17.07.2013 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, geçtiğimiz ay Avrupa Birliği’nin Türkiye ile 22. faslı müzakereye açmaya yönelik ‘karmaşık’ kararının, Türkiye’nin katılım sürecinin geleceğini açık tuttuğunu söyledi.

Akdeniz’de münhasır ekonomik bölge oluşturmak isteyen AB ülkelerine destek olunması gerektiğini belirten Avrupa Komisyonu’nun denizcilikten sorumlu üyesi Maria Damanaki, konu üzerinde Türkiye ile Yunanistan arasındaki anlaşmazlıkları ‘ikili diyalog içinde’ halledeceklerini söyledi.

Avrupa Birliği’ne seslenen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ‘Avrupalı meslektaşları bir daha kendilerine ders vermeye kalktığında, onlara Mısır’da darbeye darbe diyemediklerini hatırlatacaklarını’ söyledi.

Çek Cumhuriyeti’nin ilk halk oyuyla seçilen Cumhurbaşkanı Milos Zeman, geleneklere aykırı olarak hükümeti kurma görevini parlamentodaki siyasi partilerin görüşüne başvurmadan kendi danışmanına verdi. Bunun üzerine Avrupa merkez sağı, Avrupa Komisyonu’na Zeman’ın AB değerlerini ihlal edip etmediğini incelemesini istedi.

İtalya Başbakanı Enrico Letta, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması riskinin küçümsenmemesi gerektiğini söyledi ve üye ülkelere bu olasılığın önüne geçmek için beraber çalışma çağrısında bulundu.

Yunanistan’da yeni tasarruf önlemlerinin parlamentoda oylamaya sunulması ve Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble’nin de ülkeye ziyareti öncesinde çalışanlar 24 saatlik greve gitti.

Partisi rüşvet skandalıyla çalkalanan İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, istifa çağrılarını reddetti ve bu konunun reform planlarını sekteye uğratmasına izin vermeyeceğini söyledi.

İspanya’da iktidar partisinin etrafını saran rüşvet iddiaları, Başbakan Mariano Rajoy’un başını ağrıtmaya devam ediyor. Son olarak Rajoy’un, skandalın merkezindeki eski parti yöneticisine attığı destek mesajlarını yayımladı. Rajoy, muhalefetten gelen istifa çağrılarını ise reddetti.

İrlanda Parlamentosu, ilk kez belirli şartlar altında kürtajı serbest bıraktı. Ancak Başbakan Enda Kenny’nin yalnızca kadının hayati tehlikesi söz konusu olduğunda kürtajın serbest bırakılmasına destek vermesi, Katolik ülkede tartışmanın iki tarafını da memnun etmedi.

Portekiz Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva, ülkede on gündür devam eden siyasi krizi çözmeye yönelik kabine değişikliğini onayladı. Cavaco Silva muhalefetin derhal erken seçime gitme çağrısını reddetmekle beraber, seçimlerin 2014 yılında mali destek programının sona ermesinin ardından düzenlenmesi için hazırlık yapılmasını istedi.

Avrupa Birliği’nin en uzun süredir görevde bulunan hükümet başkanı ve eski Eurogroup Başkanı olan Lüksemburg lideri Jean-Claude Juncker, koalisyonun küçük ortağının kendisini istihbarat servislerinin suistimalinin önüne geçememekle suçlamasının ardından erken seçime gitmeyi kabul etti.

Çek Cumhuriyeti’nin halk oyuyla doğrudan seçilen ilk Cumhurbaşkanı olan Miloş Zeman’ın, yeni hükümeti kurma görevini parlamentonun desteklemediği bir kişiye vermesi ülkede tartışmaya yol açtı.

* Enerji

Avrupa Komisyonu’nun çevreden sorumlu üyesi Janez Potocnik, kaya gazı çıkarmada kullanılan ve tartışmalara yol açan hidrolik kırma metodunu yasaklamak gibi bir niyetleri olmadığını, ancak çevreyle ilgili endişeleri giderecek düzenlemeler getireceklerini söyledi.

Alman basını, Avrupa Komisyonu’nun, Almanya’nın bazı firmalara sübvansiyonlara katkı paylarından imtiyazlar tanıyan yenilenebilir enerji kanunlarıyla ilgili rekabet soruşturması açmaya hazırlandığını yazdı.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) hazırladığı yeni bir rapora göre şehir içi ulaşım sistemlerinde enerji verimliliğinin artırılması, 2050’ye kadar araç, yakıt ve ulaşım altyapısında harcanacak 70 trilyon dolardan tasarruf sağlayabilir.

Macaristan hükümeti, IMF’e borcunu erken ödeyeceğini ve ekonomik bağımsızlıklarının sembolü olarak Uluslararası Para Fonu’nun başkent Budapeşte’deki ofisini kapatacağını açıkladı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililer, Euro Bölgesi’nde oluşturulması planan ‘bankacılık birliğinin’ bir ayağı olan zor durumdaki bankaların kapatılması ya da yeniden yapılandırılmasıyla ilgili prosedür tekliflerini memnuniyetle karşılarken, bir diğer ayağı olan bankaların denetlenmesi rolünün kendi kurumları üzerinde aşırı yüke sebep olabileceğini söyledi.

