05.06.2013 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye’nin elli yıldan bu yana AB’ye tam üyelik yönünde gayret gösterdiğini belirterek, Türkiye’nin uzun süre önce tercihini demokrasiden yana yaptığını söyledi.

KKTC’de İrsen Küçük başbakanlığındaki Ulusal Birlik Partisi (UBP) hükümeti için verilen güvensizlik önergesi, Meclis Genel Kurulu’nda oy çokluğuyla kabul edildi.

İtalya Dışişleri Bakanı Emma Bonino, polisin hükümet karşıtı gösterilere yönelik orantısız güç kullanmasına rağmen Türkiye’nin AB’deki geleceğine kuvvetle inandıklarını söyledi.

Avrupa Komisyonu, Türkiye ile önümüzdeki ay katılım müzakerelerinde yeni bir fasıl açma konusunda, Gezi Parkı protestolarının ardından kararda bir değişiklik olmadığını açıkladı.

Avrupa Parlamentosu’ndaki Sosyalistler ve Demokratlar grubunun lideri Hannes Swoboda, ‘AB sağı Türkiye ile katılım müzakerelerini durdurmak istiyor. Ancak bu, Avrupa değerleri için mücadele eden herkesi vurur’ dedi.

Avrupa Komisyonu’nun açıkladığı verilere göre Yunanistan’ın geçtiğimiz Ağustos ayında Türkiye sınırına iki bine yakın kişilik bir sınır koruma birimi yerleştirmesinin ardından Türkiye’den Yunanistan’a yasadışı geçişlerde önemli azalma yaşandı.

Rum basınında yer alan, Avrupa Komisyonu’nun girişimiyle kapalı Maraş’taki mülklerin Kıbrıslı Rumlara iadesi karşılığında Ercan Havalimanı’nın direkt uluslararası uçuşlara açılması konusunu müzakere edecek bir komitenin kurulduğu haberlerine Rum Dışişleri Bakanı Yannis Kasulidis’ten doğrulama geldi.

Taksim Gezi Parkı’ndaki yıkıma karşı tepkiyle başlayan protestolar karşısında polisin orantısız güç kullanmasına uluslararası toplumdan da tepki geldi. Avrupa Komisyonu orantısız güç kullanımını kınarken ABD, olaylarda yaralananların sayısının kendilerini endişelendirdiğini açıkladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise aşırı güç kullanıldığını kabul ederken, uluslararası toplumdan gelen tepkilere ‘Kendilerine baksınlar’ diyerek karşı çıktı.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Jean-Maurice Ripert, yakın zamanda müzakerelere açılacak olan 22. faslın yanı sıra, 19. başlık olan Sosyal Politikalar ve İstihdam faslı üzerinde de çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Bulgaristan, geçtiğimiz yıl Temmuz ayında gerçekleşen bir terör saldırısının ardında Hizbullah’ın bulunduğunun ‘yalnızca emarelerinin bulunduğunu’ ve bunun, Lübnan merkezli örgütü Avrupa Birliği’nin terör örgütü listesine alınmasını yönünde girişimde bulunulmasını tek başına meşru kılmadığını söyledi.

İki günlük Avrupa Birliği-Rusya zirvesine Rusya’da insan hakları konusu ve Suriye krizinde yaşanan fikir ayrılıkları damgasını vurdu.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, ekonomideki ısrarlı kırılganlıklara rağmen Euro Bölgesi’nde bu yıl kademeli bir iyileşme beklediğini söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Komisyonu’na daha fazla yetki verilmesi gerekmediğini söyleyerek, Euro Bölgesi’nde ‘mali birlik’ oluşturma konusunda frene bastı.

31. AB-Rusya zirvesi bugün (3 Haziran) Urallar’daki Yekaterinburg kentinde gerçekleştiriliyor. Zirvenin bir dönüm noktasına ya da sürprize sahne olması beklenmemekle birlikte, AB temsilcilerinin Devlet Başkanı Vladimir Putin’i Rusya’daki ‘baskıcı eğilimlerle’ ilgili olarak uyarması bekleniyor.

Euro Bölgesi’nde işsizliğin yeni bir rekor kırarken enflasyonun Avrupa Merkez Bankası (ECB) hedefinin oldukça altında seyretmeye devam etmesi, AB liderleri ve ECB üzerinde Avrupa ekonomisini yeniden canlandırma baskısını artırıyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Avrupa Birliği’nde reform çabaları için Almanya’dan destek istedi, AB’nin finansal işlem vergisi planlarını ise ‘saçmalık’ olarak değerlendirdi.

