16.08.2013 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Mısır’daki gelişmelerle ilgili olarak Avrupa’daki muhataplarıyla yoğun bir telefon diplomasisi yürüttüklerini söyledi ve AB ile BM’yi ‘vahşete vahşet deme’ çağrısında bulundu.

Üç yılda bir düzenlenen Uluslararası Üniversiteli Kadınlar Federasyonu (IFUW) Kongresi, ilk kez Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği’nin ev sahipliğinde 16–21 Ağustos 2013 tarihleri arasında Kadir Has Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek.

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Avrupa Birliği’nin Mısır’daki ahlaki pozisyonunun net olduğunu ve arabuluculuk için elinden geleni yapmış olduğunu, Avrupalıların fırsat doğduğunda çözüm için bir rol üstlenebilmek için tüm taraflarla görüşmeye ve iletişim kanallarını açık tutması gerektiğini söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, 22 Eylül’de gerçekleşecek genel seçimler için kampanyasına start verdi. Küresel finans krizi ve Euro krizi boyunca Alman ekonomisinin sağlamlığını korumasının da katkısıyla Merkel’in üçüncü kez başbakanlığı üstlenmesine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Ancak Almanya lideri, pek de hevesli olmadığı bir koalisyona gitmek zorunda kalabilir.

* Enerji

Türkmenistan Türkiye işbirliğiyle, Hazar Denizi’ndeki yaklaşık 2 milyar dolarlık bir liman projesinin inşaatını başlattı. Liman sayesinde Türkmenistan’ın petrol ve doğalgaz ihracatı kolaylaşacak.

Euro Bölgesi ikinci çeyrekte yüzde 0.2’lik beklentiyi de aşarak yüzde 0.3 büyüdü ve bir buçuk yıllık ekonomik durgunluktan çıktı. Ancak Avrupa Komisyonu, sürdürülebilir büyüme için ekonomide yapısal reform çabalarının sürdürülmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Kiev ile Moskova arasında, Ukrayna’nın Rusya öncülüğündeki gümrük birliğine katılmak yerine AB ile yakınlaşmayı tercih etmesi sebebiyle yaşanan gerilim tırmanıyor. Ukrayna Başbakanı, Rusya’ya ihracatlarında bazı sorunlar yaşadığını söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama, Mısır’da siviller öldürülürken geçici yönetimle ilişkilerinin ‘olağan bir şekilde’ seyredemeyeceğini söyledi ve Mısır ile ortak tatbikatlarını iptal ettiklerini açıkladı.

Avrupa Birliği, Mısır’da güvenlik güçlerinin devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yanlılarının kamplarını dağıtması ve çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesinin ardından gelişmeleri kaygıyla takip ettiklerini söyledi ve yönetime ‘şiddetin hiçbir çözüm getirmeyeceği’ uyarısında bulundu.

Mintel’in hazırladığı bir araştırmaya göre Avrupa’da online perakende satışlar 2018 yılında ikiye katlanacak ve 323 miyar Euro’ya ulaşacak.

* Yaratıcılık ve Yenilik

İsrail, AB’nin, işgal altındaki Filistin topraklarındaki projelerin finansmanına yasak getiren yönetmeliğini değiştirmemesi halinde AB’nin 2014-2020 araştırma programına katılmayacağını açıkladı.