22.05.2013 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

Düşünce kuruluşu Avrupa İstikrar Girişimi, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında vizelerin serbestleştirilmesini yönelik, çıkmaza giren sürecin çözümü için beş maddeli bir öneri sundu. Bu çerçevede geri kabul anlaşmasının yürürlüğe girmesinden ancak üç yıl sonra Türkiye’nin yasa dışı göçmenleri kabul etmeye başlaması gerekeceğinin altı çizildi ve Ankara’nın, süreç başarısız olursa geri kabul anlaşmasının geçerliliğini kaybedeceği üzerinde durması önerildi.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, AB liderler zirvesinin hemen ardından, Perşembe günü Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirecek. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek olan Van Rompuy’un, TBMM’de konuşma yapma talebinin ise reddedildiği bildirildi. Ret kararında Van Rompuy’un, Belçika Başbakanı olduğu dönemde Türkiye’nin AB üyeliğine karşı bir tutum benimsemesinin etkili olduğu öne sürüldü.

Avrupa Birliği liderleri 22 Mayıs Çarşamba günü bir araya gelecek. Liderler zirvesinin gündeminde vergi kaçırmayla mücadele ve enerji konuları bulunacak. AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ise liderler zirvesinin ardından Ankara’ya bir ziyaret gerçekleştirecek.

Bulgaristan’da düzenlenen genel seçimde birinci sırada gelen ancak Parlamento’da çoğunluğu sağlayamayan GERB partisinin lideri eski Başbakan Boyko Borisov, rakibi Sosyalistlerin bir hükümet kurabileceğini düşündüğünü söyledi. Böylece Euro Bölgesi’nin en yoksul ülkesinde siyasi düğümün çözülmesi için ışık belirmiş oldu.

Macaristan’da demokrasinin durumuyla ilgili Almanya’da iktidar ve muhalefet arasında yaşanan tartışmaya Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın da katılması, Berlin ile Budapeşte arasında gerilime sebep oldu. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in konuyla ilgili olarak Sosyal Demokrat rakibi Peer Steinbrück’e atıfla yaptığı ‘süvarileri gönderme’ açıklaması, bu kez Macaristan ile ‘Nazi işgali’ tartışmasına yol açtı.

İngiltere iş dünyasının liderleri, ülkenin Avrupa Birliği’nden ayrılması için çağrıda bulunanların ‘siyaseti ekonominin önüne koyduğunu’ söyledi.

İtalya’da iki ay süren siyasi düğümün ardından kurulan Başbakan Enrico Letta’nın hükümeti, ilk kitlesel protestoyla karşılaştı. Binlerce protestocu haftasonu başkent Roma’da hükümeti istihdam yaratmaya ve ülkeyi krizden çıkarmaya çağırdı.

Seçimlerin kördüğümle sonuçlandığı Bulgaristan’da Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, bir an önce hükümeti kurma krizinin çözülmesi için parlamentoyu 21 Mayıs’ta toplayacağını açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın, Euro Bölgesi’nde entegrasyonu güçlendirme ve iki yıl içinde ‘tam siyasi birlik’ oluşturma çağrısının Avrupa’daki yankısı zayıf oldu. Berlin ve Brüksel, bu fikirlerin ‘ilginç’, ancak uzun süredir gündemde olan fikirler olduğunu söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ‘en yakın yakın dostu’ olmasa da aralarındaki ilişkinin güçlü olduğunu ve Avrupa için hayati önem taşıdığını belirtti.

* Enerji

AB’de bir yandan kültür sektörünü ABD ile serbest ticaret anlaşmasının dışında tutma yönünde sesler yükselirken Brüksel’in, devlet kontrolündeki altyapı hizmetlerini koruyabilmek için altyapı sektörünü de anlaşmanın dışında tutmak istediği bilridildi.

Avrupa Komisyonu’nun enerjiden sorumlu üyesi Günther Oettinger, kaya gazı çıkarmada kullanılan hidrolik kırma yöntemiyle ilgili risklerin değerlendirilmesinin bu yıl Avrupa Birliği’nin gündeminde olacağını söyledi.

Avrupa Birliği liderleri, vergi kaçırmayla mücadele konusunu görüşmek için Çarşamba günü bir araya geliyor. Zirve öncesinde açıklamalarda bulunan Avurpa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, vergi kaçırmayla mücadele için AB çapında bir bilgi paylaşım sistemi oluşturulması gerektiğini söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Kosova ve Sırbistan’ın ilişkileri normalleştirmek için geçtiğimiz ay vardığı anlaşmanın uygulanmasında ‘gözle görülür sonuçlar beklediklerini’ söyledi.

Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, Moldova’nın yerinin Avrupa’da olduğunu söyledi.

1 Temmuz’da Avrupa Birliği’nin 28. üyesi olmaya hazırlanan Hırvatistan’ın katılımının önündeki son engel de kalktı. Almanya Parlamentosu, Hırvatistan’ın üyeliğini onayladı.

* Kültür ve Sanat

Almanlar, Eurovision’da aldıkları kötü sonuçta, Avrupa’da Euro krizinde Berlin’in gösterdiği katı tutuma karşı duyulan öfkenin rol oynamış olabileceğini tartışıyor.

Avrupa Birliği yetkilileri, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın, Suriyeli muhaliflerle görüşmeye göndereceği beş ismi açıkladığını bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 2012 Uluslararası Dini Özgürlük Raporu’nda Türkiye’deki dini grupların genel itibariyle dinlerini yaşama özgürlüğüne sahip olduğu, ancak Sünni Müslüman gruplara devlet tarafından ayrıcalıklar tanındığı belirtildi. Türkiye ve Avrupa kamuoyunda büyük yankı uyandıran ‘Fazıl Say davası’ da raporda yerini aldı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde hükümet hakkında güvensizlik önergesi sunulması ve bu çerçevede erken seçime gidilmesinin gündeme gelmesi üzerine 28 Temmuz’da erken seçime gidilmesi konusunda anlaşmaya varıldı.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ile ABD arasındaki serbest ticaret anlaşmasının imzalanma sürecinin, ABD ile AB arasındaki serbest ticaret anlaşmasından daha kolay geçeceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Almanya Ekonomi Bakanı Philipp Rösler, Avrupa Komisyonu’nun Çin’den gelen güneş panellerine getirmeyi planladığı anti-damping vergilerinin ‘büyük bir hata’ olduğunu söyledi ve Komisyon’a, bir ticaret savaşı çıkmasının önüne geçmek için çaba gösterme çağrısında bulundu.