03.04.2013 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

EurActiv’e konuşan Avrupa Komisyonu’nun eski Başkan Yardımcısı Günter Verheugen, Avrupa Birliği’nin küresel bir oyuncu olmak için Türkiye’ye ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, Kıbrıs sorununun çözümü için gündeme getirdiği ‘üç alternatifli plan’a Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesiminden tepki geldi. Yunanistan ve Rum dışişleri bakanlıklarından yapılan açıklamalarda, Türkiye’nin, Rumların yaşadığı ekonomik krizden faydalanmaya çalıştığı iddia edildi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin Avrupa Birliği süreciyle ilgili olarak ‘AB, üyelik sürecini açarsa eyvallah, başımızın üzerinde yeri var. Açmazsa onlar yollarına, biz yolumuza’ dedi.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Jean-Maurice Ripert, Türkiye’de değeri 2 milyar Euro’yu bulan 200’den fazla AB destekli projenin bulunduğuna dikkat çekerek, Gümrük Birliği ile birlikte AB’ye katılım perspektifinin, Türkiye’nin büyüme rakamlarına ve son on yılda görülen makro-ekonomik istikrara katkı sağladığı konusunda Türk ve uluslararası gözlemcilerin hemfikir olduğunu söyledi.

EurActiv’e konuşan Avrupa Komisyonu’nun eski Başkan Yardımcısı Günter Verheugen, mali krizin ortaya çıkardığı acil hareket etme ortamında, daha fazla Avrupa entegrasonuna ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’nun atadığı ‘akil adamlar’, 24-25 Şubat’ta kördüğümle sonuçlanan seçimin ardından hükümetin kurulması için çalışmalarına Salı günü başladı. Napolitano, heyetin 8 ile 10 gün arasında rapor vereceğini söyledi.

Ekonomik kriz ve krizin getirdiği politikalara duyulan tepkiyle birlikte Yunan siyasetinde hızla güç kazanan neo-Nazi Altın Şafak partisinin yurtdışına da açılmaya başladığı bildirildi.

Hollanda, Avrupa Birliği’nin geçen yıldan kalan ödemeler için 11.2 milyar Euro’luk ek kaynak talebini kabul etmedi. Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, bu paranın başka yerlerden bulunması gerektiğini söyledi.

Fransa ve Almanya, bazı AB yetkilerinin üye ülkelere geri verilmesine yönelik olarak İngiltere’nin yürüttüğü incelemeye katılmama kararı aldı.

İtalya’da Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’nun 24-25 Şubat’ta gerçekleşen genel seçimlerin ardından ortaya çıkan kördüğümü çözmek için kurduğu, 10 kişilik ‘akil adamlar’ grubu, hükümet kurma krizini aşmak için Salı günü çalışmalara başlıyor.

Şubat ayında Bulgaristan’ın dört bir yanında düzenlenen protestolar karşısında iktidardan çekilmek zorunda kalan GERB partisi, Mayıs ayında düzenlenecek seçimler öncesinde anketlerdeki liderliğini oy oranını artırarak koruyor.

İtalya’da hükümet kurma görüşmeleri için Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ile bir araya gelen eski Başbakan Silvio Berlusconi, gelecek hükümetin Mario Monti’ninki gibi teknokrat bir hükümet olmaması gerektiğini söyledi.

* Enerji

Azeri doğalgazını Avrupa’ya ulaştırmak için yarışan iki rakip Nabucco Batı ve Trans-Adriyatik Boruhattı (TAP), nihai paketlerini sunduklarını açıkladı. Şah Deniz konsorsiyumu iki projeden biri hakkındaki kararını Haziran ayında verecek.

İngiltere Başbakanı David Cameron, önde gelen bir İngiliz enerji şirketinin imza attığı bir anlaşmayı, enerji güvenliğinin teminine yönelik önemli bir adım olarak değerlendirdi. Ancak bir yandan Avrupa Komisyonu 2030 iklim ve enerji politikalarını tartışmaya açarken, AB’nin gelenekel olmayan fosil yakıtlarla ilgili hangi yönde gitmesi gerektiği yönünde fikir ayrılıkları yaşanıyor.

Sami Kohen, Milliyet gazetesindeki köşe yazısında Güney Kıbrıs ile Türkiye arasında yaşanan doğalgaz anlaşmazlığını uluslararası enerji politikaları açısından değerlendirdi.

Euro Bölgesi’nde sarsıntıya yolan açan kurtarma programı üzerinde varılan anlaşmanın ardından Güney Kıbrıs Maliye Bakanı Mihalis Sarris, istifasını açıkladı. Öte yandan Rum kesiminde sermaye hareketlerine getirilen kısıtlama da gevşetildi.

Letonya’nın başkenti Riga’yı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Letonya ve Türkiye’nin ekonomik krizden en az etkilenen ülkeler arasında olduğunu ifade ederek, iki ülkenin kendi ekonomik reçetelerini kendileri yazarak ve uygulayarak ekonomik başarı gösterdiğini söyledi.

Euro Bölgesi’nde Şubat ayı işsizlik oranı yüzde 12 olarak açıklandı. AB istatistik kurumu Eurostat, Ocak ayı için işsizlik oranını da yüzde 12 olarak revize etti.

