‘Duran Adam’ Sakharov Ödülü’ne aday gösterildi

Avrupa Parlamentosu’nun Hollandalı liberal üyesi Marietje Schaake, ‘Duran Adam’ı Avrupa Parlamentosu’nun her yıl verdiği insan hakları ödülü olan Sakharov Ödülü’ne aday gösterdi.

Schaake, ‘Türkiye’de vatandaşlık haklarının ve temel özgürlüklerin giderek kısıtlanmasına yönelik tepki olan barışçıl protesto hareketi, sessizce durma protestolarına büründü. İlk olarak Taksim Meydanı’nda koreograf Erdem Gündüz’ün gerçekleştirdiği [eylem] polis şiddetine karşı barışçıl protestoların sembolü oldu. Barışçıl protestocuların, karşılaştıkları şiddetli baskı karşısında gösterdiği cesaretin AB tarafından tanınması önem taşıyor’ dedi.

Schaake’nin internet sitesinden yapılan açıklamada, Gezi Parkı yerine yapılacak inşaat projesine karşı büyük bir tepki olmasına rağmen protestoların yayılmasının arkasındaki sebeplerin Türkiye’de hukukun üstünlüğü, demokrasi ve insan haklarının giderek erozyona uğraması olduğu belirtildi.

AP üyesi, ‘Türkiye’de basın ve medya özgürlüğü üzerindeki kısıtlamalarla ilgili de ciddi endişelerim var; başka hiçbir ülkede bu kadar çok gazeteci cezaevinde bulunmuyor. Milyonlarca Türk net bir çizgi çekti, hakları ve özgürlükleri için dik durdu’ dedi.

Sessiz protestoların, Türkiye’de insan haklarına saygı duyulan özgür bir topluma özlem duyan kitle hareketini temsil ettiği değerlendirmesinde bulunan Schaake, ‘Türkiye’nin AB üyeliğini destekleyenler için bu, Türk yetkililerle, ülkenin nihai olarak Kopenhag kriterlerini yakalamasını sağlamak için proaktif olarak ilişkiye geçmemiz gerektiği anlamına geliyor’ dedi.

Sovyet fizikçi Andrey Sakharov adına verilen Sakharov Ödülü, 1988 yılından bu yana her Aralık ayında insan hakları ve demokrasi alanlarındaki başarıları ödüllendirmek için veriliyor.