Reform İzleme Grubu: ‘Avrupa Komisyonu, İlerleme Raporu’nda iyi niyet sınırını aştı’

Haftasonu gerçekleşen 27. Reform İzleme Grubu Toplantısı’nın ardından yapılan açıklamada, Avrupa Komisyonu’nun Ekim ayında yayımladığı 2012 Türkiye İlerleme Raporu’na tepki gösterildi. Özellikle, raporda yer verilen ‘Türkiye’de azınlıklara karşı bir hoşgörüsüzlükl kültürü bulunduğu’ yönündeki iddianın, Komisyon’un raporu hazırlarken iyi niyet sınırlarını ve yetkisini aştığının ‘açık bir göstergesi olduğu’ savunuldu.

27. Reform İzleme Grubu Toplantısı, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç’ın ev sahipliğinde, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakan Yardımcısı Osman Güneş, TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı Mehmet Tekelioğlu ve Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala’nın katılımıyla Bursa’da yapıldı.

Toplantıda öncelikli gündem maddesi olan farklı inanç gruplarıyla diyalog konusunun ele alındığı ve Vakıflar Genel Müdürü, cemaat vakıfları ve Vakıflar Kanunu’nun uygulanmasındaki gelişmeler hakkında bir sunuş yapıldığı bildirildi. Aynı zamanda Avrupa Komisyonu’nun 2012 Türkiye İlerleme Raporu’nun değerlendirildiği ve hükümetin 2023 vizyonunun AB süreci ile bağlantısı üzerinde durulduğu kaydedildi.

Toplantının sonuç bildirisinde, İlerleme Raporu’nda yer alan objektif ve yapıcı eleştirilerin dikkate alınacağı belirtilirken, ‘Ancak, müzakerelerin yedinci yılında, Türkiye İlerleme Raporu’nun siyasi kriterler bölümünün gereğinden fazla ayrıntılı ve uzun olması, kaynağı belli olmayan iddialara yer verilmesi ve bazı münferit olaylar üzerinden genellemelerde bulunulması amacına hizmet etmekten uzak bir metin ortaya çıkarmış, raporun inandırıcılığına gölge düşürmüştür.

Özellikle, raporda yer verilen ‘Türkiye’de azınlıklara karşı bir hoşgörüsüzlük kültürü bulunduğu’ yönündeki iddianın, Komisyon’un raporu hazırlarken iyi niyet sınırlarını ve yetkisini aştığının ‘açık bir göstergesi olduğu’ savunuldu.

Komisyon’un 23 ve 24’üncü fasıllarla ilgili konulardaki eleştirilerinin ve Türkiye’den taleplerinin hukuki ve etik dayanaklara sahip olmadığı değerlendirmesine yer verilen bildiride, bu fasıllara ilişkin resmi açılış kriterlerinin 2006 yılından bugüne kadar Türkiye’ye sunulmamış olduğunun altı çizildi.

Bildiride, ‘Öte yandan, ne kadar sübjektif ve önyargılı yaklaşımla hazırlanmış olursa olsun, İlerleme Raporu’nun Türkiye’nin 33 teknik faslın 32’sinde ilerleme kaydettiğini teslim etmesi, ülkemizin tüm zorluklara ve siyasi blokajlara rağmen AB müktesebatına uyum konusundaki çalışmalarını kararlılıkla sürdürdüğünü teyit etmiştir’ ifadeleri yer aldı.

Reform İzleme Grubu Toplantısı’nda aynı zamanda, Mayıs ayında başlayan ‘Pozitif Gündem’ sürecinin, müzakereleri tıkayan siyasi blokajlar kalkmadığı sürece uzun vadede amacına ulaşamayacağı ve nihai hedef olan Türkiye’nin üyeliği amacına hizmet etmeyeceği değerlendirmesinde bulunuldu.

AB ülkelerinden, terör örgütü PKK’nın finansman ve propaganda kaynaklarının kurutulmasında gerekli iradeyi göstermeleri istendi.

2003 yılında kurulan Reform İzleme Grubu’nun kadın hakları ve aile içi şiddetin önlenmesi konularının öncelikli gündem maddesi olarak ele alınacağı 28. toplantısının, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in ev sahipliğinde, sonradan belirlenecek bir tarihte Gaziantep’te yapılacağı açıklandı.