Güney Kıbrıs, ekonomisine tekrar hayat vermek için kumarhaneler üzerindeki yasağı kaldırmayı ve adada yapılacak yatırımlara vergi indirimleri getirmeyi planlıyor.

Euro Bölgesi’nden alınan kurtarma programı öncesinde usulsüzlük yapıldığı iddiaları üzerine Rum lider Nikos Anastasiadis, soruşturma komisyonundan kendi ailesi de dahil olmak üzere kimsenin muaf olmayacağını söyledi.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Klaas Knot, Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem’un tartışma yaratan ‘Güney Kıbrıs’ı kurtarma anlaşması, gelecekteki kurtarma programlarında yeni yaklaşım olacak’ açıklamalarına destek verdi.

Güney Kıbrıs’ta bankaların açılmasının ardından açıklamalarda bulunan Rum lider Nikos Anastasiadis, iflas riskinin önüne geçildiğini, Euro’dan çıkmak gibi bir niyetlerinin olmadığını söyledi. Anastasiadis’in hedefinde ise ‘geleceklerini, deneylerine malzeme ettiği’ gerekçesiyle Euro Bölgesi vardı.

Avrupalı yetkililer, Güney Kıbrıs’ın kurtarılmasının ‘özel bir durum’ olduğunu söylüyor. Ancak Güney Kıbrıs’a uygulanan reçete, acısını bankacılık sektörü büyük baskı altında olan bir başka küçük Euro Bölgesi olan Slovenya’dan çıkarıyor.

Kuzey Kosova sorununa nihai bir çözüm bulmak için bir araya gelen Sırp ve Kosovalı liderlerin görüşmesinden anlaşma çıkmadı. Müzakerelerin son resmi turunun anlaşma imzalanmadan tamamlanması, Sırbistan’ın Haziran ayında AB’ye katılım müzakereleri için bir tarih alma umutlarına gölge düşürdü.

Geçtiğimiz ay iki ülke arasındaki ‘banka’ anlaşmazlığında bir çözüme ulaşmasının ardından Slovenya, Hırvatistan’ın AB’ye katılmasına onay verdi.

Sırp ve Kosovalı liderler, Salı günü Belgrad’ın AB’ye katılım müzakerelerinin önünün açılmasına yol açabilecek bir anlaşmaya varma umuduyla AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın arabuluculuğunda Brüksel’de bir araya geliyor.

* Gıda ve Sağlık

Avrupa Birliği ile serbest ticaret müzakerelerine başlamaya hazırlanan ABD’den Brüksel’in GDO’lu ürün ve şarap konusundaki politikalarına eleştiriler geldi.

Avrupa Komisyonu, 2001 yılında durdurduğu süt ve süt ürünleri alımına 3 Nisan 2013 yılında tekrar başlıyor. İlk aşamada altı firmaya yetki verildi.

* Telekomünikasyon

Altı Avrupalı ülkenin, ABD’li internet devi Google’ın AB gizlilik kurallarıyla uyum sağlamadığı gerekçesiyle soruşturma başlattığı bildirildi.

ABD Ticaret Temsilciliği, AB ile müzakerelerine başlamaya hazırlandığı serbest ticaret anlaşması için kamunun görüşlerini almaya başladı. Temsilcilik, 10 Mayıs’a kadar yazılı görüşleri kabul edecek ve 29-30 Mayıs’ta sözlü görüşleri dinleyecek.

‘AB ile Gümrük Birliği’nden çıkıp serbest ticaret anlaşması imzalama’ tartışmalarını değerlendiren Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, şu anda rahatsızlıklarını yüksek sesle dile getirdiklerini ve AB ile Gümrük Birliği yerine serbest ticaret anlaşmasıyla ilgili bir görüşme içinde olmadıklarını belirtti. Gümrük Birliği’nden çıkmanın risklerine dikkat çeken Babacan, ‘Öfkeyle kalkan zararla oturur’ dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2012’nin son çeyreği için büyüme rakamlarını açıkladı. Türkiye ekonomisi 2012’nin son çeyreğinde yüzde 1.4 büyüme kaydetti. Böylece 2012 için büyüme oranı yüzde 2.2 seviyesinde oldu. TÜİK 2011 büyüme oranını da yüzde 8.5’ten yüzde 8.8’e revize etti.

Zeynep Göğüş, Cumhuriyet gazetesindeki köşe yazısında Avrupa Birliği’nin üçüncü ülkelerle serbest ticaret anlaşmalarını ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın ‘Ya AB’nin üçüncü ülkelerle STA’larına biz de katılalım, ya da Gümrük Birliği’nden çıkıp AB ile STA imzalayalım’ çıkışını değerlendirdi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB’nin serbest ticaret anlaşmaları üzerindeki tartışmalarla ilgili olarak, Avrupa Komisyonu’ndaki muhataplarıyla istişare halinde olduklarını söyledi.

TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, AB’nin yalnızca ticari bir ortaklık olmadığını, aynı zamanda Türkiye’nin övündüğü ekonomik durumu kalıcı kılacak değerleri de içerdiğini belirtti. ‘Kendimizi biraz fazla beğeniyoruz’ diyen Yılmaz, Türkiye’nin, ihracatının yüzde 51’ini AB’ye yapar hale geldiği için büyüdüğünün altını çizdi ve ‘AB hedefini küçümsemeyelim’ ifadelerinde bulundu.