03.07.2013 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

İtalya Dışişleri Bakanı Emma Bonino, Türkiye ile 22. faslın açılmasıyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmelerde ‘Adalet ve temel haklar konularını kapsayan 23 ve 24. fasılları da çok önceden açmamız gerektiğini gördüm. Bu, hakları için gösteri yapan insanlara bir mesaj vermek için daha etkin bir yol olurdu’ dedi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Gezi Parkı olaylarına da dikkat çekerek, aşırı ya da orantısız güç kullanımı vakalarının araştırılması ve sorumlulara yaptırımlar getirilmesi, bunun yanı sıra halk protestolarını haberleştiren basın kuruluşlarının cezalarla karşılaşmaması çağrısında bulundu.

Gezi Parkı olaylarına hükümetin sert tepkisi ve Avrupa Parlamentosu’ndan gelen eleştiriler sebebiyle Türkiye ve Avrupa Birliği arasında esen soğuk rüzgarlar, 22. faslın açılması için ‘orta yol’ bulunmasının ardından AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu’nun (KPK) Brüksel’de düzenlenen 72. toplantısına da damga vurdu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım müzakerelerindeki tıkanıklığın aşılmasından memnuniyet duyduğunu, ancak 22. faslın açılması için bulunan ‘orta yol’un, ‘demokratik değerlerin müzakereye açık olmadığını gösterdiğini’ söyledi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine verdiği desteği yineledi; ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın üçüncü döneminde seküler yaşam tarzlarına saygının azaldığını ve hükümetin Avrupa’ya dönük yüzüyle ilgili şüphelerin ortaya çıktığını belirtti. Schulz, ‘Erdoğan’a net bir şekilde ‘AB’nin Türkiye’ye katılmak istediğini düşünmek bir hata olur’ mesajının iletilmesi gerektiğini’ söyledi.

Avrupa Parlamentosu’nda biri merkez sağı, diğeri ise merkez solu temsil eden en büyük iki parti, Bulgaristan’da Sosyalistler öncülüğünde kurulan yeni hükümete aşırı milliyetçi Ataka partisi ile aralarına mesafe koyma çağrısında bulundu.

Avrupa Parlamentosu, Perşembe günü (4 Temmuz), Amerikalı bir istihbarat kurumunun AB kurumları ve bazı üye ülkelerin telefon görüşmelerini ve e-postalarını takip ettiği haberlerini incelemek için özel bir komite kurmayı planlıyor. Ancak bazı Avrupa Parlamentosu üyeleri, casusluk iddiaları sebebiyle AB-ABD ticaret müzakerelerinin dondurulmasına yönelik baskıya pek kulak asmadı.

Avrupa Parlamentosu, Fransız aşırı sağcı Ulusal Cephe partisinin lideri Marine Le Pen’in dokunulmazlığını kaldırdı. Böylece Le Pen’in, sokakta namaz kılanları ‘İkinci Dünya Savaşı sırasındaki Nazi işgaline’ benzeten sözleri sebebiyle yargılanması mümkün olacak.

Avrupa Birliği üyeliğini referanduma götürme sözü veren İngiltere Başbakanı David Cameron, kendisini bu tartışmayı açarak ekonomide iyileşmeyi tehlikeye atmakla suçlayan koalisyon ortaklarıyla ters düştü.

ABD’nin dünya çapındaki ‘gizli dinleme’ faaliyetlerini ortaya çıkaran Edward Snowden’ın, büyük kısmı Avrupa ülkesi 21 ülkeye sığınma başvurusunda bulunduğu, bunların bir kısmının reddedildiği bildirildi. Öte yandan istihbarat operasyonlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Barack Obama, Avrupa ülkeleriyle çok yakın işbirlikleri bulunduğunu, Avrupalı liderlerle paylaşmadıkları neredeyse hiçbir bilgi bulunmadığını söyledi.

ABD’nin Brüksel ve Washington’daki AB binalarının dinlediğinin ortaya çıkması üzerine Avrupalı yetkililerden sert tepki geldi. Avrupa Komisyonu ve üye ülkelerin liderleri, iddiaların doğrulanması halinde ABD ile AB arasındaki serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin gölgeleneceği uyarısında bulundu.

Ülkesi önümüzdeki altı ay için Avrupa Birliği Konseyi başkanlığını İrlanda’dan devralan Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite, başta AB’nin 2014-2020 bütçesinin uygulanmasıyla ilgili maddeler olmak üzere Avrupa’yı sıkıntılarından çıkaracak mevzuat üzerinde çalışacakları sözünü verdi.

Fransa’da iktidardaki Sosyalist Parti ile genel olarak Avrupa Komisyonu, özel olarak ise Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso arasındaki söz savaşı sürüyor. Fransa Dış Ticaret Bakanı Nicole Bricq, Barroso’nun kötü bir seçim olduğunu, 9 yıllık görev süresi boyunca ‘hiçbir şey yapmadığını’ söyledi.

Avrupa Birliği liderleri genç işsizliğiyle mücadele etmek için 8 milyar Euro ayırdı. Ancak liderler, işsizlik verilerinin ancak Avrupa’da büyümeye geri dönüldüğü zaman istikrarlı bir şekilde iyileşmeye başlayacağını da ekledi.

Avrupa Birliği ülkeleri, Avrupa Parlamentosu ile AB’nin 2014-2020 dönemini kapsayan bütçe üzerinde anlaşmaya vardı.

