CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu:“AKP dışarıda başka yapıyor, halkımıza başka anlatıyor!”

faruk logoglu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu’nun AKP Hükümetinin NATO’da İsrail vetosunu kaldırmasına ilişkin açıklaması ve yazılı soru önergesini aşağıda bulabilirsiniz.

Açıklama:

“Ulusal ve yabancı basında yer alan haberlere göre, AKP Hükümeti son dönemde, Brüksel’deki bir NATO toplantısında, daha önce İsrail’e karşı uyguladığı vetosunu kaldırmış ve İsrail’in Doğu Akdeniz’deki NATO tatbikatlarına katılmasına olur vermiştir. İsrail basınında yer alan haberlere göre de, Türkiye’nin bu kararı Patriot füzelerinin tahsisi karşısında aldığı ileri sürülmektedir. Yine konuya yakın kaynaklarca ifade edildiğine göre, İsrail’e karşı uygulanan vetonun kaldırılması talebi AKP Hükümetine doğrudan ABD yönetimi tarafından yapılmış ve AKP buna “evet” demiştir.
AKP Hükümeti Patriotlar, Kürecik ve İsrail bağlamındaki gerçekleri kamuoyumuzla paylaşmak görevini yerine getirmemekte direndiği için İsrail’in NATO tatbikatlarına katılımına ilişkin bu duyumları doğrulayarak sağlıklı biçimde değerlendirmemiz mümkün değildir. Ancak İsrail’e kamuoyu önünde durmadan çatan, ama kapalı kapılar ardında İsrail’le defalarca görüşen, dış politikadaki rotasını dışarıdan gelen telkin ve direktiflere göre belirleyen bir AKP için bu iddiaların geçerli olma ihtimali maalesef yüksektir. Zira, uzun zamandır, AKP’nin dış politikası Türkiye’nin ulusal çıkarlarını ve güvenliğini koruyan, kollayan ve onları vazgeçilmez önceliği sayan bir politika olmaktan çıkmış, dış güçlerin telkinlerine göre yürütülen bir politika haline dönüşmüştür.
Bu itibarla, AKP öncelikle Patriotlar konusunu bütün yönleriyle netleştirmek ve İsrail bağlamındaki bu son gelişmelere dair görüşlerini açıklamak durumundadır. AKP, bunu yapmadığı takdirde, iddiaların doğruluğunu kabul etmiş demektir. Cumhuriyet Halk Partisi konuyu takip ederek, halkımızı düzenli olarak bilgilendirmeye ve AKP’yi uyarmaya devam edecektir.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu tarafından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik verilen yazı soru önergesi:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için gereğini olurlarına saygılarımla arz ederim.

Osman Faruk Loğoğlu
Adana Milletvekili

İsrail’in 31 Mayıs 2010’da Gazze’ye insani yardım taşıyan filoya karşı Akdeniz’de gerçekleştirdiği ve 9 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırının ardından AKP Hükümeti, Türkiye-İsrail ilişkilerini, görünürde, durma noktasına getirmiştir. İsrail’le ilişkilerin normalleşmesini özür ve tazminat taleplerinin karşılanmasına ve Gazze ablukasının kaldırılmasına bağlayan Hükümetin İsrail’e yönelik tek somut yaptırımı ise diplomatik temsilcilik seviyesini düşürmek olmuştur.
Hal böyle iken, 31 Mayıs 2010 tarihinden bu yana Hükümetiniz yetkililerinin ve bürokratlarının İsrailli yetkililerle görüştüklerine ilişkin iddialar ulusal ve yabancı basında sıkça yer almaktadır.
Konuya ilişkin olarak, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, 2013 Bütçe Görüşmeleri’ndeki “Sözde, İsrail’e karşılar. Allah aşkına, kapalı kapılar ardında İsrail’le yaptığınız pazarlıkları niye gelip burada anlatmıyorsunuz? Niçin gelip anlatmıyorsunuz burada?” sözlerini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan “CHP, az önce bizi, ‘İsrail’le kapalı kapılar ardında ne konuştunuz?’ diye suçluyor. Bana –İsrail’le kapalı kapılar arkasında ne konuştuğumu- kimlerden bunu aldığınızı ispat edemezseniz müfterisiniz, müfterisiniz.” diyerek geçiştirmeye çalışmıştır.
Konuya ilişkin bilgiler ise şöyledir:
– Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu İsrail Ticaret Bakanı Ben Eliezer ile 30 Haziran 2010 tarihinde Brüksel’de gizli tutulan bir görüşme yapmıştır.

– Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, BM’nin Mavi Marmara Komisyonu’nun İsrailli üyesi Joseph Ciechanover ile Aralık 2010’da Cenevre’de görüşmüştür.

– Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Kasım 2012’de yine Joseph Ciechanover’le Cenevre’de görüşmüştür.

– MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile MOSSAD Direktörü Tamir Pardo Kasım 2012’de Kahire’de görüşmüştür.
Bunlar basına yansıyan ve Hükümetiniz tarafından da doğrulanan temaslardır. Bunların dışında basına yansımayan temaslarda da bulunulmuş olması ise güçlü bir olasılıktır. Buradaki sorun bu görüşmelerin niçin yapıldığı değildir. Sorun, bu görüşmeler hakkında Hükümetiniz tarafından TBMM ve kamuoyumuza hiçbir bilgi verilmemesi, bu görüşmeler sürerken Hükümetinizin kamuoyu önünde İsrail düşmanlığı yapmaya devam etmesi ve halkımızdan gerçeklerin gizlemesidir. Bu itibarla, Mavi Marmara olayından bu yana Hükümetinizin İsrail’le yaptığı görüşmelere ilişkin olarak yanıtlanması istenen sorular şunlardır:

1) Özür, tazminat ve Gazze ablukasının kaldırılması talepleriniz karşılanmadan İsrail’le görüşmeyeceğinizi açıklamanıza rağmen, Dışişleri Bakanı’na ve bürokratlara İsrail’le hangi konuları görüşmeleri için talimat verdiniz?

2) Yukarıda tarih sırasına göre listelenen görüşmelerde hangi sonuçlar alınmıştır?
3) Bir yandan “görüşmeyiz” dediğiniz İsrail’le görüşüp, aynı anda İsrail’e medya aracılığıyla saldırılarınızı sürdürmenizi halkımıza nasıl izah edersiniz?
4) Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun İsrail Ticaret Bakanı Ben Eliezer’le Brüksel’de yaptıkları görüşmeden, aynı tarihlerde orada olan AB ve Tarım Bakanlarınızın dahi haberleri olmadığına dair yazılar yayımlanmıştır. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

5) İsrail politikanızda, ABD’nin etkisi nedir ve bu etki hangi yöndedir?