12.06.2013 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

Avrupa Parlamentosu’ndaki liberal ALDE grubunun lideri Guy Verhofstadt, Gezi Parkı olaylarıyla ilgili yaptığı açıklamada ‘Demokratik bir sistemde çoğunluğa sahip olmak açık çek demek değildir’ dedi. Verhofstadt, ‘çoğunluğun diktatörlüğünün’, demokrasiyle bağdaşmayacağını söyledi.

Türkiye’deki Gezi Parkı olaylarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Avrupa Parlamentosu Sosyalist ve Demokratlar grubunun lideri Hannes Swoboda, seçim kazanmanın ülkeye liderlik yapmak için yeterli olmadığını söyledi vatandaşlarla diyalog kurmanın öneminin altını çizdi. Swoboda, ‘Bizim Avrupa’da bildiğimiz yöntem budur. Seçimi kazanmak ülkeyi ileri götürmek için nihai sonuç değildir’ dedi.

Polisin Taksim’de toplanan gruplara gaz ve su kullanarak müdahale etmesi ve alanda bulunanları dağıtması üzerine polisle eylemciler arasındaki gerginlik sabah saatlerine devam etti. Birleşmiş Milletler, Gezi Parkı olaylarıyla ilgili olarak ‘diyalog’ çağrısında bulundu. Avrupa Parlamentosu’nda Çarşamba günü düzenlenecek özel bir oturumun ardından olaylarla ilgili bir bildiri, Perşembe günü oylamaya sunulacak.

Taksim Gezi Parkı olayları, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda düzenlenecek özel oturumda tartışılacak.

Litvanya’nın Ankara Büyükelçisi Kestutis Kudzmanas, Türkiye’nin büyük bir ülke olduğunu ve katılım sürecinin kendileri gibi ülkelerle aynı şekilde değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi.

Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Gezi Parkı olaylarıyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye’deki durumunun kaygı verici olmaya devam ettiğini belirterek, tüm taraflara itidal çağrısında bulunuldu. Açıklamada, AB’ye katılım müzakerelerinin ve Kopenhag kriterlerinin, insan hakları ve temel özgürlükler için bir çerçeve oluşturduğu belirtildi.

Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle’nin, İstanbul’da düzenlenen Avrupa Birliği konferansında ‘Gezi Parkı konusunda ‘saygı ve kapsayıcı diyalog’ fırsatının kaçmasından üzüntü duyduğunu söylemesi üzerine AB Bakanı Egemen Bağış, ‘Anlayış problemi olması lazım’ dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de ifade özgürlüğüyle ilgili olarak Avrupa Birliği’nden gelen eleştirilere; Güney Kıbrıs’ın engeli sebebiyle yargı, temel haklar, özgürlük, adalet ve güvenlik konularını yapsayan 23. ve 24. fasılların müzakerelere açılması için resmi kriterlerin dahi kendilerine iletilmediğine işaret ederek yanıt verdi.

Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘terörü sona erdirmek, ülkenin güneydoğusuna barış getirmek ve Kürt sorununu çözmek için gösterdiği sayısız çabanın meyvelerini vermeye başladığını’, aynı sabır ve diyalogun İstanbul ve Türkiye’nin geri kalanında yaşanan gelişmelerde de gösterilmesi gerektiğini söyledi.

İstanbul temasları çerçevesinde Taksim Gezi Parkı’nı da ziyaret eden Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, ‘Katılım sürecine enerji kazandırmak ve demokrasiyi, haklar ve özgürlüklere saygı duyarak güçlendirmek madalyonun iki yüzüdür’ dedi.

Türkiye’de yaşanan Gezi Parkı olayları, Avrupa Parlamentosu’nun Dışişleri Komitesi’nde tartışıldı. AP Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın olaylara tepkisinin kendisini hayal kırıklığına uğrattığını belirterek, nerede olursa olsun çoğunluğun, azınlığın tutumunu da hesaba katması gerektiğini söyledi.

Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, İstanbul’a Perşembe ve Cuma günlerini kapsayan bir ziyaret düzenliyor. Komisyon’dan yapılan açıklamada Füle’nin Cuma günü katılacağı konferanta,’son birkaç günde yaşanan olaylardan çıkarılan dersler gözden geçirileceği’ belirtildi.

Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF’ten oluşan troykanın baskısı altında bütçesinde dengeyi sağlamaya çalışan Yunanistan, devlet televizyonunu derhal kapatma kararı aldı.

İngiltere Başbakanı David Cameron, partisindeki AB karşıtlarının tepkisini çekebilecek bir adım attı ve ülkesinin küresel ekonomideki etkinliğini koruyabilmek için Avrupa Birliği’nde kalması gerektiğini söyledi.

Suriyeli muhaliflerin silahlandırılmasının önünün açılması için geçtiğimiz hafta yoğun çaba gösteren İngiltere, muhalifleri silahlandırma konusundaki çekincelerini dile getirdi.

Avrupa Komisyonu’nun adaletten sorumlu üyesi Viviane Reding, anayasasında sık sık değişikliğe giden Macaristan’a ‘Anayasa oyuncak değil’ dedi ve Brüksel’e, AB kanunlarının ihlal edilmesi karşısında daha fazla yaptırım yetkisi verilmesi çağrısında bulundu.

Bulgaristan, geçtiğimiz yıl Temmuz ayında gerçekleşen bir terör saldırısının ardında Hizbullah’ın bulunduğunun ‘yalnızca emarelerinin bulunduğunu’ ve bunun, Lübnan merkezli örgütü Avrupa Birliği’nin terör örgütü listesine alınmasını yönünde girişimde bulunulmasını tek başına meşru kılmadığını söyledi. Ancak Sofya, konuyla ilgili tutumlarını değiştirdikleri iddialarının ‘yanlış anlaşılmaya’ dayandığını söyledi.

* Çevre ve İklim

Orta Avrupa’da bir haftadır hakim olan sel felaketi, Almanya ve Macaristan’da on binlerce kişinin tahliye edilmesine yol açtı. Macaristan’da durumun şimdilik kontrol altında olduğu, ancak Almanya’nın önümüzdeki günlerde selden olumsuz etkilenemye devam edeceği bildirildi.

Bir yandan kurtarma ekipleri Orta Avrupa şehirlerini son yıllarda meydana gelen ağır sel felaketinden korumak için seferber olurken Avrupalı çiftçiler ve tarım örgütleri, karşı karşıya oldukları büyük zarardan endişe ediyor.

* Enerji

Yunanistan’ın doğalgaz dağıtım şirketi DEPA’yı özelleştirme girişimi, Gazprom’un ihaleden çekilmesi üzerine sonuçsuz kaldı. Atina, kurtarma programındaki açıkları kapatmak için yeni bütçe kesintilerine ya da vergi artışlarına gitmeyeceğini açıkladı. Ancak Avrupa Komisyonu, son gelişmenin kaygı yarattığı sinyalini verdi.

Almanya Anayasa Mahkemesi, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Euro krizinin dizginlenmesinde büyük rol oynayan tahvil alım programının hukuka uygunluğunu bu hafta görüşmeye başlıyor.

Almanya Anayasa Mahkemesi, Euro krizinin geçtiğimiz yıldan bu yana nispeten dizginlenmesinde büyük etkisi bulunan bir tahvil alım programının anayasa uygun olup olmadığını görüşmeye başlıyor.

İspanya ile Almanya arasında, İspanyol KOBİ’lere mali destek sağlanması için varılan anlaşmanın benzerlerini Portekiz ve Yunanistan da istiyor. Ancak Almanya Maliye Bakanlığı, bunun için bu ülkelerin de İspanya’daki gibi bir devlet kalkınma kurumu tesis etmesi gerektiğini söylüyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gecenin ilerleyen saatlerinde Kuzey Afrika gezisi dönüşünde kendisini havalimanında bekleyen partililerine seslendi. Erdoğan, Gezi Parkı olaylarının ekonomi üzerindeki etkisiyle ilgili olarak ‘faiz lobisini’ suçlarken; polisin görevini yerine getirdiğini, aşırı güç kullanımıyla ilgili gereknlerin yapıldığını söyledi ve gösterilerin sona ermesi çağrısında bulundu.

