21.08.2013 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Perşembe ve Cuma günü Almanya, İngiltere ve İtalya’yı ziyaret edecek. Davutoğlu’nun Avrupalı mevkidaşlarıyla görüşmelerinin başlıca gündem maddesini, başta Mısır ve Suriye olmak üzere Ortadoğu’daki gelişmelerin oluşturacağı bildirildi.

İKV, Gümrük Birliği’nin beklendiğinin aksine ticari fayda sağlamadığı iddialarına yanıt verdi. İKV’den yapılan açıklamada, Gümrük Birliği’nin yürürlüğe girdiği 1996 yılından bu yana Türkiye’nin AB’ye yaptığı ihracatta yaşanan artışın, AB’den yapılan ithalatta yaşanan artışın önüne geçtiğine dikkat çekilerek, ‘Yapılması gereken Gümrük Birliği’ni sorgulamak yerine, Gümrük Birliği’ni tam üyelik ile tamamlamak olmalıdır’ denildi.

Slovak mevkidaşı Ivan Gasparoviç’i kabul eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Orta Avrupa ülkesinin vatandaşlarına Türkiye’ye ziyaretlerinde vize muafiyeti getiren kararı imzaladı.

Avrupa Komisyonu’nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu Başkan Yardımcısı Olli Rehn’in, gelecek yılki Avrupa seçimlerinde Avrupa için Liberaller ve Demokratlar İttifakı (ALDE) grubunun liderliği için yarışabileceğini söylediği bildirildi. Bu durumda Rehn, liberal grubun Komisyon Başkanı adayı da olmuş olacak.

Suriyeli muhalifler, Devlet Başkanı Beşar Esad’a bağlı kuvvetlerin kimyasal silah kullandığını ve yüzlerce kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. İngiltere, iddiayı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne taşıyacağını söyledi. Ankara’dan da iddiaların derhal açıklığa kavuşturulması çağrısı geldi.

Avrupa Birliği dışişleri bakanları, Mısır’daki krize karşı ortak bir tutum belirlemek için bir araya geldi. Daha önce Mısır’da taraflar arasında arabuluculuk girişiminde bulunan AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, gerekirse tekrar ülkeye gitmeye hazır olduğunu söyledi.

Çek parlamentosu kendini feshetti ve erken seçime giden yolun önünü açtı. Seçimin ardından Komünist Parti, 1989 yılında gerçekleşen kansız devrimin ardından ilk kez yönetimde söz sahibi olabilir.

İngiltere, the Guardian gazetesinden, eski ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) çalışanı Edward Snowden’ın sızdırdığı belgeleri imha etmesini istedi. Avrupa Komisyonu ise bu girişimin basın özgürlüğüne yönelik bir saldırı olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceğine ilişkin yorumda bulunmaktan kaçındı.

Bulgaristan’da son anketler, koalisyon hükümetinin büyük ortağı Sosyalist Parti’nin, başkent Sofya’da uzun süredir hakim olan protestolara rağmen ana muhalefet partisi GERB’in önünde olduğunu gösteriyor.

Avrupa Birliği dışişleri bakanları, Çarşamba günü Brüksel’de bir araya gelerek Mısır’daki ordu destekli yönetimi, devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi destekçileriyle uzlaşarak barışçıl bir çözüme ikna etmenin yollarını arayacak. Masadaki seçenekler arasında Mısır’a mali desteğin kesilmesi ve silah ambargosu da yer alıyor.

Avrupa Komisyonu, İspanya’nın İngiltere kontrolü altındaki Cebelitarık’a yönelik uyguladığı ve Londra ile Madrid arasında krize yol açan sınır kontrollerini incelemek için bir araştırma heyeti gönderecek.

İngiltere ve İspanya arasındaki ‘Cebelitarık’ tartışmasına Avrupa Komisyonu da katıldı. Komisyon, Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında geçiş ücreti ya da vergisi getirmenin AB hukukunun ihlali olacağını söyledi.

Avrupa Komisyonu’nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn, gelecek seçimlerde Avrupa Parlamentosu’ndaki liberal grubun liderliği için yarışabileceği sinyalini verdi.

Almanya ve Fransa’nın Avrupa Birliği dışişleri bakanlarını Mısır’daki durumu görüşmek için önümüzdeki hafta toplantıya çağırdığı bildirildi.

* Çevre ve İklim

Avrupa’da ormanların, küresel ısınmaya yol açan karbondioksit gazını absorbe etme yetisinin zayıflamaya başladığı ve ‘doygunluk noktasına’ yaklaşıldığı bildirildi.

* Enerji

Almanya Ekonomi Bakanı Philipp Rösler, ülkesi bir yandan nükleer enerji üretiminden çıkış sürecindeyken Avrupa Komisyonu’nun enerji politikalarına karışmamasını istedi.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble ilk kez, Yunanistan’ın bir defa daha kurtarma paketine ihtiyaç duyacağını dile getirdi. Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya beş hafta sonra gerçekleşecek seçimlere hazırlanırken gelen bu açıklama, ülkedeki muhalefet partilerinin büyük tepkisini çekti.

Rusya’nın, Ukrayna’nın AB ile ortaklık anlaşması imzalaması halinde Ukrayna’dan gelen kamyonlara yönelik gümrük kontrollerini sıkılaştırmaya hazırlandığı bildirildi.

Mısır’ın ilk kadın Büyükelçisi, Sosyal Politikalardan sorumlu eski Bakanı, halen Ulusal Kadın Konseyi Başkanı olan Mervat El Tellawy, Müslüman Kardeşler yönetimini kadın haklarından geri adım atmakla suçladı.

AB, Mısır’daki şiddet olaylarından son derece endişeli olduğunu ve ülke yönetimi ile ilişkilerini ‘acil olarak gözden geçireceğini’ açıkladı. AB ülkelerinin üst düzey diplomatları konuyu görüşmek için bir araya geldi. AB dışişleri bakanları da Çarşamba günü acil olarak toplanacak.

* Telekomünikasyon

Avrupalı veri koruma kuruluşları AB’den, eski ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) çalışanı Edward Snowden’ın sızdırdığı bilgilerle ortaya çıkan casusluk faaliyetlerinin araştırılması için yardım istedi.