Avrupa Komisyonu’nun enerjiden sorumlu üyesi Günther Oettinger’in, İtalya, Bulgaristan ve Romanya’daki durumun ‘yönetilebilir olmaktan çıktığını’ söylemesine bu üç ülkeden sert tepkiler geldi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’i kabul eden Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Avrupa Komisyonu’nun üye ülkelere reform ‘dikte edemeyeceği’ sözlerinin arkasında durdu. Almanya’da iktidar partisi ise Hollande’ın bu tavrına tepkili.

Avrupa Birliği’nde, Schengen Bölgesi’nde ne zaman ve ne kadar süreyle geçici sınır kontrollerinin getirilebileceğine dair kurallar üzerinde anlaşmaya varıldı.

Avrupa Komisyonu’nun İngiltere hakkında, diğer AB ülkelerinden gelen göçmenlere uyguladığı testler sebebiyle Avrupa Adalet Divanı’nda dava açmaya hazırlandığı bildirildi.

Bulgaristan Parlamentosu’nun Sosyalist Parti öncülüğünde, Plamen Oreşarski başbakanlığında kurulan teknokrat hükümete onay vermesiyle birlikte Avrupa Birliği’nin en yoksul ülkesinde aylardır süren siyasi düğüm çözülmüş oldu.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, genç işsizliğiyle mücadelenin başarısız kalmasının Avrupa’yı parçalayabileceğini ve refah devleti modeli yerine ABD’deki gibi standartların uygulanmasının ‘devrime’ yol açabileceğini söyledi.

* Çevre ve İklim

Aşırı yağış ve sel felaketinden etkilenen Almanya, Avusturya ve Çek Cumhuriyeti’nde taşkın riski devam ediyor. Üç ülkede en az 12 kişi hayatını kaybetti.

Orta Avrupa’yı vuran aşırı yağış ve sel felaketinin ardından Çek Cumhuriyeti’nde Pazartesi gecesi nehir suları hızla yükseldi. Çek Cumhuriyeti ve Avusturya’da aşırı yağış ve sel sebebiyle en az yedi kişi hayatını kaybetti. Almanya’da tehlikenin sürdüğü belirtildi.

Orta Avrupa’yı haftasonu sağanak yağış ve sel vurdu. En az dört kişi hayatını kaybederken sekiz kişi de kayıp. Afetten Avusturya, Almanya ve Çek Cumhuriyeti etkilendi. Çek Cumhuriyeti’nin büyük bölümünde acil durum ilan edildi.

Avrupa Birliği, denizcilik politikalarında değişiklikler üzerinde anlaştı. Yeni balıkçılık politikası ile on yıllar boyu süren aşırı avlanmanın önüne geçilmesi ve 2020 yılına kadar balık stoklarının yenilenmesi hedefleniyor.

Avrupa Komisyonu, Letonya’nın önümüzdeki Ocak ayında Euro Bölgesi’nin 18. ülkesi olmasına yeşil ışık yaktı.

Avrupa Komisyonu’nun Fransa’ya işgücü piyasası ve emeklilik sisteminde reforma gitmesi çağrısında bulunmasının ardından Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ‘Komisyon’un kendilerine neyi yapacaklarını dikte edemeyeceğini’ söyledi.

Gelişmekte olan piyasalarda uzman fon yöneticisi Ashmore Grubu’nun Türkiye iştiraki Ashmore Portföy, 5’inci yılında aktiflerini 200 milyon dolara ulaştırdı. Ashmore Portföy’ün yeni hedefi, Türkiye kurumsal yatırımcısının fonlarını büyütmek. ‘Türkiye, krizleri atlatmadaki başarısı ile gurur duymalı’ diye konuşan Ashmore Grup CEO’su Coombs’a göre yatırımcı güveni daha da gelişecek.

Avrupa Komisyonu, bazı AB ülkelerine tasarruf planlarını gerçekleştirebilmeleri için ek süre tanıyıp bu ülkelerin borç yükünü azaltma çabalarını yavaşlatabileceklerini söylerken, yapısal reformlara yoğunlaşılmasını istedi.

