19.04.2013 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

6 Mayıs’ta başlayacak NSU davasında dört Türk gazeteciye yer ayrılacağı bildirildi.

Avrupa Parlamentosu’nun kabul ettiği 2012 AB Türkiye Raporu’na Türkiye’den hem olumlu, hem olumsuz tepkiler geldi. AB Bakanı Egemen Bağış, raporun daha önceki raporlarla kıyaslandığında çok daha olumlu olduğunu söylerken, Dışişleri Bakanlığı’ndan ‘Bu olumlu hususlar ne yazık ki kararın taraflı ve tarafımızdan kabulü mümkün olmayan unsurları da içerdiği gerçeğini değiştirmemektedir’ açıklaması geldi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, 2009 yılında AB’ye katılım müzakerelerinde 19. başlık olan ‘Sosyal Politikalar ve İstihdam’ faslını açmak istediklerini, ancak Brüksel’den ‘Kadın istihdam oranınızla bu faslı açamazsınız’ yanıtını aldıklarını söyledi.

Çarşamba günü Genel Kurul’da tartışılan Avrupa Parlamentosu 2012 Türkiye Raporu, Perşembe günü yapılan oylamada kabul edildi. Bu yılki raporda çatışmanın sona ermesi için Abdullah Öcalan ile doğrudan görüşmeler ve İsrail ile diyaloğun tekrar başlaması memnuniyetle karşılanırken, Balyoz ve Ergenekon davalarıyla ilgili eleştiriler yer alıyor.

İtalya’da kördüğümle sonuçlanan genel seçimde sandıktan birinci sırada çıkan merkez sol, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde gösterdiği ilk adayın destek görmemesinin ardından, aynı zamanda ülkenin eski başbakanlarından olan, Avrupa Komisyon’nun eski Başkanı Romano Prodi’yi aday gösterdi.

Seçimlerin ardından iki aydır hükümetin kurulamadığı İtalya’da cumhurbaşkanlığı seçimleri başladı. Ancak sandıktan birinci sırada çıkan Pier Luigi Bersani’nin, eski Başbakan Silvio Berlusconi’nin de desteğini almak için gösterdiği cumhurbaşkanı adayına destek, kendi partisi içinde çok yüksek olmadı.

Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen ve Macaristan’ın konuşulduğu oturumda Budapeşte’yi, AB hukukuna uymamak ve hukukun üstünlüğü ilkesini ihlal etmekle suçladı.

Avrupa Parlamentosu üyeleri, Güney Kıbrıs için varılan kurtarma anlaşmasında Avrupa Komisyonu’nun gösterdiği performansı kıyasıya eleştirdi. Parlamenterler, troykanın Rum yetkililere karşı saygısız davrandığını ve sürecin bir ‘fiyasko’ olduğunu söyledi.

* Enerji

Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının önümüzdeki hafta gerçekleştireceği toplantıda, Suriye’ye uygulanan petrol ambargosunu gevşetmesi ve muhaliflerden ham petrol alımını serbest bırakması bekleniyor.

Romanya, Euro Bölgesi’ne katılma konusunda bir tarih bildirmekten vazgeçti.

Güney Kıbrıs için anlaşmaya varılan 10 milyar Euro’luk kurtarma paketinin parlamento oylamasına tabi tutulmasına yönelik sürpriz karar, kurtarma programıyla ilgili tekrar şüpheler ortaya çıkardı. 56 sandalyeli parlamentodaki milletvekillerinin yarısına yakınının ret oyu kullanabileceği belirtiliyor.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Sırbistan’ın katılım müzakerelerini başlatma kararına temel oluşturacak raprunu yayımlayacağı tarih yaklaşırken, Belgrad ve Priştine arasında bir anlaşmaya varılabilmesi Kosovalı ve Sırp liderleri sonuçsuz kalan görüşmenin hemen ardından tekrar Brüksel’e çağırdı.

Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Bosna’nın Avrupa Birliği’ne katılmasının önünü açacak reformlar konusunda çok az çaba gösterdiğini söyledi.

Sırbistan ve Kosova, aralarındaki anlaşmazlıkların üstesinden gelmek için Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın girişimiyle gerçekleşen son dakika görüşmelerde de sonuca varamadı. Sırbistan’ın AB’ye katılım müzakereleri için Haziran ayında tarih alması zora girdi.

* Kültür ve Sanat

Fransa Ticaret Bakanı Nicole Bricq, görsel-işitsel eserlerin müzakereler dışında bırakılmaması halinde ABD ve AB arasında serbest ticaret müzakerelerinin başlamasına onay vermeyeceklerini açıkladı.

Avrupa Birliği ile Japonya arasındaki serbest ticaret müzakerelerinin ilk turu tamamlandı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Türkiye Avrupa Birliği üyesi olmasa bile, AB ile yürütecekleri serbest ticaret anlaşması müzakerelerine paralel olarak serbest ticaret görüşmeleri gerçekleştirmek istediklerini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ABD ile AB arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’nı tarihi bir adım olarak değerlendirdiklerini ve tam destek verdiklerini belirtti. Babacan, ‘Bu çok olumlu bir vizyonu içeriyor. Ancak Türkiye olarak da dışarıda bırakılmak istemiyoruz’ dedi.

TÜSİAD, AB-ABD serbest ticaret anlaşmasıyla ilgili iş dünyasını bilgilendirmek ve görüş almak için biri Mayıs ayında olmak üzere bu yıl iki seminer düzenleyeceklerini açıkladı.