17.05.2013 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar grubu lideri Hannes Swoboda ile yaşadıkları kriz ile ilgili olarak ‘Bize, benim yaptığım açıklama nedeniyle rahatsız oldukları ifadeleri iletildi. ‘Benim yaptığım açıklamadan rahatsız olanla ben görüşmem, kimse kusura bakmasın’ dedim ve geri döndüm, geldim. İşin özü budur’ dedi.

Brüksel’e bir ziyaret gerçekleştiren Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidarın Türkiye’yi ‘Avrupa’dan uzaklaştırıp, çağın ötesine götürdüğünü’ öne sürerek, demokrasinin en çok gerilediği alanların listesinin ‘ürpertici’ olduğunu ifade etti. Kılıçdaroğlu’nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a benzetmesi ise, AP Sosyalist ve Demokratlar grubunun lideri Hannes Swoboda ile CHP lideri arasında krize yol açtı.

İki yıl önce İstanbul’da imzaya açılan Avrupa Konseyi Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Mücadele Sözleşmesi, henüz on ülkeden onay almadığı için hala yürürlüğe giremedi. Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Başkanı Nazan Moroğlu, Avrupa Üniversiteli Kadınlar Birliği olarak bir kampanya başlattıklarını ve hükümetlere, bu sözleşmenin onaylanması baskıda bulunduklarını anlattı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB’ye katılım görüşmelerinde önümüzdeki ay müzakereye açılması beklenen 22. başlık ‘Bölgesel Politikalar ve Yapısal Araçların Koordinasyonu’ faslına işaret ederek, ‘İnşallah bir fasıl açacağız, ama bir fasılla, bir çiçekle bahar gelmiyor. Bir fasılla AB süre süreci de tümüyle açılmıyor’ dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ‘en yakın yakın dostu’ olmasa da aralarındaki ilişkinin güçlü olduğunu ve Avrupa için hayati önem taşıdığını belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, iki yıl içinde Avrupa Birliği’nin ‘tam bir siyasi birlik haline gelmesini’ istediğini belirterek, Euro Bölgesi’nde kendi bütçesi, ortak vergi sistemi ve başkanı bulunan bir ‘Euro Bölgesi ekonomi hükümeti’ kurulması çağrısında bulundu.

Seçimlerin ardından hükümetin kurulamadığı Bulgaristan’da sandıktan birinci sırada çıkan merkez sağ GERB partisi, seçim kanununun ihlal edildiği gerekçesiyle iptal edilmesini istedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Budapeşte yönetiminin ‘hukukun üstünlüğü ilkesine saygı göstermemesi’ ve ‘Avrupa kurumlarının tavsiyelerine uymaması’ sebebiyle Avrupa Birliği’nin, Macaristan’ın AB Konseyi’ndeki oy hakkını askıya almayı değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

İngiltere Parlamentosu’nda düzenlenen oylamada Başbakan David Cameron liderliğindeki Muhafazakar Parti üyelerinin üçte biri, İngiltere’nin Avrupa Birliği üyeliği tartışmasıyla ilgili olarak Cameron’a karşı protesto oyu kullandı. Oylama, sembolik bir nitelik taşımakla birlikte parti içinde Cameron’ın AB politikalarına yönelik rahatsızlığın boyunu gösteriyor.

Bulgaristan’da Pazar günü düzenlenen genel seçimlerin ardından hükümeti kurmak için ortada bulunan seçenekler giderek azılıyor. Türk azınlığı temsil eden Haklar ve Özgürlükler Hareketi (HÖH), geniş bir koalisyon hükümetinde aşırı sağcı Ataka ile birlikte yer almayı kabul etmedi.

Son arşatırmalar, Avrupa’da Avrupa Birliği projesine duyulan güvenin giderek azaldığını gösteriyor. Ancak kıtadaki ekonomik sorunların çoğu zaman ‘Euro krizi’ olarak adlandırılmasına rağmen ortak para birimine verilen destek halen sağlam.

İtalya Başbakanı Enrico Letta, Silvio Berlusconi’nin yargı mensuplarına yönelttiği sert eleştirilerin ardından koalisyondaki merkez sağ ortaklarına, hükümetin geleceğinin riske girebileceği uyarısında bulundu.

Yunanistan hükümeti, öğretmenlerin, üniversiteye giriş sınavlarına denk gelen tarihte greve gitmesi halinde tutuklamaların gündeme gelebileceği tehdidinde bulundu.

