Danimarka’da ‘Türkiye’nin AB üyeliği’ tartışması

Danimarka Başbakan Yardımcısı Margrethe Vestager, partisinin yıllık genel kurul toplantısında yaptığı konuşmada Türkiye’nin ‘Müslümanların Masumiyeti’ filminin İslam dünyasında yol açtığı infialin, Türkiye’nin AB üyeliğine ihtiyacın arttığını ortaya koyduğunu söyledi. Avrupa Parlamentosu’nun sağcı üyesi Morten Messerschmidt ise, ‘Türkiye’nin yanlış yolda yürüdüğünü söylemek gerekir. Bu nedenle Margrethe Vestager’in açıklamaları zamansızdır’ dedi.

Ortadoğu‘daki gelişmeler ve ABD yapımı ‘Müslümanların Masumiyeti’ (Innocence of Muslims) adlı filmin yarattığı olayların, Türkiye’nin AB üyeliğine ihtiyaç olduğunu ortaya koyduğunu belirten Margrethe Vestager ‘Türkiye, Avrupa’nın dünyaya, Ortadoğu‘ya, oradan da Asya’ya açılan kapısıdır. İstanbul Boğazı her zaman batı ve doğunun buluşma noktası olmuştur. Bu da Türkiye’nin Ortadoğu veya Asya ülkesi olmadığı anlamına gelir. Türkiye Avrupa‘dır. Türkiye Arap dünyasına bir örnektir. Arap Baharı, Türkiye’deki laiklik ve demokrasi örnek alınarak gerçekleşmiştir. Türkiye Arap dünyası ve Ortadoğu için örnek olmayı hak etmiştir’ dedi.

Hürriyet gazetesinden Ünsal Turan’ın haberine göre Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Vestager, Türkiye’nin AB üyeliği tartışmalarının gerginlik yarattığına da dikkat çekerek, ‘Türkiye, şartları bir an önce yerine getirmeli ve üye ülke olmalıdır. Türkiye’ye diğer aday ülkelerden istenmeyen şartlar sunulamaz. Türkiye, üye olmak için diğer ülkelerden daha az veya daha çok şartı yerine getirmek zorunda değildir. Tüm üye ülkelerle eşit haklara sahiptir’ dedi.

‘TÜRKİYE GİDEREK İSLAMLAŞIYOR’

Vestager’in açıklamalarına, Herning şehrinde yıllık genel kurul toplantısı yapan aşırı sağ Danimarka Halk Partisi’nin AB Parlamentosu Üyesi Morten Messerschmid’den yanıt geldi.

Messerschmid, Türkiye’nin giderek Ortadoğu‘ya yaklaştığını ve Radikal İslam ülkesi olmaya başladığını söyledi.

Messerschmidt, ‘Türkiye her geçen gün biraz daha İslamlaşmaktadır. Onun için Türkiye’nin Batılılaştığını ve AB üyesi olması gerektiğini söyleyerek yanlış sinyal vermek doğru değil. Şayet, AB ve Danimarka’ya bir iyilik yapılacaksa ki bunu Türkiye’deki demokratik güçler de böyle istiyor, o zaman Türkiye’nin yanlış yolda yürüdüğünü söylemek gerekir. Bu nedenle Margrethe Vestager’in açıklamaları zamansızdır’ dedi.

Messerschmidt, Türkiye’nin çok hızlı bir şekilde AB’den ve AB’nin temel kurallarından uzaklaştığına dikkat çekerek, bu yüzden Türkiye’deki demokratik güçlerin de aşırı baskı altında olduğunu söyledi.

Messerschmidt, Vestager’in, ayaklarını yere basmak yerine, mavi gökyüzüne diktiğini bunun da fanatik radikalizm olduğunu belirterek, ‘Biz şu anda Türkiye’nin nereye, hangi yöne gittiğini konuşuyoruz. Türkiye’de, azınlıkların, kadınların hakları, demokratik güçlere uygulanan baskılar, mahkemelerin tarafsızlığının yok edilmesi, basına sansür ve baskı gibi gelişmelere baktığımız zaman Türkiye’nin yanlış yola çekildiğini görmek zor değil’ dedi.

www.euractiv.com.tr