26.04.2013 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, 2004 tarihli kararıyla Türkiye’nin gerçekleştirmesini istediği 12 reform konusunda ‘kısmi’ bir ilerleme olduğuna ‘denetim sonrası diyalog’ sürecinin devamına karar verdi.

AB polis teşkilatı Europol, Avrupa’da terör tehdidinin halen yüksek olduğunu, 2012 yılında bir önceki yıla kıyasla dörtte bir oranında daha fazla terör saldırısı tespit edildiğini bildirdi.

Avrupa Komisyonu, 1 Temmuz’da Avrupa Birliği’nin 28. üyesi olmaya hazırlanan Hırvatistan’ın Komisyonu’ndaki üyesi Neven Mimica’nın atamasını onayladı.

İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, hükümeti kurma görevini Çarşamba günü merkez sol Demokrat Partili siyasetçi Enrico Letta’ya verdi. Euro Bölgesi’nin üçüncü büyük ekonomisinde, Şubat ayında gerçekleşen seçimden bu yana ilk kez hükümetin kurulması ve siyasi düğümün çözülmesi için ışık belirdi.

İsviçre, Avrupa Birliği’nden gelen işçiler için yeniden kota uygulamaya başlayacağını açıkladı. Avrupa Birliği ise bu karardan üzüntü duyguğunu ve uygulamanın AB ile İsviçre arasındaki serbest dolaşım anlaşmasına uymadığını öne sürdü.

Avrupa Parlamentosu’nun Vatandaşlık Hakları Komisyonu, Avrupa Birliği’nde de ABD’deki gibi, havayolu yolcularının özel bilgilerinin saklanacağı bir sistem getirilmesini reddetti.

Avrupa Komisyonu’nun adaletten sorumlu üyesi Viviane Reding, Macaristan Anayasası’nda yapılan değişikliklerle ilgili yürüttükleri hukuki analizin sonunda ‘büyük ihtimalle ihlal prosedürü’ başlatılacağını söyledi.

İngiltere’de Avrupa Birliği karşıtı İngiltere Bağımsızlık Partisi’nin (UKIP) lideri Nigel Farage, Avrupa konularında, geçtiğimiz haftalarda hayatını kaybeden eski Başbakan Margaret Thatcher’ın meşalesini taşıdıklarını söyledi.

İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, hükümeti kurma görevini merkez sol Demokratik Parti’nin Başkan Yardımcısı Enrico Letta’ya verdi. İtalya’da 24-25 Şubat’ta gerçekleşen genel seçimden bu yana hükümet kurulamıyor.

Beş yıldır süren ekonomik krizin işsizlik oranlarını rekor seviyelere taşıdığı İspanya’da dışarıya göç akını sebebiyle nüfus ilk kez düştü.

İsrail hükümeti, Avrupa Birliği ile Açık Semalar anlaşmasını onayladı. İki tarafın havacılık sektörleri arasında daha fazla entegrasyon hedefleyen anlaşmaya, İsrail’de sektör çalışanları tepki gösterdi.

AB dışişleri bakanları, Suriyeli muhaliflerin silahlandırılmasının önünü açmak için silah ambargosunun kaldırılmasını görüşecek. Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, diğer Avrupa ülkelerinin bu yönde bir talebi olursa, bu karara uymaktan başka seçeneklerinin olmayacağını söyledi.

İtalya’da 87 yaşındaki Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano göreve tekrar seçildi. Napolitano, siyasi partileri sorumlu davranmaya çağırdı. İtalya’da Şubat ayında düzenlenen genel seçimden bu yana hükümet kurulamıyor.

Bir yandan Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faizleri düşürmesine yönelik beklentiler dile getirilirken Almanya Başbakanı Angela Merkel, ‘ECB yalnızca Almanya’ya bakıyor olsaydı faizi artırması gerekirdi’ dedi.

İskoçya ve İngiltere, İskoçya’nın bağımsızlığını kazanması halinde hangi para birimini kullanacağıyla ilgili anlaşmazlığa düştü. İskoçya’da önümüzdeki yıl bir bağımsızlık referandumu düzenlenecek.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, borç krizinin üstesinden gelmek ve yatırımcıları tekrar çekebilmek için, Euro Bölgesi’ne katılmaya hazırlanan ülkelerin bazı politika konularında yetkilerini Avrupa kurumlarına teslim etmeyi göze alması gerektiğini söyledi.

