29.03.2013 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

Almanya’da sekizi Türk on kişinin cinayetinin arkasındaki neo-Nazi örgütün davasına Türk basınının alınmaması Almanya’da siyasetçiler, medya ve Türk topluluğunun tepkisini çekti.

Portekiz Başbakanı pedro Passos Ceolho’nun, yakın çevresine Anayasa Mahkemesi’nin bazı kemer sıkma politikalarını iptal etmesi halinde hükümetin düşebileceğini söylediği iddia edildi.

Avrupa Komisyonu, geçtiğimiz yıldan kalan ödenmemiş borçlar için 2013 yılında 11.2 milyar Euro ek kaynağa ihtiyaç duyduğunu söyledi. Diğer AB ülkelerini yedi yıllık bütçede ilk kez kesintiye gitmeye ikna eden İngiltere’den cevap gecikmedi: ‘Kabul edilemez.’

* Enerji

Bulgaristan, enerji sektöründe reform gerçekleştirmek için Avrupa Komisyonu’ndan uzman talep etti. Komisyon, enerji sektörüne serbestleşme getiremediği için Bulgaristan hakkında hukuki süreç başlatmıştı. Yüksek elektrik faturalarına tepkiyle başlayan protestolar geçtiğimiz ay hükümeti düşürmüştü.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kıbrıs etrafındaki tartışmalı doğal kaynakların kullanımı için Rum tarafına üç alternatifli bir öneri sunduklarını söyledi. Buna göre ya Kıbrıs’ta birleşme süreci hızlandırılacak ve doğal kaynaklar birlikte kullanılacak, ya çözüme kadar kaynakları ortak bir komite yönetecek, ya da iki devletli çözüm sonunda Rum ve Türk tarafı AB’de buluşacak.

Euro Bölgesi’ne katılmaya hazırlanan Letonya, Güney Kıbrıs’tan kaçan Rus paraları için ikinci bir cennet olmayacaklarını söyledi.

Güney Kıbrıs’ta kurtarma programının ardından mevduat sahiplerinin hesaplarını boşaltmasının önüne geçmek için neredeyse iki haftadır kapalı tutulan bankalar açıldı. Ancak bir ‘bankalara hücum’ söz konusu olmadı. Adanın güneyinde bankalardan çekilebilecek para miktarına kısıtlama getirildi. Para dolu kamyonlar bankalara doğru hareket ederken güvenlik güçleri sıkı önlemler aldı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s, Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu BB’den BB+’ya yükseltti.

Güney Kıbrıs Merkez Bankası, daha önce açıklandığı üzere bankaları Perşembe günü açabilmek için ‘insan üstü’ çaba sarf ettiklerini söyledi. Hesap sahiplerinin hücum edeceği endişesiyle bankaların 12 gün boyunca kapalı tutulduğu Güney Kıbrıs’ta, bankaların açılacağı gün yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Belarus ile Türkiye arasında müzakereleri daha önce sonuçlanmış olan vize muafiyeti anlaşmasının imzalanacağı bildirildi.

İktisadi Kalkınma Vakfı, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın dile getirdiği ‘Ya AB’nin üçüncü ülkelerle serbest ticaret anlaşmalarına katılalım, ya da Gümrük Birliği’nden çıkıp serbest ticaret anlaşması imzalayalım’ çağrısını değerlendirdi. İKV’den yapılan açıklamada, Gümrük Birliği’nin sadece ticari bir anlaşma değil, aynı zamanda siyasi bir tercih olduğunun altı çizilerek, böyle bir adımın Türkiye’nin AB üyelik hedefi açısından son derece sakıncalı olacağı ve Ortaklık Anlaşması’ndan doğan kazanımları tehlikeye atacağı belirtildi.

Daha önce ‘Gümrük Birliği’ni masaya yatırabiliriz’ diyen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, AB’ye ‘Ya vizeyi, ürün kotalarını kaldırın ve üçüncü ülkelerle serbest ticaret anlaşmalarına bizi de ekleyin, ya da Gümrük Birliği’nden çıkalım bizimle serbest ticaret anlaşması yapın’ çağrısında bulundu.