Avrupa Komisyonu, zor durumdaki bankaların kurtarılması ya da kapatılması için merkezi bir kurum oluşturmaya yönelik tekliflerini sundu. Ancak AB ülkelerinin teklif üzerinde anlaşmaya varması halinde bile yeni kurumun gerekli yetki ve kaynaklarla donatılması yıllar alabilir.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, İzlanda’nın Avrupa Birliğ karşıtı yeni Başbakanı Sigmundur Gunnlaugsson’a, ülkesinin katılım müzakerelerine devam etme ya da üyelik sürecini rafa kaldırma konusunda ‘daha fazla gecikmeden’ karar vermesi gerektiğini söyledi.

Avrupa Birliği, yeni hükümetin üyelik sürecini askıya aldığı İzlanda’ya, iki taraf arasında uzun süredir devam eden ‘uskumru savaşları’ çerçevesinde bu ürünlerle ilgili yaptırımlar getirmeye hazırlanıyor.

Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, Kasım ayında Vilnius’ta gerçekleşecek Doğu Ortaklığı zirvesinde imzalanması beklenen Ortaklık Anlaşması’nı tamamlamak üzere olduklarını söyledi, ancak Gürcü hükümetinin bir önceki yönetimle hesaplaşma konusuna takılıp kalmaması gerektiğini belirtti.

Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve Avrupa Komisyonu’nun genişleme ve komşuluk politikalarından sorumlu üyesi Stefan Füle, Srebrenitsa katliamının 18. yıldönümü sebebiyle birer mesaj yayımladı.

* Gıda ve Sağlık

Avrupa Parlamentosu Sağlık Komitesi, sigara paketlerine yeni kurallar getiren, ince sigaraları ve aromalı sigaraları yasaklayan bir düzenlemeye destek verdi.

Avrupa Birliği’nin yeni Kozmetik Tüzüğü 11 Temmuz itibariyle yürürlüğe girdi. Artık Avrupa’da satışa sunulan, diş macunundan makyaj malzemelerine kadar tüm kozmetik ürünlerinin yeni tüzükle uyumlu olması gerekecek.

Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Mısır’a sürpriz bir ziyaret düzenliyor. Ashton, ziyareti öncesi yaptığı açıklamada liderlere ‘mümkün olan en kısa sürede demokrasiye geçiş sürecine geri dönme’ çağrısında bulunacağını söyledi.

Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İran ile nükleer müzakerelere ‘en kısa sürede’ geri dönmek istediklerini söyledi.

Avrupa Komisyonu’nun, verilecek fon ve hibelerin işgal altındaki topraklarda kullanılamayacağına yönelik bir yönetmelik hazırlamasına İsrail’den sert tepki geldi. İsrailli yetkililer, bu gelişmeyi ‘deprem’ olarak değerlendirdi.

Türkiye’nin yüzde 10 ile 47 Avrupa Konseyi üyesi ülke arasındaki en yüksek olan seçim barajının kaldırılması amacıyla 8 Temmuz’da İstanbul’dan yürüyüşe başlayan Aylin Kotil, 28 Temmuz’da Ankara varmayı planlıyor.

Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Mısır’da yönetime el koyan orduya anayasal otorite ve sivil iktidarın demokratik bir yönetimin temel bir ilkesi olduğunu kabul etme ve buna saygı gösterme çağrısında bulundu. Ashton, Mısır’ın ‘meşru bir hükümete ve demokratik yapılara bir an önce geri dönmesi gerektiğini’ ifade etti.

* Telekomünikasyon

Avrupa Komisyonu’nun adaletten sorumlu üyesi Viviane Reding, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ABD istihbaratının internette kişisel verileri kapsamlı bir şekilde takip ettiği haberleri üzerine bulunduğu AB’de daha katı gizlilik kuralları oluşturulması çağrısına destek verdi.

Eylül ayındaki genel seçimlere hazırlanan Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD istihbaratının Almanya’nın da aralarında bulunduğu bazı Avrupa ülkelerinde kişisel verileri kapsamlı bir şekilde takip ettiğinin ortaya çıkmasının ardından Avrupa Birliği’ndeki veri koruma kanunlarının sıkılaştırılması için çalışacağını söyledi.

Geçtiğimiz hafta Washington’da telekulak skandalının gölgesinde başlayan AB-ABD serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin ilk turu tamamlandı. Anlaşmayı önümüzdeki yılın sonunda tamamlamayı hedefleyen müzakereciler, ‘yalnızca iki tarafın da bir anlaşmaya varmak için süratle hareket etmeye karar verdiğini söyleyebileceklerini’ dile getirdi. Müzakerelerin bir sonraki turu Ekim ayında Brüksel’de gerçekleşecek.

* Turizm

Avrupa Komisyonu, tatilcilerin tüketici haklarını iyileştirmeye yönelik tekliflerini sundu.

* Yaratıcılık ve Yenilik

Avrupa Komisyonu, AB üniversitelerinin dünya sıralamalarındaki yerini sağlamlaştırmak için yüksek öğretim stratejisinde yeni bir üniversite sıralama sistemine de yer verdi. Uzmanlar, bu sistem sayesinde ticari sıralamaların ABD’li ‘elit’ üniversite önyargısını kırabileceği görüşünde.

Avrupa Komisyonu, AB üyesi ülkeler ve özel sektör, önümüzdeki yedi yıl içinde inovasyona 22 milyar Euro’nun üzerinde yatırım yapacak. Yatırımlar öncelikle Ortak Teknoloji Girişimleri (JTI) olarak adlandırılan beş kamu-özel sektör ortaklığı aracılığıyla belirli sektörlere yapılacak.