Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nden Tutuklu Milletvekilleri ile Dayanışma Açıklaması

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nden, 8 Milletvekilinin tutukluluğuna en güçlü şekilde kınama ve tutuklu milletvekilleriyle dayanışma açıklaması…

CHP Milletvekilleri Deniz Baykal, Gülsüm Bilgehan ve Haluk Koç ile birlikte 30 Milletvekilinin imzaladığı kınama ve dayanışma bildirisinde, “Bu metnin altında imzası olan bizler, 12 Haziran 2011 seçimlerinde TBMM’ye seçilen sekiz milletvekilinin devam eden tutukluluk hallerini en güçlü şekilde kınıyor ve onlarla dayanışma içinde olduğumuzu bildiriyoruz” denildi.

-“Usulüne uygun olarak seçilmiş milletvekillerinin, halkın iradesi tarafından kendilerine verilmiş olan parlamento görevlerini yerine getirebilmeleri için Türkiye’deki ilgili bütün tarafları bunu sağlayacak koşulları yaratmaya davet ediyoruz” denilen Baykal, Bilgehan ve Koç ile birlikte AKPM üyesi 30 Milletvekilinin imzasını taşıyan ortak açıklama şöyle;

“Bu metnin altında imzası olan bizler, 12 Haziran 2011 seçimlerinde TBMM’ye seçilen sekiz milletvekilinin devam eden tutukluluk hallerini en güçlü şekilde kınıyor ve onlarla dayanışma içinde olduğumuzu bildiriyoruz.

Üç farklı siyasi partiye mensup sekiz milletvekili, kendilerine karşı devam eden mahkeme süreçleri nedeniyle hala tutuklu bulunmaktadırlar. Bazıları, üç yıla yakın bir zamandır hapisteler.

Türkiye’deki meslektaşlarımızın durumunu büyük bir endişeyle takip ediyoruz. Meslektaşlarımıza karşı sürdürülen uygulama, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin “Özgürlükten mahrumiyet” ilkesi ve İhtiyari Birinci protokolün “seçme ve seçilme hakkı” ilkesiyle çelişmektedir.

Ayrıca, mevcut durum, siyasi hayata katılıma dair hakları tanımlayan Birleşmiş Milletler Uluslararası Siyasi ve Medeni Haklar Sözleşmesi’ni ihlal etmektedir.

Milletvekillerinin tutukluluk halleri, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Siyasi ve Medeni Haklar Sözleşmesi’ndeki masumiyet karinesi ilkesine de aykırı düşmektedir.

Usulüne uygun olarak seçilmiş milletvekillerinin, halkın iradesi tarafından kendilerine verilmiş olan parlamento görevlerini yerine getirebilmeleri için Türkiye’deki ilgili bütün tarafları bunu sağlayacak koşulları yaratmaya davet ediyoruz.”

AKPM’den 30 Milletvekilin imzasıyla yayımlanan açıklama ve imzalar şöyle;

Parliamentary Assembly

Assemblée parlementaire

02 October 2012

Detained MPs

Written declaration No. 532

This written declaration commits only those who have signed it

1. We, the undersigned, deplore in the strongest terms the continued detention of eight deputies elected to the Turkish Grand National Assembly in the 12 June 2011 elections. We stand in solidarity with them.

2. The eight deputies coming from three different political parties are all still in custody due to ongoing court cases against them. Several of them have been incarcerated for nearly three years.

3. We view the situation of our colleagues in Turkey with grave concern. Their treatment is in contradiction with the European Convention of Human Rights (ECHR) regarding “deprivation of liberty” and with its First Protocol regarding “the right to vote and be elected”.

4. Furthermore, this state of affairs is also in violation of the United Nations International Covenant on Civil and Political Rights (ICCPR), regarding the right to participate in political life.

5. Their detention constitutes a transgression of “their right to be presumed innocent until proven guilty” as enshrined in the ICCPR and the ECHR.

6. We urge all those concerned in Turkey to create those conditions that would allow these rightfully elected deputies to perform their parliamentary duties bestowed on them by the will of the people.

Signed (see overleaf)

Doc. 13044 Written declaration