Avrupa’da ‘AKP bizi kullandı’ tartışması!

Ankara’ya sert eleştirilerin yer aldığı AB Türkiye İlerleme Raporu’nun çarşamba günü açıklanması beklenirken, Avrupa’da hükümetin oyalama siyaseti tartışılmaya başlandı. Alman Berliner Morgenpost gazetesi, AKP hükümetinin orduya karşı güçlenmek için AB’yi kullandığını ve artık ajandasında AB üyeliğinin olmadığını yazdı.

Avrupa’da ‘AKP bizi kullandı’ tartışması!

Çarşamba günü açıklanacak ve AKP hükümetine sert eleştirilerin yer alması beklenen AB Komisyonu 2012 Türkiye İlerleme Raporu öncesi Avrupa’da Ankara’nın durumu tartışılıyor. Alman Berliner Morgenpost gazetesi ise AKP iktidarının özellikle orduya karşı güçlenmek için AB’yi kullandığını ve artık ajandasında AB üyeliğinin olmadığını yazdı.

Raporun eleştirileri

“Kürt sorununun çözülmesi için bir ilerleme sağlanmadı. 2009’da başlayan demokratik açılım tıkandı. Operasyonlar arttı. KCK operasyonları adı altında başlayan gözaltı ve tutuklama furyası genişleyerek sürdü. Sadece seçilmişler ve siyasetçiler değil, insan hakları savunucuları, bilim insanları, sendikacılar da cezaevine konuldu. BDP’li milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasına yönelik yüzlerce dosya hazırlanmış durumda. Roboski’de 34 sivil, hava saldırısında öldürüldü. Olaya ilişkin soruşturma şeffaf ve yeterli yapılmadı. İhmalle ilgili şüpheler araştırılmadı. Uludere Katliamı’nın siyasi sorumluluğuyla ilgili her hangi bir tartışma yapılmazken, siyasi ve askeri yetkililer tatmin edici bir özür dilemedi.”

En ciddi uyarı geliyor

Çarşamba günü açıklanacak Avrupa Birliği Komisyonu 2012 Türkiye İlerleme Raporu’nda Türkiye’nin son bir yıllık insan hakları ve devlet terörünü özetleyen böyle ciddi eleştirilerin yer almasına kesin gözüyle bakılıyor. Basına sızan raporun son taslağa göre Brüksel, Ankara’ya yönelik son yılların en ciddi uyarılar yapacak.

AKP’nin ajandasında AB yok

Kürt sorunu dışında Balyoz ve Ergenekon davaları, azınlık hakları, basın ve düşünce özgürlüğü gibi konularda da eleştirilerin yer aldığı raporda, tek övülen nokta ise son bir yıldır sivil iktidarın ordu üzerinde gücü artması dikkat çekiyor. Fakat bu durum Avrupa basınında yapılan kimi yorumlarda “AKP, güçlenmek için AB reformlarını kullandı” görüşüne neden oldu.

Bölgesel hegemonya peşinde

Son olarak “Türkiye AB’den uzaklaştı” başlığıyla Alman Berliner Morgenpost gazetesi, AB’nin desteğiyle ordunun etkisini kıran AKP’nin artık Avrupa topluluğuna girme diye bir gayesinin olmadığını yazdı. AB reformlarıyla AKP’nin güçlendiğini hatırlatan gazete, Erdoğan iktidarının yeni hedefinin Ortadoğu ve Balkanlar’da kendi hegemonyasını kurmak olduğunu bildirdi. Kıbrıs’ın Dönem başkanlığı sırasında Ankara’nın AB’den iyice uzaklaştığı hatırlatıldı.

Putinvari politika

AKP iktidarının AB’yi kullandığı yönündeki ilk görüşü ise Alman Yeşiller Partisi milletvekili Mehmet Kılıç, geçtiğimiz temmuz ayında bir söyleşide dile getirmişti. Putin ve Erdoğan rejimleri arasında ciddi pareleliklere dikkat çeken Kılıç, Türkiye’nin AKP iktidarıyla üyelikten artık vazgeçti ama bunu söylemediğine dikkat çekmişti. Almanya’da Türkiye ve Rusya’yı yakından izleyen politikacıların başında gelen Kılıç, “AKP bu konuda stratejik bir yaklaşım içinde. Geçmişte AKP için AB’ye üyelik süreci iyi bir fırsattı. Örneğin askerin gücünü azaltma konusunda. Bana göre AKP, Avrupa’da alabildiklerini aldı. Yani reformları kendisi için kullandı. Şimdi AB, artık AKP’ye ayak bağı oluyor. Neden? Çünkü AB aynı zamanda basın özgürlüğünü talep eder, cezaevlerini kontrol eder, azınlıkların hakları konusunda samimi adımların atılmasını ister.” demişti.