10.07.2013 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

Avrupa Birliği’ne seslenen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ‘Avrupalı meslektaşları bir daha kendilerine ders vermeye kalktığında, onlara Mısır’da darbeye darbe diyemediklerini hatırlatacaklarını’ söyledi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’yi orantısız şiddet ve göz yaşartıcı gaz kullanımı ve bunların etkili bir şekilde soruşturulmadığı gerekçesiyle mahkum etti.

Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, Gezi Parkı olaylarıyla ilgili olarak aralarında Taksim Dayanışma üyelerinin de bulunduğu bazı kişilerin gözaltına alınmasıyla ilgili yaptığı açıklamada bu gözaltıların hangi gerekçelere dayandığının belirsiz olduğunu söyledi ve bu gözaltılardan duyduğu endişeyi dile getirdi.

Avrupa Birliği dönem başkanı Litvanya’nın Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, isim vermeden Gezi Parkı olaylarına işaret ederek son olayların Türkiye’de daha fazla reforma ihtiyaç duyulduğunu gösterdiğini belirtti ve 22. faslın açılması kararının, diğer fasıllar üzerindeki görüşmeleri tekrar başlatmak için bir fırsat olduğunu söyledi.

Gezi Parkı olaylarında yaşanan insan hakları ihlallerini incelemek için Türkiye’yi ziyaret eden Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks, Türkiye’de gösterilerle ilgili mevzuat ve uygulamanın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olarak gösterilerin ‘barışçıllığı’ yerine fazlasıyla ‘hukukiliği’ üzerinde durduğunu söyledi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB’ye bu hafta katılan Hırvatistan’ın nüfusunun küçüklüğüne karşılık Türkiye’nin üye olması halinde Birliğin ikinci büyük ülkesi olacağını hatırlatarak ‘AB’yi kuran birçok ülkenin bunu sindirmesi kolay değil. Onlara bu zamanı da tanımamız gerekiyor’ dedi.

Çek Cumhuriyeti’nin halk oyuyla doğrudan seçilen ilk Cumhurbaşkanı olan Miloş Zeman’ın, yeni hükümeti kurma görevini parlamentonun desteklemediği bir kişiye vermesi ülkede tartışmaya yol açtı.

Avrupa Birliği’nin en küçük ülkesi Malta’ya bir hafta içinde 400 düzensiz göçmenin ulaşmasının ardından hükümet, bu kişilerin bir kısmını Libya’ya gönderme kararı aldı; ancak AB ve AİHM’den gelen tepki üzerine bundan vazgeçti.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’un başı, partisiyle ilgili yeni bir yolsuzluk iddiasıyla dertte. Ancak hükümet yine de bu yeni dalgaya dayanacak gücü kendinde bulabilir.

Avrupa Komisyonu, Erasmus öğrenci değişim programına geçtiğimiz yıl 253 bin öğrencinin katıldığını açıkladı. Komisyon’un eğitimden sorumlu üyesi Androulla Vassiliou, programın önümüzdeki yıllarda gençlerin iş bulabilmesine daha çok yoğunlaşacak şekilde gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.

Yolsuzluk karşıtı protestoların haftalardır devam ettiği Bulgaristan’daki Fransa ve Almanya temsilcileri, ülkedeki durumla ilgili kaygılarını dile getirdi ve ‘AB’de oligarşiye yer olmadığını’ söyledi.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, anayasalarındaki değişiklikleri eleştiren Avrupa Parlamentosu’nu ‘Sovyetler Birliği gibi ülkesinin egemenliğine karışmakla’ suçladı.

Koalisyon hükümetinden iki bakanın istifa etmesinin ardından siyasi kriz patlak veren Portekiz’de Başbakan Pedro Passos Coelho, ‘krizi çözmek için bir formül bulduklarını’ söyledi. Koalisyon ortakları da hükümete desteklerini sürdüreceğini açıkladı.

ABD istihbaratının Avrupa’da gizli dinleme faaliyetlerinde bulunduğunun ortaya çıkması ve okyanusun iki yakasında ilişkilerin gerilmesinin ardından Fransa istihbaratının da telefon ve internet üzerinden iletişimi takibe alan bir sisteme sahip olduğu iddia edildi.

79 yaşındaki Belçika Kralı 2. Albert, göreve devam etmek için fazla yaşlı olduğu gerekçesiyle tahtı 21 Temmuz’da oğlu Prens Philippe’e bırakacağını söyledi.

Avrupa’da 25 yaş altındaki işsizlerin sayısı 6 milyona varıyor. AB liderleri, Eylül ayındaki genel seçimlere hazırlanan Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ev sahipliğinde genç işsizliği sorununa çözüm bulmak için bir araya geldi.

Avrupa Parlamentosu üyeleri, üzerinde geçtiğimiz hafta anlaşmaya varılan AB’nin 2014-2020 bütçesi ‘çok yıllı mali çerçeve’yi onayladı.

* Enerji

Avrupa Birliği ve Cezayir, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’nun ülkeye gerçekleştirdiği ziyaretinde enerjide işbirliği için mutabakat zaptı imzaladı.

