CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu: “AB’ye tam üyelik CHP’nin temel hedeflerinden birisidir”

-“AB’ye tam üyelik CHP’nin temel hedeflerinden birisidir” diyen Loğoğlu yazılı bir açıklama yaparak şunları söyledi.

Dış politika ve dış ilişkiler Türkiye’nin güvenliği, çıkarları, halkının huzur ve refahı ile geleceğini doğrudan ve kalıcı olarak etkileyen alanlardır. AKP iktidarının sadece komşularımızla değil, müttefiklerimizle dahi “sırf sorun”a dönüştürdüğü dış politika, bugün artık kabul edilmez bir hafiflik ve gelişigüzellikle yürütülmektedir. “Şengen değil, Şamgen”, “biz (Türkiye ve bazı Arap ülkeleri) kendimize yeteriz”, “Rasmussen NATO Genel Sekreteri olamaz”, “NATO’nun Libya’da ne işi var!”, “İran askeri yetkililerinin (Türkiye) açıklamalarına boşverin!”, “Esad, defol git; Suriye’nin fethi yakın!” ve benzeri anlam ve içerikten yoksun, diplomatik nezaket ve iyi komşuluk ilişkilerinden uzak, temelsiz çıkışlara en son “AB’yi unutalım, Şanghay İşbirliği Örgüte (ŞİÖ) girelim”le bir yenisi eklenmiştir.

Eğer AKP’nin gerçek arzusu bu ise o zaman AB yeni dönem başkanı İrlanda, ve Türkiye’ye davet ettikleri Almanya ve Fransa liderleriyle neyi konuşacaklardır? Yoksa, her zaman başvurdukları ikiyüzlü söylemi kullanarak “Siz bakmayın bize, Şanghay konusunu halkımızı meşgul etmek, Türkiye gündemini kendi arzularımıza göre şekillendirmek ve Rusları da okşamak için söylüyoruz” mu diyeceklerdir? Dış politika ciddiyet ve tutarlılık gerektirir. Bu yapılamadığı takdirde, inandırıcı olamaz, ciddiye alınmaz ve bunların sonucu olarak muhataplarınızı sizden daha güçlü kılarsınız. Siz muhataplarınızı değil, muhataplarınız sizi yönlendirir.

AB-ŞİÖ konusuna gelince, Sayın Başbakan kendisine verilen verilen eksik bilgiyi sorgulama ihtiyacı hissetmemiş ve maddi bir hatalarına bir yenisini eklemiştir. ŞİÖ esas olarak güvenlik odaklı bir örgüt olup, bu anlamda alternatifi AB değil, olsa olsa NATO olur. Sayın Başbakan, siyasi faturasının ağır olacağı düşüncesiyle “NATO’dan çıkalım” dememek için bu söylemi tercih etmiş olsa bile asıl önemli olan bu çıkışın altında yatan düşünce yapısıdır. AB üyeliği, temsil ettiği demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları, kadın-erkek eşitliği ve laiklik gibi temel ilke ve değerler nedeniyle Atatürk’ün çağdaşlaşma anlayışının günümüzdeki gereği olarak Türkiye için stratejik bir hedeftir. ŞİO Türkiye için AB’nin alternatifi olamaz. AKP, bu çıkışıyla aslında uzun süredir uzaklaşmak için çaba harcadığı Avrupa-Atlantik camiasından Türkiye’yi daha da uzaklaştırabilecek bir adım atmıştır.

CHP, Şanghay İşbirliği Örgütü’nün başta Çin ve Rusya olmak üzere bütün üye ülkeleriyle her türlü çok taraflı ve ikili işbirliğinin geliştirilmesinden yana olup, bu yönde atılacak adımları desteklemektedir. Ancak, AKP’nin Türkiye’nin AB üyeliği konusunda sorumsuz tutumunu terk etmesi gerekmektedir. Türkiye’nin dış politikası AKP’nin oyuncağı değildi.