Eski Avrupa Birliği Türkiye Büyükelçisi Marc Pierini’den Türkiye’de Basın Özgürlüğü Analizi

Açık Toplum Vakfı’nın desteği ile Carnegie Europe’da bir yıl süre ile araştırmalar yapan Eski Avrupa Birliği Türkiye Büyükelçisi Marc Pierini’nin basın özgürlüğü alanında son zamanlarda Türkiye’de yaşanan gelişmeleri kapsamlı bir şekilde ele aldığı araştırması yayınladı.

Eylül 2012’de hükümet, yerli ve yabancı medya ve sivil toplumdan 35 kişi ile görüşen Pierini, bu raporda gerçekleştirmiş olduğu görüşmelerin yanı sıra basın özgürlüğü alanında yayınlanmış raporları da inceleyerek kendi analizini sunmaktadır. Türkiye’deki basın özgürlüğü alanındaki son zamanlarda yaşanan gelişmelerin özetini içeren raporda büyük holding sahiplerinin aynı zamanda medya patronu olması nedeniyle ekonomik çıkarların basın özgürlüğünü gölgeleyebileceğinin altı çizilmektedir. Raporda ayrıca hükümet politikalarını eleştirmenin yargı sistemi tarafından terörist olmakla eşdeğer tutulabildiği belirtilmekte ve Türkiye’nin basın özgürlüğü krizini çözebilmesi için dördüncü reform paketine ihtiyaç duyduğu sonucuna ulaşılmaktadır.

Raporun orjinalini linke tıklayarak indirebilirsiniz.

Pierini Turkiyede Basin Ozgurlugu.pdf