Westerwelle: ‘Suriye konusunda Rusya ile birlikte çalışmalıyız’

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Suriye konusundaki görüş ayrılıklarına rağmen Avrupa Birliği ülkeleri ve Rusya’nın, dünyada barışı sağlamak için birlikte çalışmaya her zamankinden çok ihtiyaç duyduğunu söyledi. Öte yandan AB dışişleri bakanlarının, İran’a yaptırımları sıkılaştırması bekleniyor.

AB dışişleri bakanları, Rus mevkidaşları Sergey Lavrov ile Lüksemburg’da gayriresmi bir toplantıda bir araya geldi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ‘Görüş ayrılıklarına rağmen, dünyada yaşanan huzursuzluklar sebebiyle Rusya ile önemli konularda görüşmelerin yeri doldurulamaz’ denildi.

Suriye krizi konusunda bu şu anda çok zor bile olsa, uluslararası konulara ortak çözümler arayışını sona erdirme gibi bir haklarının bulunmadığı kaydedilen açıklamada ‘Rusya ve Avrupa’nın pek çok ortak çıkarı var’ ifadesine yer verildi.

Lüksemburg’a hareketi öncesinde konuşan Westerwelle İran konusuna da değindi. Westerwelle, ‘Geçtiğimiz iki ay boyunca İran, önemli konuların hiçbirinde esneklik göstermedi, bu sebeple yaptırımlar aracılığıyla baskıyı artırmamız gerekiyor’ dedi. Diplomasinin halen bir seçenek olduğunu ifade eden Westerwelle, ‘İran’a teklifimiz halen geçerli: İran’ın nükleer silahlarla donanmasının önüne geçmek için müzakereler. Siyasi bir çözümün zamanı geldi’ şeklinde konuştu.

Reuters’a konuşan bir AB kaynağı, yeni yaptırımlar arasında, bazı insani yardımların, gıda ve ilaç satışlarının dışındaki finansal işlemlere yasak getirilmesi olduğunu söyledi. Avrupalı şirketlerin, finansal işlemde bulunmadan önce izin alması gerekecek. AB ülkelerinin metal ve demir çelik sanayiinde kullanılan grafit satması yasaklanacak. AB, İran’dan doğalgaz satışına da yasak getirecek.

AB’nin aynı zamanda, Tahran’ın Avrupa ve ABD dışına petrol satışını da zorlaştırmak için denizcilik sektörünü de hedef alması bekleniyor.

AB’nin Belarus’taki insan hakları ihlalleri sebebiyle Minsk yönetimine uyguladığı yaptırımları da genişletmesi bekleniyor. Euractiv TR