AB Suriye Hakkında Konsey Kararları

Suriye Hakkında Konsey Kararları

3199. DIŞ İŞLERİ Konseyi Toplantısı
Brüksel, 19 Kasım 2012

Konsey aşağıda belirtilen kararları almıştır:

“1. Önceki Konsey kararlarını hatırlatan AB, Suriye’de giderek kötüleşen durum nedeniyle dehşete kapılmıştır. AB, Suriye’deki krizin yayılarak komşu ülkelerde güvenliği ve istikrarı etkileme ihtimalinden derin endişe duymaktadır. Bu çerçevede Avrupa Birliği Suriye’nin egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne olan bağlılığını muhafaza etmektedir. AB, BM/Arap Birliği Ortak Özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi’nin krize siyasi çözüm getirme çabalarına verdiği tam desteği bir kez daha vurgular. Ayrıca tüm BM Güvenlik Konseyi üyelerine sorumluluklarını yerine getirme çağrısını yineler.

2. AB 11 Kasım’da Doha’da toplanan Suriyeli muhalif grupların toplantısında sağlanan mutabakatı ve özellikle de Suriye Devrimci ve Muhalif Güçleri Ulusal Koalisyonu’nun oluşumunu memnuniyetle karşılamıştır. AB bu koalisyon üyelerini Suriye halkının taleplerinin meşru temsilcileri olarak görmektedir. Bu mutabakat Suriyeli muhaliflerin birleşmesi yönünde önemli bir adım oluşturmaktadır. AB bu yeni koalisyonun insan hakları ve demokrasi ilkelerine bağlı kalarak ve bütün muhalif gruplarla Suriye sivil toplumunun tüm kesimleriyle ilişki halinde, tam kapsayıcılık yönünde çalışmalarına devam etmesini sabırsızlıkla beklemektedir. AB, bu çabalarında ve uluslararası toplumla ilişkilerinde yeni Koalisyonu desteklemeye hazırdır. AB, BM/Arap Birliği Özel Temsilcisi ile birlikte hareket etmesi ve mevcut rejime, güven veren bir alternatif yaratmak üzere siyasi bir geçiş sürecine yönelik programını uygulamaya koyması için Koalisyonu teşvik eder.

3. Giderek kötüleşen insani durum ve yaklaşan kış şartlarını dikkate alan AB, Suriye genelinde çatışmalardan etkilenen tüm halkın ve komşu ülkelerdeki mültecilerin sıkıntılarını hafifletmek üzere insani yardımını arttırmaya kararlıdır. AB tüm donörlere aynı şekilde hareket etmeleri çağrısında bulunur. AB, tüm tarafların Uluslararası İnsani Hukuk çerçevesinde hareket etmeleri gereğini ve Uluslararası İnsani Hukuk hükümlerine göre sağlık personeli ve tesislerine özel koruma imkanı sağlanması talebini yineler.”
Orjinal metin:

COUNCIL OF THE EUROPEAN UNION
Council Conclusions on Syria

3199th FOREIGN AFFAIRS Council meetingBrussels, 19 November 2012The Council adopted the following conclusions:

“1. Recalling its previous Council conclusions, the EU is appalled by the deteriorating situation in Syria. The EU remains deeply concerned by the spill-over effects of the Syrian crisis in neighbouring countries in terms of security and stability. The EU remains committed to the sovereignty, independence and territorial integrity of Syria. The EU reiterates its full support to the efforts of the Joint Special Representative of the UN and the League of Arab States, Lakhdar Brahimi in finding a political solution to the crisis. The EU continues to call on all members of the UN Security Council to uphold their responsibilities.

2. The EU welcomes the agreement reached on 11 November in the meeting of the Syrian opposition groups gathered in Doha and in particular the formation of the National Coalition for Syrian Revolutionary and Opposition Forces. The EU considers them legitimate representatives of the aspirations of the Syrian people. This agreement represents a major step towards the necessary unity of the Syrian opposition. The EU looks forward to this new coalition continuing to work for full inclusiveness, subscribing to the principles of human rights and democracy and engaging with all opposition groups and all sections of Syrian civil society. The EU stands ready to support this new Coalition in these endeavours and its relations with the international community. The EU encourages the Coalition to engage with the UN/LAS Special Representative and to put forward its programme for a political transition with a view to creating a credible alternative to the current regime.

3. Bearing in mind the deteriorating humanitarian situation and the approaching winter, the EU is committed to further increase its humanitarian assistance to alleviate the suffering of all affected population throughout Syria and refugees in neighbouring countries. The EU calls on all donors to do the same. The EU reiterates the necessity for all parties to abide by International Humanitarian Law and its demand for strict respect for the specific protection provided to medical personnel and facilities under International Humanitarian Law.”