22. faslın açılmasına AB ülke temsilcilerinden onay

Türkiye’nin AB müzakerelerinde 22. başlık olan ‘Bölgesel Politikalar ve Yapısal Araçların Koordinasyonu’ faslının açılmasına AB Daimi Temsilciler Komitesi’nden onay çıktı. Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, ‘Türkiye, katılım müzakerelerinde yeni bir fasıl açmaya bir adım daha yaklaştı’ dedi.

Fransa’nın vetosu bulunan beş müzakere başlığından ‘Bölgesel Politikalar ve Yapısal Araçların Koordinasyonu’ faslının açılması için AB’den resmi adım geldi. Avrupa Birliği Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER), faslın müzakerelere açılmasını onayladı.

Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, Twitter hesabında ‘Türkiye, katılım müzakerelerinde yeni bir başlık açmaya bir adım daha yaklaştı. Üye Ülkeler, Ankara’nın 22. fasıl Bölgesel Politikalar’da ne yapması gerektiği üzerinde anlaşmaya vardı’ diye yazdı.

Faslın açılması için Komisyon’un onayının ardından Avrupa Birliği Konseyi’nin nihai onayı beklenecek.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, faslın Haziran ayında resmen açılmasını sağlayacaklarını söylemişti.

Fransa’nın, ‘Tarım ve Kırsal Kalkınma’ (11. fasıl), ‘Ekonomik ve Parasal Politikalar’ (17. fasıl), ‘Mali ve Bütçesel Hükümler’ (33. fasıl) ve ‘Kurumlar’ (34. fasıl) başlıklarında da blokajı bulunuyor.

12 Şubat’ta Fransız mevkidaşı Laurent Fabius ile bir araya gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ‘an itibariyle bir fasıl’ konusunda anlaşmaya vardıklarını, ancak Fabius’un bundan sonra da Türkiye-AB ilişkilerinin önündeki engellerin kaldırılması için siyasi iradeye sahip olduklarını ifade ettiklerini aktarmıştı.