AB liderler zirvesi 27-28 Haziran’da düzenleniyor. Liderlerin gündemindeki başlıca konu, mali krizin dizginlenmesinin ardından büyüme ve istihdam yaratmada zorlanan Avrupa’da genç işsizliğine çözüm bulmak olacak.

Avrupa Komisyonu, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerine, Roman vatandaşlarının toplumun dışına itilmesinin önüne geçme çağrısında bulundu.

* Enerji

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kanada ve ABD’ye kaya gazı çıkarma faaliyetlerini ‘yerinde inceleyecek’ bir heyet göndereceklerini açıkladı. Yıldız bununla birlikte kaya gazının Türkiye’de piyasaya sürülmesinin 2020’den önce mümkün olmadığı yorumunu ‘gerçekçi’ bulduğunu söyledi.

Avrupa Komisyonu, Azeri doğalgazını Avrupa’ya taşımak için Trans-Adriyatik Boru Hattı’nın (TAP) seçilmesini memnuniyetle karşıladı.

Azeri doğalgazını Avrupa’ya taşımak için yarışan iki projeden Avusturya öncülüğündeki Nabucco Batı, yarışı kaybetti. Şahdeniz konsorsiyumu Nabucco’nun rakibi Trans-Adriyatik Boru Hattı’nı seçti.

Portekiz’de iki yıldır yürürlükte olan kemer sıkma programının mimarı Maliye Bakanı Vitor Gaspar, ekonomi programına kamuoyu desteğinin düştüğünü gerekçe göstererek istifa etti.

Euro Bölgesi’nde enflasyon Nisan’daki tarihi düşük seviyeden bu yana üst üste ikinci ay artış kaydederken, işsizlik oranı da yeni bir rekor kırdı.

Avrupa Birliği maliye bakanları, ileride mali sıkıntı yaşayan bankaların kurtarılma şartları üzerinde anlaşmaya vardı. Anlaşma çerçevesinde bundan sonra kurtarma programının maliyetini ilk aşamada yatırımcılar ve büyük hesap sahipleri üstlenecek. Böylece kurtarma programlarının vergi mükellefleri üzerindeki yükü hafifletilmiş olacak.

Almanya, Ukrayna’nın Avrupa Birliği sürecinin ülkenin hapisteki muhalefet lideri ve eski Başbakanı Yulia Timoşenko’nun durumuna bağlı olduğunu söyledi.

Hırvatistan, 1 Temmuz itibariyle Avrupa Birliği’nin 28. üyesi oldu. AB’ye katılımları sebebiyle düzenlenen törende konuşan Hırvatistan Cumhurbaşkanı Ivo Josipovic, düzenlenen katılım töreninde yaptığı konuşmada ‘Avrupa’nın sınırlarımızda kalmasını istemiyoruz, diğer ülkelere de açık olması gerekir’ dedi.

Avrupa Birliği liderleri, Sırbistan’ın katılım müzakerelerinin başlamasına onay verdi.

1 Temmuz’da AB’nin 28. üyesi olmaya hazırlanan Hırvatistan Başbakanı Zoran Milanoviç, AB liderler zirvesine katılarak diğer 27 AB üyesi ülkenin devlet ve hükümet başkanları ve AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ile bir araya geldi. Milanoviç’e AB liderleriyle aile fotoğrafını armağan eden Van Rompuy, bunun Hırvatistan için tarihi bir an olduğunu söyledi.

Mısır’da ordunun verdiği 48 saatlik sürenin dolmasına saatler kalmışken, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi karşıtları ve destekçileri arasındaki gerginlik yatışmadı. Mursi istifa etmeyi kabul etmezken, hükümet destekçilerine açılan ateş sonucu en az 16 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Mısır’da ‘itidal’ ve siyasi diyalog çağrısında bulundu.

Ak Parti Ankara milletvekili Cemil Çiçek, TBMM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada TBMM Başkanlığı’na tekrar seçildi.

ABD istihbaratının Avrupa Birliği ülkelerinde ve AB kurumlarının binalarında gizli dinleme faaliyetleri yürüttüğü iddiaları üzerine bazı AB ülkelerinden ve Avrupa Komisyonu üyelerinden, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’nın (TTYO) sorun çözülene kadar askıya alınması çağrısı geldi. Avrupa Komisyonu’nun bir sözcüsü ise ‘şeffaflık’ çağrısında bulunmakla birlikte serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin planlandığı gibi ilerlemesi gerektiğini söyledi.

Çin, daha önce duyurduğu üzere Avrupa malı şaraplar için anti damping soruşturmasını resmen açtığını duyurdu.

Avrupa Komisyonu, Güney Kore ile serbest ticaret anlaşması imzalanmasının ardından Avrupa Birliği’nden Güney Kore’ye yapılan ihracatın yüzde 16.2 oranında arttığını, bununla birlikte ithalattaki artışın yüzde 4.7 ile sınırlı kaldığını açıkladı. Komisyon aynı zamanda bu yılın ilk çeyreğinde AB’nin Güney Kore ile ticaretinde 15 yıldır ilk kez fazla verdiğini söyledi.

Olası bir ticari savaşın önüne geçmek için yolların arandığı bir sırada Avrupa Birliği, Çin’ karşı yeni bir cephe açtı. Avrupa Komisyonu tezgah ve fayanslarda kullanılan taşları üreten Çinli firmalar hakkında damping soruşturması başlattı.