20.03.2013 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Danimarka ve Hollanda’ya üç günlük bir ziyaret düzenliyor. Danimarka temaslarında ‘özellikle AB’yi ilgilendiren konuları görüşeceklerini’ söyleyen Erdoğan, Hollanda ile Türkiye arasında yaşanan ‘ailelerinden alınan Türk çocukların koruma için eşcinsel ailelere verildiği’ tartışmasıyla ilgili ‘abartılar bulunmasından endişe ettiğini’, bunu da yerinde araştıracağını söyledi.

İsveç Parlamentosu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ‘farklılaştırılmış Avrupa’ tartışmalarını yakından takip ettiklerini ve ‘çok vitesli AB’ söylemleri kapsamında konunun açık ve şeffaf biçimde tartışılmasını sağlıklı bulduğunu belirtti. Gül, bu konuların Türkiye gibi müzakere sürecindeki ülkelerce de ele alınmasının önemine değinerek, ‘Avrupa’nın geleceği hepimizi ilgilendirmektedir’ dedi.

AB, 2012 yılında, trafik kazalarında yaşanan ölümlerin istatistiklerinin tutulmaya başlamasından bu yana en az sayıda trafik kazası kaynaklı ölüm yaşandığını açıkladı.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, 2014 yılı sonunda görev süresinin dolmasının ardından makamından çekileceğini açıkladı. Kendisi gibi 2009 yılında göreve gelen AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy da 2014’te görev süresinin dolmasının ardından siyaseti bırakacağını açıkladı.

Roma’nın, iki Hintli balıkçıyı öldürmekle suçlanan iki İtalyan askeri yargılanmaları için iade etmeyi reddetmesi üzerine Hindistan ile İtalya arasındaki gerginlik tırmanmaya başladı. Hindistan Yüksek Mahkemesi, İtalya’nın Hindistan’daki temsilcisi Daniele Mancini’nin dokunulmazlığının bulunmadığını söyledi.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, 2014 sonunda görev süresinin dolmasının ardından siyaseti bırakacağını açıkladı.

Fransa’daki Romanlar, Bulgaristan ve Romanya’dan gelen Romanların topluma entegre olmayı reddettiğini söyleyen İçişleri Bakanı Manuel Valls hakkında yasal süreç başlatmaya hazırlanıyor.

Sami Kohen, Milliyet gazetesindeki köşe yazısında Macaristan’da gerçekleşen son anayasal değişikliklerinin ardından tekrar gündeme gelen demokrasi tartışmalarını değerlendirdi.

İtalya Parlamentosu, geçtiğimiz ay kördüğümle sonuçlanan genel seçimin ardından ilk kez toplandı. Ancak partiler arasında, Euro Bölgesi’nin üçüncü büyük ülkesinde hükümetin nasıl kurulacağına dair bir anlaşma sinyali yok.

Brüksel’de son zamanların en sönük geçen AB liderler zirvesinde Fransa ve İtalya, Avrupa Birliği bütçe kurallarına biraz daha büyüme dostu bir yorum getirmeyi başardı.

Macaristan’daki anayasa değişikliği ile ilgili tartışmalar Brüksel’de düzenlenen AB liderler zirvesine de taşındı. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın hükümetine yaptırımlar uygulanmasını savundu. Orban ise Almanya’dan gelen eleştirilerde somut bir nokta bulunmadığını söyledi.

Slovenya’da Başbakanlık koltuğuna oturmaya hazırlanan Alenka Bratusek, dört partili bir koalisyon kurdu. Bratusek’in birinci önceliği, ülkesinin Euro Bölgesi’nde kurtarma programına başvuran son ülke olmasının önüne geçmek olacak.

Avrupa Parlamentosu’nda büyük çoğunluk, AB liderlerinin uzun görüşmeler sonucu anlaşmaya vardığı 2014-2020 AB bütçesinin ‘mevcut haliyle’ reddedilmesi yönünde oy kullandı.

Avrupa Birliği liderleri iki günlük zirve için Brüksel’de bir araya geliyor. Liderler, kemer sıkma politikaları ve ekonomide büyüme arasında bir denge sağlamaya çalışacak.

Hollanda, ülkeden Suriye’ye giden İslamcı militan sayısının artmasını ve Hollanda gençliğindeki radikalleşmeyi gerekçe göstererek ülkedeki terör tehdidi alarmını bir üst seviyeye yükseltti.

Avrupa’da geleneksel partilere destek azalırken, AB seçimlerinde de İtalya’da eski komedyen, düzen karşıtı Beppe Grillo’un yakaladığı gibi bir başarının söz konusu olması ya da Korsan partilerin sandalyeleri doldurmasından endişe eden Avrupa Komisyonu, partilerin 2014 AB seçimleri için Komisyon Başkanı adaylarını belirlemesini tavsiye etti.

