03.05.2013 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un Kıbrıs Özel Temsilcisi Alexander Downer ile bir araya gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kıbrıs Türk tarafının görüşme çağrısının önemli olduğunu, bu çağrıya cevap verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’ya bir mektup göndererek, Avrupa Komisyonu’ndan adadaki hassasiyetleri göz ardı edecek her türlü hareketi engellemesini beklediğini bildirdi.

Yunanistan’da aşırı sağcı Altın Şafak partisi yanlılarının, ‘yalnızca Yunanlara’ yaptığı yiyecek yardımına polis engel oldu.

İtalya’nın yeni Başbakanı Enrico Letta, Brüksel temaslarının ardından yaptığı açıklamada gelecek Haziran ayındaki liderler zirvesinden gençler arasındaki işsizlik konusunda somut bir plan çıkması gerektiğini söyledi.

İtalya’da kabinesi Parlamento’dan güvenoyu alan yeni Başbakan Enrico Letta, Avrupa ülkelerinin birbirlerine yalnızca Euro ile bağlanamayacağını, aynı zamanda bir siyasi birliğe doğru evrilmemesi halinde gerilemeye başlayacaklarını söyledi.

Polonya Başbakanı Donald Tusk, ’embriyo alımı’ ile ilgili açıklamaları sebebiyle Adalet Bakanı Jaroslaw Gowin’i görevden aldı. Son gelişme, Parlamento’da kılpayı çoğunluğa sahip olan koalisyon hükümetindeki ayrılıkları daha da görünür hale getirdi.

İtalya’da yeni Başbakan Enrico Letta’nın kabinesi, Parlamento’dan güvenoyu aldı. Ancak ilk kamuoyu yoklamaları, Letta’ya halk desteğinin düşük olduğunu gösteriyor. Piyasalar ise Euro Bölgesi’nin üçüncü büyük ekonomisinde nihayet hükümetin kurulmuş olmasından memnun.

Almanya’daki NSU davasında cinayet kurbanlarının sekizinin Türk olmasına rağmen Türkiye’den hiçbir yayın kuruluşuna davayı izlemesi için akreditasyon verilmemesine gelen tepkiler ve konuyla ilgili iAnayasa Mahkemesi kararının ardından davayı takip edecek kuruluşlar kurayla yeniden belirlendi. Türkçe yayın yapan beş kuruluş davayı takip etme hakkı kazanırken, bu kez uluslararası ajansların ve önde gelen Alman gazetelerin salon dışında kalması tartışma yarattı.

İngiltere’de koalisyon hükümetinin büyük ortağı Muhafazakar Parti, AB karşıtı İngiltere Bağımsızlık Partisi’ni (UKIP) ‘bir grup soytarı’ olarak niteledi.

Fransa’da iktidardaki Sosyalistlerin, Almanya Başbakanı Angela Merkel’i Euro Bölgesi’ndeki ülkeleri kemer sıkmaya zorladığı gerekçesiyle ‘bencillikle’ suçlamasının ardından Fransa hükümetinden bazı bakanlar, Almanya ile kavga edilmemesi gerektiği uyarısında bulundu.

Macaristan, anayasasında yapılan son değişiklikler sebebiyle Avrupa Konseyi’nin denetim mekanizmasına dahil edilen ilk Avrupa Birliği ülkesi olma yolunda ilerliyor.

İtalya’da iki ay süren siyasi düğümün ardından göreve gelen yeni Başbakan Enrico Letta, büyüme politikalarıyla denge kurmadan, yalnızca kemer sıkma politikaları uygulamanın İtalya’yı ‘öldüreceğini’ söyledi.

* Çevre ve İklim

Avrupa Komisyonu, arı kolonilerine zarar verdiğine yönelik bulgular elde edilen bazı böcek ilaçlarının iki yıl süreyle yasaklanması önerisini yürürlüğe koymak için yetki aldı.

* Enerji

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Sinop’ta kurulacak ikinci nükleer santralin anlaşması için Ankara’da. Fransız-Japon ortaklığıyla gerçekleştirilecek 22 milyar dolarlık projenin 2017 yılında başlaması bekleniyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), ekonomide büyümeyi teşvik etmek için harekete geçti ve beklendiği üzere faizi 0.25 puan düşürerek yüzde 0.5 seviyesine çekti.

Avrupa’dan gelen ‘vergi cenneti’ suçlamalarının ardından İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, Bermuda ve Cayman Adaları gibi denizaşırı ülkelerin, vergi kaçırmayla mücadelede İngiltere ve diğer Avrupa ülkeleri ile işbirliğini artıracağını açıkladı.

