31.07.2013 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, New York Times gazetesinde yayımlanan mektubunda ‘İster çevre konuları, ister bireysel özgürlüklerle ilgili olsun, demokratik yollarla seçilmiş bir hükümeti şiddete başvurmadan protesto etmenin Türk toplumunun Avrupalı kimliğini gösterdiğine inanıyorum’ dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) düzenlenen erken seçimde, Başbakan Sibel Siber’in Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) sandıktan birinci sırada ayrıldı. Ancak hiçbir partinin parlamentoda çoğunluğu sağlayamaması sebebiyle koalisyon hükümeti kurulması bekleniyor.

Euro Bölgesi için ekonomide iyileşme umutlarını canlandıran verilerin bir yenisi olarak, ortak para birimini kullanan 17 ülkede işsiz sayısının iki yılı aşkın süredir ilk kez düştüğü bildirildi. Ancak işsizlik oranı yatay seyretti.

Siyasi krizin çözülmesinin ardından Portekiz Başbakanı Pedro Passos Coelho’nun kurduğu yeni kabine parlamentodan güven oyu aldı. Passos Coelho, ülkesinin mali kurtarma programından geri adım atmayacaklarını söyledi.

İngiltere’de yasadışı göçmenlerin ülkeyi terk etmesini sağlamak için hazırlanan bir reklam kampanyası koalisyon ortaklarını böldü. Başbakan David Cameron liderliğindeki Muhafazakarlar kampanyayı desteklerken koalisyon ortakları Liberal Demokratlar bunu rencide edici buldu.

Geçtiğimiz ay istifa eden eski Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker’in, Avrupa Konseyi genel sekreterliğine aday olabileceği bildirildi.

İtalya Başbakanı Enrico Letta, Avrupa Birliği’nin Yunanistan’daki ekonomik krizi çözememesi halinde inandırıcılığına zarar geleceğini ve önümüzdeki yıl yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinden AB karşıtı partilerin galip ayrılacağını söyledi.

Avrupa ekonomileri açısından umut verici veriler açıklanmaya devam ediyor. 17 Euro Bölgesi ülkesi ve 28 Avrupa Birliği ülkesinde iş dünyası ve tüketici güveni Temmuz ayında da artmaya devam etti.

Avrupa’da bankalararası faiz oranı Euribor ve Almanya’da iş dünyası güven endeksi artarken İspanya’da işsizliğin uzun bir aradan sonra ilk kez düşmesi, Avrupa’da krizin artık geride bırakılmaya başlandığına yönelik umutları güçlendirdi.

Ukrayna’ya bir ziyaret gerçekleştiren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kiev’e Avrupa Birliği ile daha yakın ilişkiler kurmak yerine kendi öncülüklerindeki gümrük birliğine katılmayı değerlendirme çağrısında bulundu.

Mısır’ın devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile görüşen ilk yabancı temsilci olan Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Mursi’ye cumhurbaşkanlığı iddiasından vazgeçmesi ve Müslüman Kardeşler’in sokak protestolarına son vermesine karşılık kendisine ‘güvenli çıkış’ sunulan bir teklif ilettiği iddialarını yalanladı.

ABD, Rusya, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler ortak bir açıkalama yaparak, üç yıl aradan sonra ilk kez barış görüşmeleri için bir araya gelen Filistin ve İsrail taraflarına ‘karşılıklı güvene zarar vermeme’ çağrısında bulundu.

Kriz görüşmeleri için Mısır’ı ziyaret eden AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın, nerede tutulduğu açıklanmayan devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile de bir araya geldiği açıklandı. Darbenin ardından Mursi ile görüşen ilk yabancı yetkili olan Ashton, Mursi’nin sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi. Ashton’ın sözcüsü, AB olarak Mısır’da arabuluculuk rolü üstlendiklerini belirtti.

Mısır’da haftasonu devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi destekçilerinin üzerine ateş açılması ve en az 72 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, kriz görüşmelerinde bulunmak için ülkeye gitti.

* Telekomünikasyon

İngiltere Parlamentosu’nun hazırladığı bir rapor, bilişim suçlarına karşı savaşın kaybedilmekte olduğu ve bu sorunla mücadele etmek için başta Avrupa Birliği olmak üzere dünyadaki ortaklarla işbirliği yapılması gerektiği uyarısında bulundu.

Avrupa Komisyonu’nun dijital gündemden sorumlu üyesi Neelie Kroes, Avrupa’nın yeni nesil 4G mobil hizmetlerini sunmak için daha çok çalışması gerektiğini söyledi.

Avrupa Birliği’nin Honduras, Nikaragua ve Panama ile geçtiğimiz yıl imzaladığı Ortaklık Anlaşması’nın ticaretle ilgili bölümü 1 Ağustos 2013’te yürürlüğe giriyor.

Fransa, Avrupa Komisyonu’ndan AB-ABD serbest ticaret müzakereleri için aldığı yetki belgesini kamuoyuyla paylaşma çağrısında bulundu ve anlaşmayla ilgili bir güvensizlik atmosferi olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği ve Çin’in, güneş paneli ihracatıyla başlayıp daha sonra şaraptan çeliğe kadar pek çok sektörü kapsayan ticari anlaşmazlıkların üstesinden geldiği bildirildi.

* Yaratıcılık ve Yenilik

Avrupa Birliği, patent davalarının 28 ayrı ulusal mahkemede, birden fazla kez açılmasının önüne geçmek için özel bir Avrupa patent mahkemesi kurulmasına yönelik adım attı.