OECD’nin Ekonomik Görünüm raporunda önümüzdeki dönemde Euro Bölgesi ekonomisinin, yükselişe geçen ABD’nin daha da gerisinde kalmaya başlaması bekleniyor. OECD Başekonomisti Pier Paolo Padoan, Euro Bölgesi’nde risklerin gerilemeye başladığını, ancak borç krizinin hafiflemesiyle birlikte reform yorgunluğu riskinin ortaya çıkabileceğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile bir araya gelen Taksim Dayanışma Platformu, Gezi Parkı olaylarının ardından taleplerini açıkladı. Heyet, başta İstanbul, Ankara, Hatay vali ve emniyet müdürleri olmak üzere protestolarda yaşanan yaralanma ve ölümlerde sorumluluğu bulunan yetkililerin görevden alınmasını istedi.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) heyetiyle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile müzakere sürecindeki bir ülke olduğuna işaret ederek Türkiye’de Gezi Parkı protestolarıyla başlayan olayların, ‘Arap Baharı’ndan ziyade Batı ülkelerinde yaşanan isyan ve eylemlere benzediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir araya gelen Başbakanvekili Bülent Arınç, ‘çevre duyarlılığı nedeniyle şiddet gören vatandaşlardan’ özür diledi, ancak şiddet olaylarına karışanlara ‘özür borcu bulunmadığını düşündüklerini’ söyledi. Ancak İstanbul ve Ankara da dahil bazı kentlerde gece saatlerinde yeniden çatışmalar yaşandı.

Taksim Gezi Parkı’nın yıkımına karşı tepkiyle başlayan olayları değerlendiren Abdullah Gül, ‘verilen iyi niyetli mesajların alındığını’ söyledi ve sağduyu çağrısında bulundu. Gül, demokrasinin sadece seçim demek olmadığının altını çizerek, seçimlerin dışında da farklı görüşler ve itirazların dile getirilmesinin doğal olduğunu dile getirdi. Cumhurbaşkanı, ‘Türkiye’nin demokrasisi test edilmiştir’ ifadesinde bulundu.

Taksim Gezi Parkı’ndaki yıkıma karşı tepkiyle başlayan ve polisin aşırı güç kullanmasıyla yayılan protestolar, Pazar gecesi de Türkiye’nin pek çok ilinde devam etti. AB ve ABD’den, şiddetin sona ermesi için tüm taraflara itidal çağrısı geldi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ‘Bize itidal çağrısında bulunanlar, kendileri itidal çizgisine gelsin. Biz gayet mutediliz’ diyerek tepki gösterdi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Rusya’dan gelen hava savunma sistemlerinin eline ulaştığını söyledi. Avrupa Birliği’nin Suriyeli muhaliflere silah ambargosunu kaldırma kararı almasının ardından Rusya ülkeye S-300 roketleri gönderdiğini açıklamış, İsrail’den ise ‘Bu savunma sistemlerinin Suriye’ye ulaşması halinde biz ne yapacağımızı biliriz’ açıklaması gelmişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Avrupa Birliği’nin Suriyeli muhaliflere yönelik uyguladığı silah ambargosunu kaldırma kararının, Rusya ile ABD’nin uluslararası barış konferansı düzenleme çabalarını zora soktuğunu söyledi.

Avrupa Komisyonu’nun Çin malı güneş panellerine, bazı AB ülkelerinde ticari savaş endişeleri yaratan bir anti-damping vergisi getireceğini resmen açıklamasının ardından Çin’den misilleme geldi. Çin, Avrupa şarapları hakkında damping ve sübvansiyon soruşturması açacağını duyurdu.

Avrupa Birliği, Pekin ile ticari savaş tartışmalarına yol açan adımı attı ve Çin malı güneş panellerine anti-damping vergisi getireceklerini resmen açıkladı.

Nisan ayında dış ticaret açığı yüzde 55.1 artarak, Eylül 2011’den sonra Cumhuriyet tarihindeki en yüksek ikinci seviyeye yükseldi. Avrupa Birliği’ne ihracat ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.8 arttı. Almanya, hem ithalatta, hem ihracatta ilk sırayı aldı.

TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, Türkiye’nin AB-ABD arasındaki serbest ticaret anlaşmasının hiçbir şekilde dışında kalmayacağını belirterek, ‘Türkiye hem AB üyelik sürecini güçlendirebilecek, hem de Gümrük Birliği’nden doğan haklarını koruyabilecektir’ dedi.