Avrupa Komisyonu, Letonya’nın önümüzdeki Ocak ayında Euro Bölgesi’nin 18. ülkesi olmasına yeşil ışık yaktı.

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, Avrupa Birliği ile imzalanması eski Başbakan Yulia Timoşenko’nun mahkumiyeti sebebiyle imzalanması sekteye uğrayan siyasi ve ticari anlaşmanın tamamlanması çağrısında bulundu, ancak Timoşenko’nun affedileceğine yönelik bir sinyal vermedi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Taksim Gezi Parkı olaylarıyla ilgili olarak bu tür olayların bütün büyük şehirlerde yaşanabileceğini belirterek, ‘Demokrasilerin en önemli özelliklerinden biri de sivil toplum dinamiklerinin güçlü olmasıdır. Bugün Taksim’de olanlar aynı zamanda bizim demokratik yaşamımızın tezahürüdür’ dedi.

Gezi Parkı eylemleriyle ilgili olarak ‘artık tahammül olmayacağını’ söyleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Taksim’de AKM ve Cumhuriyet Anıtı’ndan pankartların indirilmesiyle ilgili olarak ise Bunların karşısında biz konuşunca ‘Başbakan sert konuşuyor’ diyorlar. Buna sert diyorsanız kusura bakmayın bu Tayyip Erdoğan değişmez’ ifadelerinde bulundu.

Polisin ‘AKM ve Cumhuriyet Anıtı’ndaki pankartları kaldırmak için’ Taksim Meydanı’na girmesinin ardından Taksim’de gerginlik gün boyu devam etti. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, müdahalenin ‘pankartların ülke ve İstanbul imajında ciddi sıkıntı yaratması sebebiyle’ gerçekleştiğini söyledi.

Tunus’ta konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gezi Parkı olaylarıyla ilgili olarak ‘çevre duyarlılığı olan insanların iyi niyetinin kötüye kullanıldığını’ öne sürdü ve ‘ABD Büyükelçiliği’ne saldıranlar da onlardandır’ dedi. Erdoğan, vekili Bülent Arınç’ın özür dilemesiyle ilgili olarak ‘Gerekeni yaptı’ derken, ‘çoğunluğun azınlığa tahakkümüne karşı olduklarını, ancak azınlığın çoğunluğa tahakkümünü de kabul etmeyeceklerini’ ifade etti.

Gezi Parkı olaylarını değerlendiren Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, olayın ‘bazı ağaçları korumak için barışçıl bir olarak başladığını, ancak polisin biber gazını istismarının söz konusu olduğunu’ söyledi. Bağış, ‘Dokuz ay içinde seçimler gerçekleşecek. Eğer insanlar bu hükümetin görevi bırakmasını istiyorsa, bu sorunu sandıkta çözmeliler’ dedi.

* Telekomünikasyon

ABD hükümetinin, pek çok internet devinin sunucularına sızarak pek çok özel bilgi elde ettiğinin ortaya çıkmasının ardından Avrupa Komisyonu, konunun kendilerini endişelendirdiğini söyledi.

Almanya, Avrupa Birliği ile Çin arasındaki ticari gerginliğe bir an önce çözüm bulunması çağrısında bulundu.

Avrupa Komisyonu’nun Çin malı güneş panellerine, bazı AB ülkelerinde ticari savaş endişeleri yaratan bir anti-damping vergisi getireceğini resmen açıklamasının ardından Çin’den misilleme geldi. Çin, Avrupa şarapları hakkında damping ve sübvansiyon soruşturması açacağını duyurdu.