Macaristan hükümetinin anayasada yaptığı değişikliklerle Anayasa Mahkemesi’nin yetkilerini kısıtlaması, Avrupa Birliği için açık bir meydan okuma anlamına geliyor. Buna karşın Brüksel’in, Budapeşte üzerinde baskı kurmak için elinde bulunan araçlar sınırlı.

Güney Kıbrıs parlamentosunun, mevduat vergisi şartıyla sunulan uluslararası kurtarma paketini büyük bir çoğunlukla reddetmesinin ardından siyasi liderler kriz görüşmeleri için bir araya geliyor. Devlet Başkanı Nikos Anastasiades, hiçbir milletvekilinin lehte oy kullanmadığı plana bir alternatif bulmaya çalışacak. Maliye Bakanı Mihalis Sarris ise adanın güneyindeki en büyük yatırımcı konumundaki Rusya’dan yardım istemeye gidiyor.

Slovakya Başbakanı Robert Fico, Slovakyalı firmaların vergi ödememesinin bir ‘moda’ haline gelmesinden üzüntü duyduğunu söyledi.

Güney Kıbrıs’ta mevduat hesaplarına vergi getirilmesine yönelik planların Euro Bölgesi’nde sarsıntılara yol açmasının ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel, Euro Bölgesi’nde istikrarı sağlamak diğer lidelerle birlikte çalışacağını söyledi.

Güney Kıbrıs parlamentosu, ‘kurtarma programına karşılık mevduat vergisi’ anlaşmasını reddetti. Rum lider Nikos Anastasiadis, tüm siyasi partileri acil olarak görüşmeye çağırdı.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, Güney Kıbrıs’ta mevduat vergisi öngören kurtarma anlaşmasının kendi fikirleri olmadığını belirtti ve değiştirilmesine kapıyı açık bıraktı. Rum parlamentosu ise konuyla ilgili önce Pazar günü yapılması öngörülen, daha sonra Pazartesi gününe ertelenen oturumu bu kez Salı gününe erteledi.

Güney Kıbrıs hükümeti, 10 milyar Euro’luk kurtarma paketini alabilmek için uluslararası kreditörleriyle, mevduat hesaplarından vergi alınması konusunda anlaştı. Anlaşmanın ardından vatandaşlar bankalara hücum etti. Konunun parlamentoda görüşüleceği ve ilk olarak Pazar günü yapılması planlanan oturum Salı gününe ertelendi.

AB ve IMF, Portekiz’e bütçe açığını AB limitleri içine çekmek için bir yıl daha süre tanıdı.

Kosova’nın AB reformları ve Sırbistan ile ilişkileri iyileştirme alanındaki çabalarından övgüyle bahseden Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, Kosova ile AB arasında ilişkilerde ‘tarihi’ bir dönem yaşandığını söyledi.

Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, Sırbistan’a AB’ye katılım müzakereleri için bir başlangıç tarihi verilmesinin, Kosova ile ilişkierin iyileştirilmesine bağlı olduğunu söyledi.

Gürcistan, yurtdışındaki AB barış gücü operasyonlarına katılmayı düşündüklerini açıkladı.

Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile bir araya gelen Kosova Başbakanı Haşim Taçi, Sırbistan ile aralarındaki anlaşmazlıkların üstesinden gelecek bir anlaşmaya varma konusunda iyimser olduğunu söyledi.

* Gıda ve Sağlık

Avrupa Komisyonu, arı nüfusundaki keskin düşüşte etkisi bulunduğundan şüphelenilen böcek ilaçlarının kullanımının iki yıl süreyle yasaklanması için yeni bir girişimde bulunacaklarını açıkladı.

* Kültür ve Sanat

Katolik dünyasının yeni lideri Papa Francis, Vatikan’da yapılan ayinle görevine resmen başladı. Fener Rum Patriği Bartholomeos da törene katıldı ve Papa ile kucaklaştı. Böylece 959 yıldır ilk kez Ortodoksların ruhani lideri, Papa’nın göreve başlama ayinine katılmış oldu.

* KOBİ ve AB

2013 Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri için başvurular başladı. Girişimciliğin Avrupa çapında kamu kurum ve kuruluşlarının desteği ve teşviki ile geliştirilmesini ifade eden yarışma için başvurular 10 Mayıs 2013 tarihine kadar KOSGEB Başkanlığı’na yapılacak.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ABD, Çin, Rusya, İngiltere ve Fransa’ya ek olarak Almanya’dan oluşan P5+1 grubu, nükleer müzakerelerin İstanbul’da düzenlenen son turunda İran’a yeni teklifler iletti.

Zeynep Göğüş, Cumhuriyet gazetesindeki köşe yazısında başkanlık sistemi tartışmalarına yer verdi.

