığına bir rapor halinde sunacaklarının altını çizdi.

-SORULAR-

“Mursi ile de görüşecek misiniz?” sorusuna Loğoğlu, “Özellikle Mursi ile görüşme talebimiz şu aşamaya kadar olmadı. Kendisiyle görüşebildiğimiz takdirde bunun hem Türkiye -Mısır ilişkileri bakımından önemli bir unsur olacağını hem Mısır’daki durumu tam olarak anlayabilmemiz bakımından yararlı olacağını düşünüyoruz. Bu ev sahiplerimizin takdirine bağlı” yanıtını verdi.

-“SAYIN BAŞBAKAN BU KONULARI CİDDİYE ALMALIDIR”-

“Geri çekilmenin durdurulduğu ifade edildi, ne diyeceksiniz?” sorusuna da Loğoğlu, “Bu konuda daha önce yaptıkları açıklamalar ciddiye alınan kaynaklardan gayet net açıklamalar geliyor fakat hükümet bunları yeterince ciddiye almıyor. Diyor ki herhalde İmralı ile BDP’nin mesajları Kandil’e ulaşmadı, öyle bir sıkıntı var gibi eften, püften bir söylemle bunu geçiştirmeye çalışıyorlar. Biz çözüm sürecinin giderek sıkışmakta olduğundan ciddi kaygı duyuyoruz. Kaygı duyuyoruz çünkü içeriği hakkında bugüne kadar hiçbir bilgi verilmemiş olan bu çözüm sürecinin yapılan bu karşılıklı açıklamalarla yani PKK, BDP ve Kandil tarafıyla hükümet tarafından yapılan açıklamaların taban tabana zıt olması bir sıkıntının var olduğunu gösteriyor. Bu böyle değildir diyen bir tek kişi var Türkiye’de, o da Sayın Başbakan. Biz artık gerçeklerin bu kadar ayan beyan ortadayken böyle söylemlerle geçiştirilmesini Türk Halkına karşı saygısızlık olarak görüyorum. Sayın Başbakan bu konuları ciddiye almalıdır. Sayın Başbakan bu konuda daha ciddi açıklamalar yapmalıdır. Daha inandırıcı daha doyurucu açıklamalar yapmalıdır. Çünkü bu çözüm süreci karşı tarafın iddia ettiği gibi bitmek üzereyse bunun faturası sizlere, bizlere, Türk Halkına çıkacak” diye konuştu.
“Mısır’da tutuklu gazeteciler var, bu konuda bir girişiminiz olacak mı?” sorusuna Loğoğlu, “Tutuklu bir gazeteci var, bir başka sade vatandaşımız var, bunları tabii zikredeceğiz” yanıtını verdi.
“Sayın Kılıçdaroğlu’nun Gazze’ye gideceğine yönelik haberler yer aldı, bu konuda bir gelişme var mı? Bunu Mısır’da gündeme getirecek misiniz?” sorusuna Loğoğlu, “Böyle bir niyet var, gitmek istiyoruz. Ama planlanmış, takvimlenmiş bir Gazze gezisi yok. Bunu Mısır’da gündeme getirecek misiniz, muhtemelen getireceğiz, Gazze’ye gidişlerden birisi Mısır’dan geçiyor. Bu konudaki görüşlerini alacağız” dedi. (ANKA)
(MG/ÖZK)