28.08.2013 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

Bir zamanlar Şansölye Angela Merkel’in halefi olmaya aday gösterilen, ancak geçen sene istifa etmek zorunda kalan eski Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, Kasım ayında yolsuzluktan yargılanmaya başlayacak.

Almanya’da genel seçimlere bir aydan kısa bir süre kala Başbakan Angela Merkel’den, ülkedeki seçim kampanyalarında tartışmalı bir konu hale gelen Yunanistan ile ilgili sert bir mesaj geldi. ‘Yunanistan’ın Euro Bölgesi’ne katılmasına izin verilmemeliydi’ diyen Merkel, suçu seçimlerdeki rakibi Sosyal Demokratlara yükledi.

Hollanda aşırı sağının tartışmalar yaratan lideri, önümüzdeki yılki Avrupa seçimleri öncesinde benzer görüşlü partileri bir araya getirmek istiyor. Ancak bazı partiler katılmak istemiyor. İngiltere Bağımsızlık Partisi’nin (UKIP) lideri Nigel Farage, bu fikre karşı çıktı.

5 bin kadar Fransız Sosyalist Partili geçtiğimiz haftasonu La Rochelle’de, önümüzdeki yılki seçim kampanyalarını hareketlendirebilecek tartışmalı konuları değerlendirmek için ‘yaz kampında’ bir araya geldi. Gündemdeki konular arasında aşırı sağa karşı bir strateji oluşturulması da vardı.

1 Temmuz’da Avrupa Birliği üyesi olan Hırvatistan, Avrupa Komisyonu ile ciddi bir anlaşmazlık yaşıyor. Hırvatistan’ın Haziran ayında gerçekleştirdiği yasal değişiklik sebebiyle Avrupa Tutuklama Kararı, 2002 yılından önce işlenen suçlar için uygulanamıyor.

İtalya’da iktidardaki Demokratik Parti, eski Başbakan Silvio Berlusconi’nin parlamento üyeliğinin iptal edilmesi halinde hükümetten çekilme tehdidinde bulunan koalisyon ortaklarına ‘şantajı kabul etmeyecekleri’ yanıtını verdi.

İngiltere kontrolündeki denizaşırı bölge Cebelitarık’ın başkanı, karasularını kendileri üzerinde hak iddia eden İspanya’dan gelen balıkçılara Ekim ayında tekrar açabileceklerini söyledi.

Alman Der Spiegel dergisi, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) New York’taki Birleşmiş Milletler binasında da dinleme faaliyeti yürüttüğünü yazdı. İddia, Washington ile müttefiklerinin arasını daha da çok açacak gibi görünüyor.

Yunanistan’da solcu Syriza partisinin lideri Aleksis Çipras, Atina için üçüncü kurtarma paketi tartışmalarının hükümetin başarısız olduğunu ve yeniden seçimlere gidilmesi gerektiğini gösterdiğini söyledi.

* Enerji

Polonya’daki bir test kuyusunun faaliyete geçtiği bildirildi. Böylece ilk kez bir Avrupa Birliği üyesinde kaya gazı çıkarılmaya başlanmış oldu.

AB ile doğrudan doğalgaz boru hattı inşaatına başlayan Moldova, enerjide Rusya’ya bağımlığını kırmak için ilk adımı attı.

Avrupa Komisyonu’nun enerjiden sorumlu üyesi Günther Oettinger, Almanya’nın yenilenebilir enerji için önceden planlanan sübvansiyonları iptal etmemesi gerektiğini, aksi takdirde yatırımcıların büyük güven kaybı yaşayacağını söyledi.

Atina yönetiminin Avrupa Birliği’nden aldığı mali destek karşılığında vergi gelirlerini artırma sözü vermesine rağmen pek çok Yunan adasında işletmelerin vergi vermediği bildirildi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu üyesi Jens Weidmann, hükümetlerin ekonomik sorunlarını çözmek için ECB’ye güvenmemesi gerektiğini, merkez bankasının yapacağı en iyi şeyin yetkileri çerçevesinde hareket etmek olacağını söyledi.

Ukrayna Başbakanı Mikola Azarov, Moskova’ya ‘Avrupa Birliği ile yeni bir ticari ilişki içine giriyor oldukları gerçeğini kabul etme’ çağrısında bulundu. Rusya, Ukrayna’nın AB ile ticaret anlaşması imzalamak yerine kendi öncülüğündeki gümrük birliğine katılması için baskı yapıyor.

Rusya’nın, Ukrayna’nın Avrupa Birliği ile daha fazla yakınlaşma çabalarını engelleme girişimlerinin, AB dışişleri bakanlarının 6-7 Eylül’de Vilnius’ta düzenlenecek gayriresmi toplantısında gündeme geleceği bildirildi.

Norveç’te 9 Eylül’de düzenlenecek genel seçimler öncesinde açıklanan anketler, halkın yüzde 20’sinden az bir kısmının Avrupa Birliği’ne katılmak istediğine işaret ediyor.

Makedonya’da iktidar ve muhalefet partileri, ülkenin Avrupa Birliği’ne katılım müzakerelerini başlamasını daha da riske sokan bir siyasi düğümü çözmek için anlaştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, Rus mevkidaşı Vladimir Putin’den gelen tehditlere rağmen Avrupa Birliği ile Ortaklık Anlaşması’nı imzalayacaklarını söyledi.

* Gıda ve Sağlık

İsviçreli Syngenta ve Alman Bayer şirketleri, Avrupa Komisyonu’nun arı nüfusundaki düşüşteki etkisinden şüphelenilen pestisitleri yasaklama kararını yargıya taşıyacağını açıkladı.

Suriye yönetimine yönelik ABD öncülüğünde, İngiltere, Fransa ve Türkiye’nin katılımıyla düzenlenecek bir saldırının birkaç gün içinde gerçekleşebileceği bildirildi. Ancak ABD’nin, müdahalenin ‘rejimi değiştirmeye yönelik olmadığını’ belirtmesi sebebiyle kısıtlı bir müdahale seçeneği daha çok öne çıkıyor.

Pazartesi günü İstanbul’da düzenlenen bir toplantıda Batılı ülkelerin temsilcilerinin Suriye muhalefetine, Devlet Başkanı Beşar Esad’a bağlı güçlere ‘birkaç gün içinde’ düzenlenecek saldırı için hazırlıklı olmalarını söylediği bildirildi.

Birleşmiş Milletler uzmanları, Şam’ın banliyölerinde yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği kimyasal saldırıyı incelemek için bölgeye gitti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM’den çıkacak Suriye kararını bekleyeceklerini, karar çıkmaması halinde ise Suriye’ye karşı oluşturulacak olası bir koalisyonun içinde yer alacaklarını söyledi.

* Telekomünikasyon

Facebook, devlet yetkilileriyle kullanıcılarının kişisel bilgilerini paylaşma istatistiklerini açıkladı. Buna göre Avrupa Birliği’nden gelen talep sayısı ABD’dekinin üçte ikisi kadar oldu. Türkiye’nin Facebook’a ilettiği talep sayısı AB ortalamasından oldukça düşük gerçekleşirken, bu taleplerin yarısından azına yanıt verildi.