19.06.2013 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

Avrupa Parlamentosu’nun Fransız üyesi ve AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre, temel haklar, adalet, özgürlük ve güvenlik konularını kapsayan 23. ve 24. fasılların açılmamasının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın işine geldiğini, bu sayede bu konularda AB’den gelen eleştirilere ‘Bize ne yapacağımızı söylüyorsunuz ama ilgili fasılları açmıyorsunuz’ diye yanıt verebildiğini söyledi.

Eylül ayında seçimlerin düzenleneceği Almanya’da Başbakan Angela Merkel’in partisi CDU’nun taslak parti programında Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkıldığı, çünkü Ankara’nın AB’ye katılma kriterlerini yerine getirmediği ve büyüklüğü ve ekonomisinin yapısı sebebiyle AB’ye yük olacağı belirtildi. Merkel, geçtiğimiz günlerde hükümetin Gezi Parkı protestoları karşısındaki tutumunun kendisini ‘dehşete düşürdüğünü’ söylemişti.

Gezi Parkı olaylarını değerlendiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ‘Avrupa hukukunun bizim beraber olmaya çalıştığımız, gelişmiş demokrasilerdeki hukukun asla gerisine düşmemesi gerekir’ dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Ben böyle bir Avrupa Parlamentosu tanımıyorum’ sözlerinin ardından Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in Salı günü Avrupa Parlamentosu’na yapması beklenen ziyaret son anda iptal edildi. AP’den bu hafta Türkiye’ye gelmesi beklenen heyetin ziyaretinin de iptal olduğu bildirildi.

İngiltere istihbaratının 2009 yılında Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i dinlediğine yönelik iddialara Dışişleri Bakanlığı’ndan tepki geldi.

Avrupa Parlamentosu’ndaki Sosyalist ve Demokratlar grubunun lideri Hannes Swoboda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Avrupa Parlamentosu’na kulaklarını tıkamasının, Türkiye’nin AB üyesi olmasını istemediği anlamına geldiğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Avrupa Parlamentosu’nun Gezi Parkı olayları ve hükümetin olaylara karşı yaklaşımıyla ilgili geçtiğimiz hafta kabul ettiği karara yönelik tepkileri sürüyor. Erdoğan, ‘Bunlar şaşırmış ya! Bizimle ilgili böyle bir karar almaya hakkınız var mı ya?’ dedi ve ‘Böyle bir Avrupa Birliği Parlamentosu’nu ben tanımıyorum’ ifadesinde bulundu.

Almanya Başkanı Angela Merkel, Türkiye hükümetinin Gezi Parkı protestolarına karşı yaklaşımının kendisini ‘dehşete düşürdüğünü’ söyledi. Almanya Dışişleri Bakanı Guido westerwelle ise hem Türkiye’nin hem de kendilerinin Avrupa Konseyi üyesi olduğuna dikkat çekerek, konu insan hakları olduğunda bunun ‘içişlere müdahale’ olarak değerlendirilemeyeceğini belirtti.

Avrupa Konseyi Başkanı Thorbjorn Jagland, Türkiye’yi barışçıl gösterilere karşı orantısız güç kullanımı konusunda uyardı. Jagland, gösterilerin barışçıl ve güvenli bir şekilde gerçekleşmesinin yetkililerin sorumluluğunda olduğunu belirterek, AİHM’in daha önce kapalı alanlarda göz yaşartıcı gaz kullanılmasının orantısız güç kullanımı olarak değerlendirdiğine dikkat çekti.

Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, Türkiye’de barışçıl gösterilere karşı orantısız güç kullanımının devam ettiğine dikkat çekerek, gerilimin düşürülmesi ve diyaloğa ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Zeynep Göğüş, ‘Başbakan Erdoğan, yüksek gerilim politikasını seçmiş görünüyor. İslami söylemi tırmandırarak gelecek seçimleri hedefliyor. Ancak bunu yaparken kendi destekçileri ile kentli ve eğitimli gençleri karşı karşıya getiriyor’ diye yazdı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Gezi Parkı olaylarıyla ilgili olarak Avrupa Parlamentosu’nda kabul edilen kararın kendileri açısından ‘yok hükmünde’ olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Parlamentosu’nda Gezi Parkı olaylarıyla ilgili kabul edilen bildiriyle ilgili yaptığı açıklamada ‘Avrupa içerisinde bazı yetkililerin ve parlamenterlerin oldukça cesur ve akli melekelerini kaybetmiş gibi sorumsuz açıklamalar ve yayınlar yaptıklarını görüyoruz’ dedi.

Avrupa Parlamentosu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘tanımıyorum’ dediği Türkiye bildirgesini onayladı. AP üyeleri, hükümet ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın uzlaşmaya, özür dilemeye ve Türk toplumunun bir kesiminin tepkilerini anlamaya yanaşmamasından duydukları üzüntüyü ifade etti. Bu yaklaşımın ülkedeki kutuplaşmayı artırdığı kaydedildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Parlamentosu’nun Gezi Parkı protestolarına karşı uygulanan şiddetle ilgili kararını tanımadığını söyledi, geçtiğimiz hafta bir araya geldiği Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle için de ‘Genişlemeden sorumlu bir adamları var, benim karşımda bir şey demiyor çıkıp tweet atıyor’ dedi. Erdoğan, Gezi Parkı eylemcilerine de ‘Kurunun yanında yaş da yanıyor, çekilin aradan uç örgütlerle iç içe olanları temizleyelim’ diye seslendi.

Avrupa Parlamentosu, Gezi Parkı protestosuyla başlayıp tüm ülkeye yayılan olaylara karşı hükmetin benimsediği tutumla ilgili kaygılarını dile getirdi. Ancak Parlamento’daki oturumda konuşan Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, AB ülkelerine de ifade özgürlüğü ve temel haklarla ilgili fasılları müzakereye açmamaları sebebiyle eleştirilerde bulundu.

Türkiye’de Gezi Parkı protestolarıyla başlayan olaylar, Avrupa Parlamentosu’nda tartışıldı. AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, polisin Salı günkü Taksim müdahalesinin gösterdiği üzere polisin uyguladığı taktiklerin endişe verici olduğunu söylerken Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, ‘Taksim’de gördüğüm gençler çapulcu değildi’ dedi. Sosyalist grubun lideri Hannes Swoboda, ‘değişmem’ diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’yi Avrupa’dan uzaklaştıracağı uyarısında bulundu.

Yunanistan’da yüksek mahkeme, devlet kanalı ERT’nin kurum yeniden yapılandırılana kadar yayınına devam etmesi yönünde karar verdi. Böylece koalisyon ortaklarının erken seçime gitmedenbir uzlaşmaya varmasının önü açıldı.

Avrupa Sosyalistler Partisi (PES) lideri Sergey Stanişev, Bulgaristan’da Sosyalistlerin öncülüğünde kurulan yeni hükümetin, ulusal güvenlik biriminin başına tartışmalı bir medya patronunu getirmesi sebebiyle Bulgaristan Sosyalist Partisi’nin başkanlığından istifa etme baskısı altında.

Yunanistan’da devlet kanalı ERT’nin kapatılması için aniden alınan karar üzerine koalisyon hükümetinde çatlaklar meydana geldi. Başbakan Antonis Samaras, erken seçim beklentisi bulunmadığını söyledi.

G-8 Ülkelerinin liderleri Kuzey İrlanda’da bir araya geliyor. Suriye’deki iç savaşın gündemin birinci maddesi olması beklenen zirvede, vergi cennetlerinin de görüşülmesi ve AB-ABD serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin başlangıcının resmen açıklanması bekleniyor.

Çek Cumhuriyeti Başbakanı Petr Necas, özel kalem müdürü hakkındaki yolsuzluk ve gözetleme iddiaları üzerine istifasını açıkladı. Ülkede yeni hükümeti kimin kuracağı belirsizliğini koruyor.

