Füle: ‘AB, Türkiye’nin modernleşmesi için çıpa olmayı sürdürüyor’

Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun görüşmesinde Türkiye’nin AB süreci, vizelerin serbestleştirilmesi, Suriye krizi ve Türkiye’deki cezaevlerinde süren açlık grevleri konuları gündeme geldi.

Brüksel’i ziyaret eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Füle ile bir araya geldi.

Füle, Komisyon’un Türkiye için 2012 İlerleme Raporu’nu yayımlamasının ardından gerçekleşen ilk görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, ‘İlerleme Raporu’nun ötesine yoğunlaştık ve Türkiye’nin katılım sürecine ivme kazandırma yollarını görüştük’ dedi ve AB-Türkiye ilişkilerinin öneminin altını çizdi:

‘AB bir yandan Türkiye’nin ekonomik ve siyasi modernleşmesi için başlıca çıpa olmaya devam etmektedir. Öte yandan ülkenin dinamik ekonomisi, stratejik konumu ve AB’nin dış politika ve enerji güvenliği alanındaki önemli bölgesel rolü göz önünde bulundurulduğunda, AB için kilit bir ortaktır. Bu bağların daha da geliştirilmesinden iki taraf da açıkça fayda görecektir.’

Füle aynı zamanda Davutoğlu ile görüşmesinde, yakın zamanda Türkiye’nin Geri Kabul Anlaşması’nı imzalamasına paralel olarak vizelerin serbestleştirilmesi için yol haritası sunabilmeyi umduklarını dile getirdi.

Komisyon üyesi, Suriye’deki krizle ilgili olarak Türkiye’nin mültecilere sağladığı barınma olanaklarından memnuniyet duyduklarını belirtirken, açlık grevindeki mahkumların sağlık durumlarından endişe ettiklerini ifade etti. Komisyon’un, açlık grevindekilere yaptığı sağlıklarını ve hayatlarını riske atmama çağrısını yineleyen Füle, uluslararası insan hakları normları çerçevesinde mahkumların sağlıklarının daha da kötüleşmesinin önüne geçilmesi çağrısında bulundu. Euractiv