Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten AB Bakanı’nı Eleştirdi, CHP’yi tebrik etti

AP, Türkiye'nin Kürt açılımına destek verdi

Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, TBMM’nin bu yılın ilk yarısında yeni anayasayı hazırlamasını "samimiyetle umduğunu" söyledi, Kürt sorununa yönelik çabalara destek çağrısı yaptı

Dünya Bülteni/Haber Merkezi

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Hollandalı Hristiyan Demokrat Ria Oomen-Ruijten, hazırladığı taslak raporu basın toplantısında açıklayarak, Türkiye’de başlangıcından itibaren destekledikleri demokratik açılımın başarıyla sonuçlanması umudunu dile getirdi.

Oomen Ruijten, "Kürt kökenli 20 milyon halkın meseleleri çözülmeden ülke demokratik olmaz" derken yeni anayasanın bu sorunların çözümünde önemli bir fırsat sunduğunu belirtti.

"TBMM’nin bu yılın ilk yarısında yeni anayasayı hazırlamasını samimiyetle umuyorum" diyen Raportör, terör örgütü PKK’yı şiddetle kınayarak AB üyelerine terörle mücadelede Türkiye’yle daha fazla işbirliği ve dayanışma içinde olmaları çağrısında bulundu.

Yargı ve temel haklar alanında Türkiye’deki sorunlardan bahsederken "bu fasılların açılış kriterlerini Ankara’ya bildirmekten bile kaçınmanın doğru bir yaklaşım olmadığına" işaret eden Oomen-Ruijten, üye ülkelerden Türkiye’ye objektif davranmalarını talep etti.

Raportör Oomen-Ruijten, 10-12 Ocak’ta Ankara ve Hatay’da temaslarda bulunacağını bildirdi.

Anayasa çalışmaları ve Kürt Sorunu taslakta

AP Türkiye taslak raporunda, yeni anayasayı hazırlama kararlılığı ve bu süreçte katılımcılığa verilen önem nedeniyle TBMM anayasa uzlaşma komisyonu övülerek çalışmaların AB değerleriyle uyumlu şekilde ilerletilmesi çağrısı yapılıyor.

Raporda, Kürt meselesine siyasi çözüm için çabaların artırılması ve TBMM başta olmak üzere demokratik organlarda bu meselenin tartışılması tavsiye ediliyor ve KCK davasındaki çok sayıda tutuklamadan endişe duyulduğu belirtiliyor.

8 sayfalık taslak, basın ve ifade hürriyeti, temel hak ve özgürlüklere ilişkin sorunlarla birlikte Kıbrıs siyaseti eleştirerek, Türkiye’nin bölgesel rolünü, Suriye siyasetini ve anayasa sürecini olumlu buluyor.

Dış İlişkiler Komitesi’nde (AFET) ilk müzakeresi 21 Ocak’ta yapılacak taslak, 19 Mart’ta aynı Komite’de oylandıktan sonra 15-18 Nisan arasında Strasbourg’da yapılacak nihai oylamada kabul edilecek.

AK Parti ve CHP’yi tebrik, PKK’ya provokasyon tepkisi

Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten, Kürt meselesinin çözümü için müzakere süreci başlatan iktidar ile sürece destek veren CHP’yi de tebrik etti. PKK’nın son saldırısını ‘gerçek bir provokasyon’ olarak nitelendiren Oomen-Ruijten, "Bu, ülkede gerçek bir mutabakat isteyen iyi niyetli teşebbüslere karşı yapılmış bir eylem." dedi.

AP’nin Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, Türkiye’nin taslak İlerleme Raporunu açıkladı. Brüksel’de konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Hollandalı Hıristiyan Demokrat Milletvekili, Kürt sorununa demokratik yollardan çözüm bulma sürecine kuvvetli destek verdiklerini kaydetti. PKK’nın önceki günkü saldırısını ‘gerçek bir provokasyon’ olarak nitelendiren Oomen-Ruijten, Türk hükümetinin ve siyasi partilerin bu tür provokasyonlara gelmeyeceklerini umduğunu vurgulayan Oomen-Ruijten, iki yıl önce hükümetin başlattığı demokratik açılımın sonuç vermediğini, bu defa netice alınacağını umduğunu ifade etti. Kürt meselesinin çözümü için müzakere süreci başlatan iktidar ile sürece destek veren CHP’yi tebrik eden Hollandalı Raportör, ‘‘Öncelikle Kürt sorununun çözümü için müzakere sürecini başlatan her iki partiyi tebrik etmek istiyorum. Çünkü atılması gereken bir adımı attılar. İki yıl önce hükümetin başlattığı demokratik açılım maalesef sonuç vermedi. Bu sefer başarılmasını ümit ediyorum. PKK, sorunun çözümüne yönelik hamlelerde gerçekten bir provokasyonla süreci baltalamak istiyor. Umarım hükümet ve siyasi partiler bu provokasyona gelmezler." şeklinde konuştu.

Bağış’ı eleştirdi

Basın toplantısında soruların ardından tekrar söz alan Ria Oomen-Ruijten, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ı eleştirdi. Bağış’ın açıklamalarının her zaman bekledikleri kadar olumlu olmadığına işaret eden Oomen-Ruijten, ‘‘Sayın Bakan’ın açıklamaları zaman zaman objektiflikten uzak. Buna teessüf ettiğimi kendisine söylemek mecburiyetindeyim. Son dönemdeki beyanlar, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında her daim olması gerektiğine inandığım ‘olumlu havayı bozucu nitelikte." dedi.

Hollandalı Raportör, Türkiye’deki demokratik açılımı başından itibaren desteklerinin altını çizerek bu sürecin başarıyla sonuçlanması ümit ettiğini kaydetti. Oomen Ruijten, "Kürt kökenli 20 milyon halkın meseleleri çözülmeden ülke demokratik olmaz." derken yeni anayasanın bu sorunların çözümünde önemli bir fırsat sunduğunu belirtti. Terör örgütü PKK’yı bir kez daha şiddetle kınadıklarının altını çizen Oomen- Rujten, AB üyelerine terörle mücadelede Türkiye’yle daha fazla işbirliği ve dayanışma içinde olmaları çağrısında bulundu. Raportör ayrıca 4’üncü yargı paketinin önemini vurgulayarak yargı ve temel haklarla ilgili reformların sürdürülmesi gerektiğini ifade ettİ.