Yunanistan devlet televizonu ERT’nin birden kapatılması, koalisyon hükümetinde çatlaklar yarattı. Bazı siyaset çevreleri, bu gelişmenin borç yükü altındaki ülkede erken seçim sonucunu doğurabileceğini söylüyor.

Macaristan’nın Avrupa işlerinden sorumlu bakanı Eniko Gyori, Avrupa Parlamentosu’nda hazırlanan bir raporda Macaristan’da insan hakları ve hukukun üstünlüğünün tehlike altında olduğunun belirtilmesine tepki gösterdi.

Yunanistan’da devlet delevizyonu ERT’nin mali sebeplerle aceleyle kapatılmasının ardından kamu çalışanları greve gitti. Başkent Atina’da ulaşım durdu.

Kuzey İrlanda’da bir araya gelen G-8 liderleri, Cenevre’de düzenlenmesi beklenen Suriye’de barış konferansının bir an önce toplanması çağrısında bulundu. Ancak görüşmeler için bir takvim belirlenmedi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, Gezi Parkı olaylarına karşı devletin ve polisin tutumuyla ilgili uyarılarda bulundu. Aşırı güç kullanan güvenlik birimleri hakkında şeffaf bir soruşturma yürütülmesi ve bu kişilerin cezalandırılması gerektiğini belirten Pillay, keyfi gözaltılardan duyduğu kaygıyı da dile getirdi. BM Komiseri, göstericiler arasından bazı kişilerin sebep olduğu şiddet olaylarının bahane edilerek barışçıl gösteri düzenleme hakkının önüne geçilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gezi Parkı olayları sırasında polisin ‘sistemli bir şiddet hareketi karşısında demokratik bir tavır sergilediğini’ iddia etti ve ‘Polisimizi daha da güçlendireceğiz, müdahale gücünü artıracağız’ dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, protestoların bastırılması için ‘gerekirse Türk Silahlı Kuvvetleri’nden istifade edilebileceğini’ söyledi.

İran’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerini reformcu aday Hasan Ruhani’nin kazanması Batı dünyasında temkinli bir umutla karşılandı.

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB, polis şiddetini protesto etmek için greve gitti. Türk Tabipler Birliği, gönüllü sağlık hizmeti veren üyelerinin kelepçenelerek gözaltına alınmasıyla ilgili olarak ‘Türkiye bu cadı avını hak etmemektedir’ dedi.

İki temsilcisi Perşembe gecesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen heyette yer alan Taksim Dayanışması platformu, ‘direnişe devam’ kararı aldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gezi Parkı için ağırlıklı olarak sanatçılardan oluşan bir grupla bir araya geldi. Taksim Dayanışması’ndan temsilciler de görüşmede yer aldı. Taksim Dayanışması, yargıdan nihai karar çıkana kadar Gezi Parkı ile ilgili adım atılmayacağına yönelik açıklamaları olumlu bulduklarını ve süreci takip edeceklerini açıkladı.

Avrupa Birliği, Çin ile olası bir ticari savaşın önüne geçmeye çalışıyor. Avrupa Komisyonu’nun ticaretten sorumlu üyesi Karel De Gucht, güneş panelleri konusunda yaşanan anlaşmazlığı görüşmek için Cuma günü Çin’de olacak.

Fransa’nın görsel-işitsel sektörü müzakere masasından kaldırma ısrarının üstesinden gelen Avrupa Birliği ve ABD, kapsamlı bir transatlantik ticaret ve yatırım ortaklığı (TTYO) oluşturmak için müzakerelere Pazartesi günü start verdi.

AB-ABD arasındaki ticaret ve yatırım anlaşması Fransa’nın, AB bakanlarının Cuma günü imza atması beklenen müzakere yetkisinden görsel-işitsel ürünlerin çıkarılması talebine takıldı.