İmralı’ya giden üçüncü heyette bulunan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Abdullah Öcalan’ın ‘çözüm sürecine’ dair mesajını iletti. Demirtaş, Öcalan’ın, ‘silah meselesini zaman kaybetmeden, bir tek can dahi yitirilmeden çözmek istediği’, 21 Mart Nevruz kutlamasında ‘tarihi nitelikte’ bir çağrı yapmaya hazırlandığı mesajını aktardı.

İran ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi İngiltere, Çin, Fransa, Rusya ve ABD’ye ek olarak Almanya’dan oluşan P5+1 grubu ülkelerinden uzmanlar, Tahran’ın nükleer programını görüşmek için İstanbul’da bir araya geldi.

Fransa ve İngiltere’nin, AB ambargosunun kalkmaması halinde yine de Suriyeli muhalifleri silahlandırabileceklerini açıklamasının ardından AB, ambargo konusunu tartışıyor. Silah ambargosunun kaldırılmasına Almanya’nın ardından Avusturya’dan da itiraz geldi.

Rumen mevkidaşı Titus Corlatean’ı Ankara’da kabul eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Türkiye ve Romanya’nın asırlardır ortak bir kültürü paylaştığını belirtti ve iki ülke arasında kara sınırı olmasa da Romanya’yı komşu olarak kabul ettiklerini belirtti.

CNN International muhabiri Arwa Damon, Turkish Policy Quarterly’de yayımlanan makalesinde Suriye’deki iç savaşta kadınların mücadelesini anlattı.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, konu üzerinde Avrupa Birliği’nde bir fikir birliği bulunmasa bile kendileri ve İngiltere’nin Suriyeli muhalifleri silahlandırmaya hazır olduklarını söyledi. Paris ve Londra, konunun görüşüleceği Mayıs ayındaki toplantıyı daha erken bir tarihe çekmek istiyor.

Yeni Papa seçilen Arjantinli Kardinal Jorge Bergoglio, Papalık tarihinde ilk kez kullanılan ‘Francis’ ismini aldı. Francis aynı zamanda bin 300 yıldır ilk kez Avrupa dışından seçilen Papa oldu.

İsrail ve Filistinli firmalar, aralarındaki ekonomik sorunların çözümü için arabulucu olarak TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ismi üzerinde uzlaştı. Hisarcıklıoğlu, her iki ülkenin iş dünyasının ortak kararıyla kendi isminin önerilmesinden onur duyduğunu ve Türk iş dünyası adına görevi kabul ettiğini söyledi.

DTÖ Genel Direktörü Pascal Lamy’nin katılımıyla TEPAV’da düzenlenen ‘9. DTÖ Bakanlar Konferansına Giderken: Dünya Ticaret Örgütünden Beklentiler’ konulu toplantıda konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘AB bizimle müzakere etmeden üçüncü ülkelerle Serbest Ticaret Anlaşmaları imzalayabilirken, bizim aynı ülkelerle Serbest Ticaret Anlaşması imzalamamızın önünde zorluklar var. Biz Türk özel sektörü olarak çok taraflı sistemin önünün açılmasını, hiçbir ülkenin dışlanmadan yer aldığı bir sistemin işler hale gelmesini istiyoruz’ dedi.

İstanbul’da konuşan DTÖ Genel Direktörü Pascal Lamy, yeni ölçüm sistemleriyle birlikte hizmet sektörünün uluslararası ticaretteki payının düşünülenden çok daha fazla olduğunun ortaya çıktığını ve serbest ticaret müzakerecilerinin, bu alana öncelik vermesi gerektiğini söyledi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ABD ve AB arasında görüşmelerine başlanmasına hazırlanılan serbest ticaret anlaşmasıyla ilgili olarak sert açıklamalarda bulundu. Çağlayan, Gümrük Birliği sebebiyle AB’nin serbest ticaret anlaşması yaptığı ülkelerin Türkiye ile ticarette keyfine göre davrandığını belirterek, ‘Bu artık bıçağın kemiğe dayandığı noktadır. Görüşmelere Türkiye kayıtsız kalamaz’ dedi.

Avrupa Parlamentosu, AB’nin Ortak Tarım Politikası’nda köklü değişiklikler öngören tasarıyı kabul etti. Parlamento, tarıma sağlanan sübvansiyonların, tarımsal uygulamaların çevreye etkisine bağlanması yönünde karar aldı. Ortak Tarım Politikası, AB’nin yıllık harcamasının yaklaşık yüzde 40’ını oluşturuyor.

* Turizm

Avrupa Komisyonu’nun yolcu hakları için getirdiği yeni tekliflere, hem tüketici, hem de havayolu örgütlerinden eleştiriler geldi.

Avrupa Komisyonu, uçak yolcularının haklarını iyileştirecek bir paket sundu.