Fransa ve İspanya’nın, geçtiğimiz yıl için bütçe açığı hedeflerini yakalayamadığı bildirildi. Euro Bölgesi’nin genel görünümü ise iyiye gitti. Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, bütçeyi dengelemeye yönelik girişimlerin, büyüme politikalarıyla dengelenmesi gerektiğini söyledi.

Dört Avrupa Birliği ülkesinin dışişleri bakanı, Ukrayna’nın AB ile ilişkilerini geliştirebilmesi için ‘kritik birkaç ayı’ olduğunu söyledi. Avrupa Birliği, hapisteki eski Başbakan Yulia Timoşenko’nun serbest bırakılmasını istiyor.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç, ilk kez Srebrenitsa için özür diledi, ancak binlerce Boşnak’ın hayatını kaybettiği olayı ‘soykırım’ olarak nitelemedi.

Kosova ile Sırbistan arasında geçtiğimiz hafta varılan anlaşmanın ardından Avrupa Komisyonu, Belgrad ile katılım müzakerelerinin başlatılması için tavsiyede bulundu. Komisyon aynı zamanda Kosova ile de İstikrar ve Ortaklık Anlaşması için müzakerelerin başlatılmasını önerdi.

Kosova ile anlaşmaya varan Sırbistan Başbakanı Ivica Daçiç, AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’dan AB’ye üyelik müzakerelerinin açılması için tarih belirlemesini isteyecek.

Sırbistan ve Kosova’nın aralarındaki anlaşmazlığı sona erdirmek için Avrupa Birliği arabuluculuğunda gerçekleştirdiği görüşmelerde anlaşmaya varıldı. Bu sayede Belgrad’ın AB’ye katılım müzakerelerinin önünün açılması bekleniyor.

* Kültür ve Sanat

Fransa’nın ardından Avrupa Parlamentosu da, AB ile ABD arasında önümüzdeki aylarda müzakerelerine başlanması beklenen serbest ticaret anlaşmasının kültür alanını kapsamaması gerektiği yönünde görüş bildirdi.

PKK’nın Kandil sorumlusu Murat Karayılan, Türkiye’deki PKK’lıların 8 Mayıs’ta sınır dışına çekilmeye başlayacağını açıkladı.

AB Terörle Mücadele Koordinatörü Gilles de Kerchove, savaşmak için Suriye’ye giden çok sayıda AB vatandaşı bulunmasının, Avrupa’nın güvenliğine ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyledi. De Kerchove, AB’nin, söz konusu militanların gidiş yolu üzerinde yer alan Türkiye ile de işbirliğini artırmasının önemine dikkat çekti.

Avrupa Birliği, Myanmar’a uyguladığı ekonomik yaptırımları kaldırdı.

Türk Akreditasyon Kurumu’nun(TÜRKAK) Avrupa Akreditasyon Birliği ile yapmış olduğu Çok Taraflı Tanıma Anlaşması’nın devamına karar verildi. AB Bakanlığı, ‘Karar olumsuz çıksaydı, 60 milyar Euro’luk ihracatın bu gelişmeden olumsuz etkilenecekti’ açıklamasında bulundu.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB’nin imzaladığı serbest ticaret anlaşmalarının otomatik olarak bir parçası olmayı istediklerini belirterek, ‘Türk halkının Gümrük Birliği’ni sorguladığı bir noktaya gelmek istemiyoruz. Eğer Gümrük Birliği’nde kalmak Türkiye için ekonomik olarak mantıklı olmaktan çıkan bir noktaya gelirse, biz de diğer seçenekleri gözden geçirmek zorunda kalırız’ dedi.

Avrupa Birliği, Hindistan ile imzalanması sekteye uğrayan serbest ticaret anlaşmasını tamamlayabilmek için, Hintlilerin Avrupa’da çalışmasına olanak sağlayacak geçici çalışma vizelerine dair ‘iddialı’ bir teklifte bulunabileceklerini açıkladı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, AB ve ABD serbest ticaret anlaşmasına giden yolda sürecin henüz çok başında olunduğunu belirterek, ‘Meşakkatli bir surece giriyorlar ama işin başında da biz Türkiye’yi iyi bir şekilde zihinlerinde yer ettirdik’ dedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Türkiye Avrupa Birliği üyesi olmasa bile, AB ile yürütecekleri serbest ticaret anlaşması müzakerelerine paralel olarak serbest ticaret görüşmeleri gerçekleştirmek istediklerini söyledi.

* Turizm

Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’nın girişimiyle hayata geçirilen ‘e-Vize’ uygulaması başladı.