19.07.2013 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

Almanya Başbakanı Angela Merkel 22 Eylül’de düzenlenecek genel seçimden galip ayrılmaları halinde Türkiye’ye yönelik politikalarının değişmeyeceğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB ülkelerinin, Türkiye’nin müzakerelerinde 22. faslın açılmasıyla ilgili aldığı karara işaret ederek ‘Eskiden alışmıştık, açma kapama yerine yeni bir şey daha icat edildi: Hani bir adım atalım da iki üç ay sonra oturur bunu konuşuruz’ dedi. Erdoğan, bir faslın ‘yarım yamalak’ da olsa açılmasının olumlu göründüğünü, ama sürecin çok yavaş ilerlediğini belirtti.

Kazak bir muhalif ailenin sınırdışı edilmesiyle ilgili olarak İtalya İçişleri Bakanı Angelino Alfano hakkında verilen güvensizlik oylaması başarısız oldu. Alfano’nun görevden alınması, büyük zorluklarla kurulan koalisyon hükümetini tehdit ediyordu.

İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, siyasi partilere Başbakan Enrico Letta’nın hassas dengeler üzerine kurulan koalisyon hükümetini riske sokmama çağrısı geldi.

Yunanistan’da hassas dengeler üzerine kurulan koalisyon, binlerce kamu çalışanının işten çıkarılmasının önünü açan bir yasayı parlamentodan geçirdi. Avrupa Birliği ve IMF, kurtarma programı kapsamında yeni kredi dilimini vermek için bu yasayı şart koşuyordu.

* Enerji

Avrupa Birliği çevre bakanları toplantısına katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kaya gazı teknolojisinin Türkiye’de de kullanılmasını istediklerini dile getirdi. ve ‘Özellikle kaya gazı arama aşamasında ortaya çıkması muhtemel olumsuzlukları baştan önlemek için çok hassas davranıyoruz’ dedi. Bayraktar, Trakya ve Güneydoğu Anadolu’da kaya gazı rezervleri bulunduğunu açıkladı.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble’nin Atina ziyaretine, Alman Bakan’ın İkinci Dünya Savaşı için tazminat ve Yunanistan’ın borçlarının kısmen silinmesi taleplerine verdiği ‘hayır’ yanıtı damgasını vurdu.

Avrupa Komisyonu, tüketiciler için debit ve kredi kartı kullanmanın maliyetini düşürecek tekliflerini 24 Temmuz’da sunacak. EurActiv’in ulaştığı yasa tasarısı, ödemelr için ücret limitlerini debit kartlar için yüzde 0.2, kredi kartları için yüzde 0.3 olarak sınırlıyor.

* Gıda ve Sağlık

Biyoteknoloji firması Monsanto, ticari açıdan bölgede gelecek görememesi sebebiyle Avrupa Birliği’nde onay bekleyen GDO’lu ürünler için lisans başvurularını geri çekeceğini açıkladı.

Avrupa Birliği, Rus muhalif aktivist Aleksey Navalny’nin beş yıl hapse mahkum edilmesini kınadı ve kararın Rusya’da hukukun üstünlüğüyle ilgili ‘ciddi sorular’ ortaya çıkardığını söyledi.

Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın, Hizbullah’ın askeri kanadını terör örgütü listesine alıp siyasi kanadı ile diyalog kapısını açık tutmayı teklif ettiği bildirildi.

Sürpriz bir şekilde Mısır’ı ziyaret eden Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile görüşememekten üzüntü duyduğunu ve Mursi’nin serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

APCO Insight ve EurActiv’in hazırladığı bir araştırmaya katılan Washington ve Brüksel’deki politika yapıcılar, GDO’lardan internette verilerin gizliliğine kadar pek çok alandaki mevzuat faklılıklarına rağmen AB-ABD serbest ticaret anlaşmasına büyük destek verdi.