Euro Bölgesi’nde enflasyon üç yılın en düşük seviyesine gerilerken işsizlik yeni bir rekor kırdı. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Perşembe günkü yönetim kurulu toplantısında faiz indirimine gitmesine yönelik beklentiler arttı.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, yeni kurulan Euro karşıtı partinin savunduğu politikaların ‘delilik’ olduğunu söyledi.

Avusturya Başbakanı Werner Faymann, ülkesinde yabancılara ait banka hesaplarının bilgilerinin, diğer AB ülkeleriyle paylaşılması için bir sistem üzerinde önümüzdeki haftalarda bir anlaşmaya varmayı hedeflediklerini söyledi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, eski Ukrayna Başbakanı Yulia Timoşenko’nun tutukluluğunun hukuksuz ve siyasi amaçlı olduğu yönünde görüş bildirmesinin ardından Avrupa Birliği, Ukraynalı yetkililerin, Timoşenko’nun durumunu tekrar gözden geçirmesini istedi.

İzlanda’da düzenlenen genel seçimin ardından hükümeti kurma görevi, İlerici Parti’nin 38 yaşındaki lideri Sigmundur Gunnlaugsson’a verildi. Başbakan’ın, Parlamento’ya kendileriyle aynı sayıda milletvekili sokan ve AB’ye katılım müzakerelerini durdurmak isteyen diğer merkez sağ parti ile koalisyona gitmesi bekleniyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, hapisteki eski Ukrayna Başbakanı Yulia Timoşenko’nun tutukluluğunun ‘keyfi ve hukuksuz’ olduğuna karar verdi.

İzlanda’da AB karşıtı merkez sağ partiler hükümeti kurmak için görüşmelere başladı. Kemer sıkma politikalarına son verme sözü veren partiler, hükümete kimin liderlik yapacağına dair pazarlıkları ise sürdürüyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Kosova’nın kuzeyindeki etnik ayrışmanın çözülmesi için Priştine ile anlaşmaya varan Sırbistan’ın, Avrupa’ya yaklaştığını söyledi. Barroso aynı zamanda Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç’in, Srebrenitsa için Bosna-Hersek’ten özür dilemesini de memnuniyetle karşıladı.

* Gıda ve Sağlık

Avrupa Komisyonu, ‘Avrupa Beyin Ayı’ için 20 yeni uluslararası beyin araştırma projesine 150 milyon Euro kaynak ayırdı. Yeni kaynaklarla AB’nin 2007 yılında beyin araştırmalarına toplam desteği 1.9 milyar Euro’ ya ulaşmış oldu.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, ‘Suriyeli muhalifleri silahlandırmaya karşı duruşlarını yeniden gözden geçirdiklerini’ söyledi. Öte yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Beşar Esad rejiminin ‘kimyasal silah kullandığının açık’ olduğunu öne sürdü ve konuyu 16 Mayıs’taki ABD ziyaretinde Başkan Barack Obama ile görüşeceğini söyledi.

Freedom House’ın her yıl yayımladığı basın özgürlüğü raporunda Türkiye üç basamak gerileyerek 120 puanla ‘kısmen özgür’ ülkeler kategorisinde yer aldı. Türkiye, Avrupa Birliği ülkelerinin tamamını geriden takip ediyor.

Avrupa Birliği, Dakka’daki fabrika faciasının ardından Bangladeş’in ülkedeki çalışma şartlarını iyileştirmesi için harekete geçmeye hazırlanıyor.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘Bugün OECD tarafından komşu coğrafyamızdaki tüm ülkelere bizim oda ve borsa yapımız örnek gösteriliyor. Yurtdışında ‘Ülkenizde özel sektörün gelişmesini istiyorsanız, sermayenin tabana yayılmasını istiyorsanız, toplumun demokratikleşmesini istiyorsanız, işte örnek orada, Türkiye’dekine benzer bir oda ve borsa yapısı kurun’ diyorlar’ dedi.

Zeynep Göğüş, Cumhuriyet gazetesindeki köşe yazısında Türkiye’nin tekstil ihracatı ve Gümrük Birliği üyeliğine değindi.

* Turizm

Çin’in yurtdışı seyahat harcamaları 2012’de 102 milyar dolara ulaşarak ülkeyi, harcama bazında dünyadaki bir numaralı turizm kaynak pazarı haline getirdi. 2012 yılında gelişen pazarların yanı sıra geleneksel turizm kaynak pazarları da olumlu bir tablo sergiledi.