21.06.2013 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Avrupa Birliği’ne Türkiye’nin katılım müzakerelerinde 22. faslı daha önce planlandığı gibi açma çağrısında bulundu.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın, AB’nin Türkiye ile üç yıl aradan sonra bir müzakere başlığı açmasına çekince koyan Almanya’ya yönelik açıklamalarının ardından Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu’nun Almanya Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığı bildirildi. Karşılık olarak Türkiye Dışişleri Bakanlığı da Almanya Büyükelçisi’ni görüşmeler için çağırdı.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Eylül ayında genel seçimlerin düzenleneceği Almanya’da iktidar partisinin programında Türkiye’nin AB’ye üyeliğine karşı çıkıldığının belirtilmesiyle ilgili olarak, ‘Almanya’da da Türkler var. Onlar da herhalde bunu değerlendirecektir’ dedi.

Gezi Parkı olaylarının ardından Brüksel-Ankara hattında yaşanan gerginlik ve genel seçimlere hazırlanan Almanya’dan gelen farklı mesajların ardından, Türkiye’nin katılım müzakerelerinde üç yıl aradan sonra 26 Haziran’da ilk kez bir faslın müzakerelere açılması planlarına gölge düştü. Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle müzakere sürecinin siyasi boyuta taşınmaması gerektiğine katıldığını söyledi, ancak Gezi Parkı protestolarına işaret ederek Türkiye tarafına ‘bu sürecin teknik kalması için şartları oluşturma’ çağrısında bulunduğunu aktardı.

Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, aday ülkelerin Avrupa Birliği’ne katkıda bulunabilmeleri için demokrasilerinin güçlü olmasının şart olduğunu, bir ülkede demokrasinin durumunu anlamak için ise medya özgürlüğünün durumuna bakılabileceğini söyledi. Füle, Gezi Parkı protestolarının ilk günlerinde medyanın uyguladığı otosansüre de dikkat çekti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Gezi Parkı olaylarıyla ilgili olarak Avrupa Parlamentosu’ndan çıkan kararın ardından Avrupa ve Türkiye arasında yaşanan gerilimi değerlendirdi. ‘Üst bir dil kullanmaya kalkıştığınızda biz daha yukarıdan konuşuruz’ diyen Davutoğlu, Türkiye’nin en yakın dostlarının bile hükümeti eleştirmesini ise ‘uluslararası komplo teorisinin ötesinde bir vakaya’ bağladı.

Hükümetin Gezi Parkı olaylarına yaklaşımına Avrupa Parlamentosu ve AB ülkelerinden gelen tepki ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Böyle bir Avrupa Parlamentosu tanımıyorum’ sözlerinin ardından, katılım müzakerelerinde üç yıl aradan sonra açılacak fasılla ilgili soru işaretleri doğdu. Türkiye’nin AB Daimi Temsilciliği, AB’nin son zamanlardaki olaylara karşı ‘orantısız bir tepki vermesinden’ endişe ettiklerini açıkladı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Bulgaristan’ın yeni Başbakanı Plamen Oreşarski ve ülkedeki diğer siyasetçilere, ülkenin sorunlarını çözmek için asgari müştereklerde buluşma çağrısında bulundu.

Avrupa Parlamentosu’ndan Fransa aşırı sağının lideri Marine Le Pen’in dokunulmazlığının kaldırılmasına yeşil ışık yaktı. Le Pen’in ırkçılık içeren açıklamaları sebebiyle yargılanması bekleniyor.

Yunanistan’da Başbakan Antonis Samaras’ın koalisyon ortaklarından Demokratik Sol, devlet televizyonu ERT’nin kapatılmasının ardından çıkan krizi çözmek için görüşmelerin sonuçsuz kalması üzerine koalisyondan çekildiklerini açıkladı.

İsrail, Avrupa Birliği’nin Hizbullah’ı terör örgütleri listesine ekleme konusundaki çekinceli tavrına tepki gösterdi.

Avrupa Birliği ülkeleri ve Avrupa Parlamentosu müzakerecileri, AB’nin yedi yılı kapsayan 960 milyar Euro’luk bütçesi üzerinde anlaşmaya vardı. Ancak AP’deki Sosyalist grubun anlaşmaya destek verip vermeyeceğiyle ilgili şüpheler bulunuyor.

Euro Bölgesi maliye bakanları, Avrupa kurtarma fonunun mali sıkıntı yaşayan bankalara doğrudan destek olmasının şartları üzerinde anlaşmaya vardı. Ancak fonun müdahalesi için pek çok şart getirilmesi, bankalarla devletler arasındaki borç döngüsünün ne kadar kırılabileceğiyle ilgili şüpheler yarattı.

Güney Kıbrıs lideri Nikos Anastasiadis’in, ülkesi için hazırlanan kurtarma programında değişikliklere gidilmesi talebi Euro Bölgesi’nde kabul görmedi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, demokrasi konusunda Avrupa Birliği’nde olduğu kadar diğer ülkelerde de şüpheler ortaya çıktığında bunları açık bir şekilde konuşmanın görevleri olduğunu söyledi. Barroso, insan hakları ve hukukun üstünlüğü konularının uluslararası sözleşmelerde yer aldığının altını çizdi.

* Telekomünikasyon

ABD istihbaratının bir casus program aracılığıyla dünyanın önde gelen internet şirketlerinin veritabanlarına sızarak bilgi topladığının ortaya çıkmasının ardından Avrupa Parlamentosu üyeleri, AB vatandaşlarını korumak için bu bilgilerin elde edilmesinin mahkeme ya da diğer yetkili kuruluşların kararına bağlanmasını istedi.

Avrupa Komisyonu’nun ticaretten sorumlu üyesi Karel De Gucht, Çin ile aralarında ‘ticari savaş’ tartışmaları başlatan ‘güneş panelinde damping’ konsunu çözmek için hızla ilerleme kaydetmeyi umduklarını söyledi.