Avrupa Komisyonu’nun istihdam ve sosyal işlerden sorumlu üyesi Laszlo Andor, Türkiye’de sendika mevzuatının ILO sözleşmeleriyle tam uyumunun sağlanması gerektiğini söyledi.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Avrupa konusunda partililerinin isyanıyla karşı karşıya. Kabinenin önde gelen mensuplarından biri, bugün referandum düzenlense Avrupa Birliği’nden ayrılmak için oy kullanacağını söyledi. Cameron ise, AB’de reformun mümkün olduğunu belirtti ve ‘Daha görüşmeler başlamadan pes etmemek gerek’ dedi.

Bulgarlar Pazar günü 240 üyeli Parlamento’daki sandalyelerin yeni sahiplerini belirlemek için sandık başına gitti. İlk sonuçlara göre Parlamento’ya dört parti girerken seçimler, en büyük iki parti Sosyalistler ile merkez-sağ GERB partisi arasında çekişmeli bir yarışa sahne oldu. Ancak kılpayı galibiyet kazanan GERB lideri eski Başbakan Boyko Borisov’un hükümeti kurması zor gibi görünüyor.

İtalya Başbakanı Enrico Letta, Haziran ayındaki AB liderler zirvesinde gençler arasında işsizlikle mücadele için somut önlemler içeren bir strateji belirlenmesi ve bir an önce yürürlüğe konması gerektiğini söyledi.

Bulgaristan’da seçim kampanyasının son gününde açıklanan anket sonuçları, en büyük iki siyasi partinin başa baş gittiğini gösteriyor.

* AB Fonları

Avrupa Birliği maliye bakanları AB’nin 2013 bütçesi için 7.3 milyar Euro’luk ek kaynak sağlanması üzerinde anlaştı. Böylece AB’nin 2014-2020 yıllarını kapsayan gelecek uzun dönem bütçesi üzerindeki görüşmelerin önü açılmış oldu.

AB maliye bakanları, Avrupa Parlamentosu’nun baskısı altında, AB’nin bu yılki bütçesine 11.2 milyon Euro ek katkı yapma konusunu görüşmek için Salı günü bir araya geliyor.

* Çevre ve İklim

AB tarım bakanları, Avrupa Birliği’nin balıkçılıkta kota sisteminde yapılacak reformlar üzerinde anlaştı.

* Enerji

Avrupa Komisyonu’nun enerjiden sorumlu üyesi Günther Oettinger, Avrupa’da kaya gazı çıkarılmasıyla birlikte doğalgaz için Gazprom’dan daha iyi fiyatlar alabileceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, enerji kaynaklarıyla ilgili projelerin geliştirilmesi aşamasında Doğu Akdeniz havzasının Mısır, Lübnan, İsrail, Kıbrıs adasının tümü ve Türkiye’yi kapsayacak şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Gül aynı zamanda Türkiye’nin enerji potansiyeline dikkat çekerek, ‘Avrupa Birliği ile müzakere safhasında olan ülkenin herhalde ilk açması gereken fasıllardan biri enerji faslı olmalıydı’ dedi. Gül, enerji faslının açılmamasını ‘AB’nin stratejik miyopluğu’ olarak değerlendirdi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin Ba1 olan kredi notunu bir kademe artırarak, ‘yatırım yapılabilir’ olan Baa3 seviyesine çekti ve görünümünü ‘durağan’ olarak belirledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Fransa’nın bütçe açığını AB sınırlarına çekmesi için verdikleri iki yıl ek süre karşılığında Paris’in de ekonomide reform konusunda daha çok çaba sarf etmesini istedi.

Son verilere göre Euro Bölgesi’nin ekonomisi, bu yılın ilk üç ayında da küçülmeye devam ederek üst üste altıncı çeyrekte de küçülmüş oldu. Bu, kayıtların tutulmaya başlandığı 1995’ten bu yana en uzun süreli ekonomik durgunluk olarak kayıtlara geçti.

Avrupa Komisyonu’nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn, Slovenya’nın Euro Bölgesi’nde kurtarma programına başvuran son ülke olmamak için sunduğu önlemlerin yeterli olmayabileceğini söyledi.

İstatistikler, önümüzdeki yıl Euro Bölgesi’ne katılmayı hedefleyen Letonya’nın bu hedef yolunda emin adımlarla ilerlediğini gösteriyor. Ancak anketler, Letonyalıların büyük kısmının Euro Bölgesi’ne katılma konusunda hükümetle aynı fikirde olmadığını ortaya koyuyor.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, Financial Times gazetesi için kaleme aldığı makalede bankacılık birliğinin Euro Bölgesi için ‘acil bir ihtiyaç’ olduğunu, ancak mevcut planlarla uzun vadede sağlamlığın tesis edilemeyeceğini belirterek, AB’nin kurucu antlaşmalarında değişikliğe gidilmesi ve ‘iki aşamalı bir yaklaşım’ benimsenmesi çağrısında bulundu.

