Almanya Yeşiller Partisi Eş Başkanı Claudia Roth’dan AK Parti’nin Dış Politikasına Eleştiri

Almanya Yeşiller Partisi Eş Başkanı Claudia Roth, AK Parti’nin son yıllarda izlediği dış politikanın sorunlu olduğunu ileri sürdü.

AKP’nin ilk iktidar döneminde reform sürecine girdiğini hatırlatan Roth,"Türkiye’de yıllardan beri süre gelen askeri otoritenin getirdiği derin depresyondan ülkeyi çıkardı. Ancak bugün vizyon eksikliği ve reformları devam ettirme konusunda isteksiz görünüyor. Özellikle enerji politikasında da sorumsuzca hareket etmektedir" dedi. Claudia Roth, şöyle devam etti:

"Türkiye’de Anayasal reform, daha iyi bir sivil toplum yaratılması, daha geniş tabanlı demokratik katılım ve hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesi yerine, Erdoğan politikada kendi hegemonyasını güçlendirmeye çalışmaktadır. Yıllardan beri söz verilen yargı reformu hala gerçekleştirilemedi.

Aynı şekilde AKP, Kürt sorunun demokratik çözümü konusunda, Alevilerle, azınlıklarla politik yapıcı bir diyalog başlatmak yerine, boş yere zaman geçirmiştir. Dış politikada da AKP bugüne kadar bölgede ‘sıfır politika’dan söz ederken, tam tersine, komşuları ile olan ilişkileri sorun yükü hale getirmiştir. Endişe verici bir boyut da, AKP’nin dış politikada din odaklı bir politika izlemesi. Nitekim Suriye politikasında Erdoğan, Şiilere karşı Sünnilerin müttefiki olarak algılanmıştır. Bu da çatışmaların çözümü için yapıcı bir politika değildir. Kıbrıs sorunun çözümüne ilişkin politikalarında da bunu görmekteyiz. Ülkenin yeni bir perspektife ihtiyacı var. AKP, komşuları ile tüm ilişkileri problemli bir hale gelmiştir. Bölgede sıfır politika anlayışından söz etmek imkansız.’’

Berlin – Ajans Haberanı (AHA) – Süheyla Kaplan