Avrupa Komisyonu, zor durumdaki bankaların kurtarılması ya da kapatılması için merkezi bir kurum oluşturmaya yönelik tekliflerini sundu. Ancak AB ülkelerinin teklif üzerinde anlaşmaya varması halinde bile yeni kurumun gerekli yetki ve kaynaklarla donatılması yıllar alabilir.

28 Avrupa Birliği ülkesinin ekonomi ve maliye bakanları, Letonya’nın 1 Ocak 2014’te Euro Bölgesi’nin 18. üyesi olması için nihai onayı verdi.

Hazırlanan banka çözüm otoritesi (SRA) yasa tasarısına göre, zor durumdaki Avrupalı bankaların kaderine karar verilmesi için Avrupa Komisyonu’na geniş yetkiler tanınıyor. Berlin’in ise bu fikirden rahatsız olması bekleniyor.

Yunanistan, Euro Bölgesi ve IMF’ten yeni kredi dilimini almayı başardı. Ancak Atina’ya, kamu sektöründe işten çıkarma ve özelleştirmele taahhütlerini yerine getirmesi söylendi.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, Portekiz’deki siyasi krizin çözüldüğünün anlaşıldığını söyledi.

AB ve Yunanistan yetkilileri, Atina’nın kurtarma programı çerçevesindeki yeni kredi dilimini Pazartesi günü alması konusunda iyimser konuştu.

Avrupa Komisyonu, harcama kesintilerinin ekonominin gelişmesi önünde engel teşkil ettiği eleştirilerine karşılık, bazı ülkelerin bütçe açığı hedeflerini yakalamaları için daha esnek bir yaklaşım getirmeyi teklif ediyor.

Avrupa Birliği, Mısır’da en az 42 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan saldırıyı kınadı ve ülkede demokratik sürece bir an önce geri dönülmesi çağrısında bulundu. AB aynı zamanda ülkeye mali destek sağlama konusunu ‘sürekli olarak gözden geçirdiklerini’ açıkladı.

Mısır’da devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi destekçilerine ateş açılması ve en az 42 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından bir açıklamada bulunan Dışişleri Bakanlığı, uluslararası toplumu ‘demokrasiden yana taraf olmaya ve Mısır halkının demokrasi mücadelesine destek olmaya’ davet etti.

Tunus’u ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Tunus’un bölgedeki demokratik dönüşüm için bir model olduğunu, Mısır’da ise dönüşüm sürecinin askeri müdahaleyle kesildiğini söyledi.

Avrupa Birliği, Mısır’daki ‘askeri müdahalenin’ ardından mali destekleri askıya almak gibi bir planları bulunmadığını açıkladı, ancak ‘olayın tozu dumanının hala kalkmadığını’ da ekledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise Batı’nın eski Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yönetimine para göndermeyerek ‘ipini çektiğini’ iddia etti. Erdoğan, Yunanistan’a 100 milyar Euro gönderen AB ve IMF’in ‘çifte standart’ uyguladığını savundu.

Mısır’da ordunun Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi görevden alması ve seçimler düzenlenene ve anayasa oluşturulana kadar geçici yönetim kurulacağının açıklamasının ardından Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, seçimlerin düzenlenmesi ve anayasanın onaylanması da dahil olmak üzere bir an önce demokratik sürece geri dönülmesi çağrısında bulundu.

Avrupa Birliği, Rusya’nın örgüte üye olmasının üzerinden henüz bir yıl geçmeden, Dünya Ticaret Örgütü nezdinde Rusya aleyhine ilk resmi şikayetinde bulundu. AB, Rusya’nın ithal araçlara uyguladığı geri dönüşüm vergisiyle yerli araç üreticilerini koruma altına aldığını iddia etti.

Yaklaşık iki yıl süren hazırlık çalışmalarının ardından Avrupa Birliği ve ABD, serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin ilk turuna 8 Temmuz’da Washginton’da başladı. Dünyanın en büyük serbest ticaret bölgesini oluşturacak anlaşmanın müzakerelerinin 2014 yılı sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor; ancak taraflar, böylesine kapsamlı bir anlaşma için müzakerelerin daha uzun sürebileceğini de kabul ediyor.

Avrupa Komisyonu, AB içinde mal taşıyan gemiler için gümrük formalitelerini hafifletmeye yönelik ‘Mavi Kemer’ isimli bir girişim başlattı.

Çelik sanayiinden şarapçılığa kadar pek çok sektörde cephelerin açıldığı bir ticari savaşı önlemeye çalışan Avrupa Birliği ve Çin, ‘güneş paneli dampingi’ krizini çözme yolunda ilerliyor.

AB dönem başkanı Litvanya’nın Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite, Avrupa Birliği ve ABD arasındaki ticaret müzakereleri başlarken ‘profesyonel uzmanların’ da ABD istihbarat ajansının AB kurumları ve bazı üye ülkelerin telefon görüşmelerini ve e-postalarını takip ettiği haberlerini incelemek üzere temasta bulunacağını söyledi.

ABD istihbaratının AB ülkeleri ve kurumlarını dinlediğinin ortaya çıkmasıyla yaşanan gerginliğin ardından ABD Başkanı Barack Obama ile telefon görüşmesi gerçekleştiren Almanya Başbakanı Angela Merkel’in sözcüsü, AB-ABD serbest ticaret anlaşmasının ‘birinci öncelik’ olmaya devam ettiğini söyledi.