1 Temmuz’da Avrupa Birliği’nin 28. üyesi olmaya hazırlanan Hırvatistan’ın katılımının önündeki son engel de kalktı. Almanya Parlamentosu, Hırvatistan’ın üyeliğini onayladı.

Ankara’da düzenlenen Türkiye-Bosna Hersek-Sırbistan Devlet Başkanları Üçlü Zirvesi’nin ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ‘Çok büyük bir şemsiye olan NATO ve AB şemsiyeleri altında Balkan ülkelerinin bir araya gelmeleri, istikrar ve güvenliğe katkı sağlayacaktır. Ayrıca var olan problemlerin çözümünü de çok kolaylaştıracağı kanaatindeyiz’ dedi.

1 Temmuz’da AB dönem başkanlığını devralmaya hazırlanan Litvanya, Ortaklık Anlaşması’nın imzalanması karşılığında Ukrayna’nın, Brüksel’in öne sürdüğü şartları yerine getirmesi için ek süre tanıdı.

Sırbistan Başbakan Yardımcısı Aleksandr Vuçiç, Kosova’nın kuzeyinde yaşayan Sırplara, Belgrad ve Priştine arasındaki ilişkileri normalleştirmek için AB arabuluculuğunda varılan anlaşmayı kabul etme çağrısında bulundu. Vuçiç bununla birlikte, anlaşmanın ‘ideal olmadığını’ da kabul etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD’ye bir ziyaret gerçekleştiriyor. Erdoğan ve beraberindeki heyetin ABD temaslarında başlıca gündem konusu Suriye’deki kriz olacak. Bunun yanı sıra AB-ABD serbest ticaret müzakerelerine paralel olarak Ankara’nın da ABD ile yürüteceği müzakereler ve enerji de gündemdeki önemli konular arasında olacak.

Rusya, CIA ajanı olduğunu iddia ettikleri bir ABD diplomatını kısa bir süre için gözaltına aldıklarını ve şahsın sınırdışı edileceğini açıkladı.

Avrupa Birliği’nin Suriye’ye yönelik uyguladığı, süresi ay sonunda dolacak yaptırımlar yenilenirken, Suriyeli muhaliflerin silahlandırılabilmesi için silah ambargosunun gevşetilmesi de gündeme gelecek. Avusturya, Brüksel’e yazdığı mektupta diğer Avrupa Birliği ülkelerini, Suriyeli muhaliflerin silahlandırılması konusunda uyardı ve 27 AB üyesinin onayını gerektiren karara imza atmayabileceğinin sinyalini verdi.

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde düzenlenen ve 46 kişinin hayatıını kaybetmesine yol açan saldırılara Avrupa Birliği’nden kınama geldi. AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, gereken her türlü desteğe hazır olduklarını söyledi.

* Telekomünikasyon

Avrupa Birliği, Çin ile yaşadıkları ticari anlaşmazlıklar serisine bir yenisini ekliyor. Avrupa Komisyonu, Çinli mobil telekomünikasyon aracı üreticileriyle iglili olarak rekabet soruşturması açmaya hazır olduklarını söyledi. Çin’den misilleme tehdidi geldi.

Washington’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelen ABD Başkanı Barack Obama, Avrupa Birliği ile serbest ticaret anlaşmasına giden süreçte Türkiye ile de ticaret ve yatırımları artırmayı hedeflediklerini belirterek, bu doğrultuda bir üst düzey komite kurmayı kararlaştırdıklarını açıkladı. Erdoğan da ABD ile ekonomik ilişkilerin serbest ticaret anlaşması gibi girişimlerle güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Washington’a bir ziyaret gerçekleştiren İngiltere Başbakanı David Cameron, Avrupa Birliği ile ABD arasındaki serbest ticaret anlaşmasının tüm sektörleri kapsaması gerektiğini söyledi. Fransa ve Avrupa Parlamentosu ise kültür sektörünün anlaşmanın dışarıda tutulması gerektiğini savunuyor. Fransa’nın dışında 13 AB ülkesinden daha bu tutuma destek geldi.

Çin, piyasa fiyatının altında satıldığı gerekçesiyle Avrupa Birliği, Japonya ve ABD’den gelen çelik borularla ilgili soruşturma başlattıklarını açıkladı.

Avrupa Birliği ABD Delegasyonu Başkanı Joao Valde de Almedia, ‘tuhaf bir şey’ olarak nitelediği Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’nın ‘oyunun kurallarını değiştirecek’ bir anlaşma olacağını söyledi.