CHP’den hükümete kırık AB karnesi

CHP Genel Başkan Yardımcısı, TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanvekili Umut Oran, 2012 AB İlerleme Raporu nedeniyle AB yetkililerine “günaydın” diye seslenirken, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’a da, ““Artık boş gezme, boş konuşma, adam gibi otur, çalış ya da yürü ancak gidersin” eleştirisi yöneltti. Oran, Bağış için bol sıfırlı bir karne de hazırladı.

Umut Oran, CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan ile birlikte TBMM’de basın toplantısı düzenleyerek AB İlerleme Raporu ile AB ve AKP yöneticilerinin tavırlarını eleştirdi. Bağış için hazırladığı bol sıfırlı karne ile hazırladığı AB araştırma önergesini gazetecilerle paylaştı. Oran’ın açıklaması şöyle:

“AKP hükümeti, uygulamalarıyla yurt içinde vatandaşı canından bezdirdi, halkı perişan etti. Uyguladığı faşist ve baskıcı yönetim anlayışıyla Türkiye’yi bir korku devleti haline getirdi. AKP’nin asıl hedefi Türkiye’yi parti devleti yapmak. Ama biz CHP olarak buna asla müsaade etmeyeceğiz, bu konuda kararlıyız.

AKP işine gelmeyince ‘Banane’ci

AKP hükümeti yurt dışında da tam anlamıyla şamar oğlanına döndü. Dış politikada AKP hükümetine önüne gelen ense tokat girişiyor. Önce İsrail sonra İran, Suriye, Rusya bugün de AB AKP hükümetine bir İlerleme Raporu değil adeta bir muhtıra veriyor. AKP hükümeti bir gün AB’ci bir gün anti AB’ci; işine geldiği zaman “başüstüne” işine gelmediğinde “banane”ci.

Şanzımanı dağıtmış durumda

AKP’nin AB ile ilgili bir ileri bir geri politikaları artık şanzımanı dağıtmış motoru patlatmış durumda. Hal böyle olunca AB’de AKP hükümetine adeta muhtıra niteliğinde balans ayarı yapıyor. Türkiye bunu haketmiyor! Benim vatandaşım ne böyle bir yönetime ne de böyle dışarıdan eleştirilmeye layık değil!

CHP, AB’ye nasıl bakıyor

CHP olarak bizim için asıl olan; AB üyelik perspektifinin getirmiş olduğu ivmeyle Türkiye’nin demokrasisini güçlendiren ve vatandaşlarımızın hayat standardını yükselten bir yaşam; bir Türkiye’dir. CHP olarak biz: AB sürecini önemsiyor, bu yol arkadaşlığını değerli buluyoruz. 1996’dan beri süregelen ticaret ortaklığını önemsiyoruz.

AB’ye de ‘günaydın’ diyorum

Fakat CHP olarak biz taviz de vermek istemiyoruz. AB’nin çifte standart uygulamalarını da benimsemiyoruz. Ahde vefa ilkesini hiçbir zaman unutmuyoruz. AB’de 2002’den beri yaklaşık 11 yıldır; tam üyelik süreci başladığından beri yani 7 yıldır AKP hükümeti ile can ciğer kuzu sarması bir ilişki içerisinde oldular. Onlara da bu duruma gelindiği için günaydın demek lazım.

AKP de AB de masum değil

Stefan Füle’ye de pozitif ajanda başladığından beri; ajanda’nın sadece pozitif olması yetmez aynı zamanda akıllı bir ajanda da olmalı. Sonu belli olmalı. Bugün gelinen bu noktada kimse masum değil!! Ne AKP ne de AB!

Buradan Egemen Bey kardeşime de seslenmek istiyorum. Bakanlığın boyunca boş müzakereci gibi boş gezdin! Boş konuştun! Türk halkı ne böylesine sert bir eleştiriye ne de böyle bir muameleye layık! Bu millet Egemen beyi ağustos böceği gibi boş konuşup boş gezmen; kendin çalıp kendin söylemen için bakan yapmadı! Bu millet seni karıca gibi çalışasın diye bakan yaptı! Sen! AB ile ilgili işine gelince gülüm balım; işine gelmeyince tukaka yapıyorsun! AB İlerleme Raporunu da işine gelmediği için dikkate almadığını söylüyorsun!

Egemen Bağış’a karne verdi

Al sana CHP raporu! İşte bu; tam yerli malı yurdun malı! Bu senin karnen, AKP hükümetinin AB karnesi. Burada da notun zayıf, burada da sınıfta kaldın! Hal ve davranışları, ruh hali, içerde de dışarıda da güven vermiyor. İşte sana ev ödevi! 40 tane soru önergesi var; otur çalış ve cevapla! Al sana bir de araştırma önergesi. Geçen sene de bunu vermiştik; parlamentoda bir çalışma grubu oluşturalım diye önermiştim. Sen bunu dikkate almayıp elinin tersiyle itmiştin!

Ya çalış ya yürü ancak gidersin

Sen bu işi beceremiyorsun Sayın Egemen Bağış! Yurt dışında Yunanistan ekonomik krize girdiğinde yunan meslektaşlarına racon kesmeyi biliyordun! “nazar etme ne olur, çalış senin de olur diyordun” Egemen bey’in anlayacağı dilde cevap veriyorum, dost tavsiyesi şu; artık boş gezme, boş konuşma, adam gibi otur, çalış ya da yürü ancak gidersin.”